Babka wielkanocna

Dodane przez w dniu
49 opinii | Wyraź opinię
3.419205909 stars based on 2166 reviews Ciasta i słodkości

Babki, baby to jeden z najbardziej tradycyjnych i rozpoznawalnych symboli Świąt Wielkanocnych w Polsce. A skąd taka nazwa? Kształt babki przypomina spódnice, w których paradowały kobiety w dawnych czasach, szerokie na dole, węższe od góry.

Ten bardzo stary zwyczaj pieczenia babek, zwłaszcza na święta, do nas przyszedł ze wschodniej Europy. Przepisów na ciasto, o takim niepowtarzalnym kształcie, jakim jest babka, jest wiele. Tradycyjna babka to ciasto drożdżowe z miodem, udekorowane cukrem pudrem, lukrem lub ewentualnie czekoladą.

My przedstawiamy trochę inny przepis na babkę z ciasta biszkoptowego z nutką orzeźwiającej cytryny (sok + otarta skórka). Nasz przepis jest prosty i łatwy do wykonania nawet dla nowicjuszy w kuchni. Naszą wielkanocną babkę można upiec w tradycyjnej formie z kominkiem jak również w formie keksowej - wybór należy do nas :) Pięknie pachnie w całym domu jak się ta babka piecze. A już po upieczeniu i ostudzeniu, wielkanocną babkę posypujemy słodkim białym puchem - cukrem pudrem lub polewamy mega słodkim i pięknie prezentującym się lukrem. Miłośnicy czekolady mogą babkę polać polewą czekoladową, a także udekorować np. płatkami migdałów lub kandyzowaną skórką pomarańczy. Czytaj więcej

I taką piękną, aromatyczną babką podajemy na wielkanocny stół! Ale można ją także upiec do niedzielnej kawusi lub herbatki. Za taką słodką babeczką przepadają także dzieci - jest ona dla nich można powiedzieć zdrowym wypiekiem, bez żadnych dodatków i ulepszaczy, bo sami robimy tę babkę i wiemy co tam dodajemy, także nasze maluszki mogą się nią spokojnie rozkoszować :)

Udanej baby wielkanocnej i wspaniałych Świąt Wielkiej Nocy :)

Składniki:

Ciasto:
3 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka z całej cytryny
1 łyżka kakao
Do dekoracji:
cukier puder lub gotowy lukier

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny.

Formę na babkę (o średnicy 18 cm) dokładnie wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ale nie wszystko. Około 5 łyżek ciasta zostawić, dodać łyżkę kakao i zmiksować. Następnie wylać na ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego.

7101
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Sprawdź także podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super, że się udała. Życzę smacznego i Wesołych Świąt! :)
Dorota [2013-03-30 23:37:11]
Dzięki :)
Dorota [2013-03-20 09:10:02]
Cieszę się, że babka się udała i że smakowała. Rzeczywiście można ją nasączyć roztopionym masłem bądź ponczem np. herbatą z rumem. Gratuluję udanego wypieku i wszystkiego najlepszego z okazji imienin życzę :)
Dorota [2012-04-09 16:49:58]
Nie, masła tutaj nie dodajemy, to jest ciasto biszkoptowe. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-27 11:31:46]
Po upieczeniu babki piekarnik można otworzyć i zostawić w nim babkę na około 15 minut, a następnie wyjąć z piekarnika. To, że w cieście były pęcherzyki powietrza to dobrze, tzn. że masa była dobrze ubita. Cieszę się, że na pierwszy wypiek wybrała Pani właśnie ten wypiek, trzymam więc kciuki, żeby babka się udała. Serdecznie pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2011-04-20 18:38:27]
Babka wyszła pyszna :-) wszystkim bardzo smakowała:)
R.S. [2011-01-29 04:33:48]
Babka wyszła pyszna :-) wszystkim bardzo smakowała:)
R.S. [2011-01-29 04:33:48]
nie ma złych przepisów.........są jedynie źli kucharze
--- [2010-05-26 18:06:36]
Ja zawsze korzystam z tego przepisu i babka jest wyśmienita:)
Karolcia [2010-04-03 11:23:33]
świetny ....mniam ;)
Elcia [2010-04-03 00:24:45]
Świetna, prosta i pyszna :)
anna [2010-04-02 19:23:01]
Babka super,bardzo smaczna syn sie zajada ciekawe czy zostanie troche na swieta.Polecam ten przepis. ŻYCZE WSZYSTKIM WESOLYCH ŚWIAT!!!
MAGDA [2010-04-02 11:43:49]
Tak, z takich proporcji też wyjdzie babka, na pewno. To jest ciasto biszkoptowe.
Dorota [2010-04-02 10:54:21]
tylko 1/2 szk maki? to nie za malo? bez margaryny? serio wam wychodzi ta babka?? a co tam, tez sprobuje, moze faktycznie dobry przepis...
viking_1981 [2010-04-01 20:41:02]
Tak, można. Przed dodaniem do ciasta należy je obsypać mąką pszenną. Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-03-31 12:41:56]
czy do tej babki można dodać jakieś kandyzowane owoce, rodzynki lub kawalki czekolady??
Nikola [2010-03-30 16:56:32]
Szkoda, że ta babka długo nie postoi. ;pppp Gdy ją zrobiłam była tylko 3 godziny. ;pp Przepyszna. Extra przepis. Na święta zrobię dwie. :))))
Grażyna [2010-03-28 09:05:11]
Całą cytrynę należy umyć wodą z płynem do mycia naczyń, potem sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć na tace o małych lub dużych oczkach. Ścieramy tylko zewnętrzną skórkę z cytryny, tą żółtą, tą białą już nie. A lukier robimy tak: Do 1 surowego białka z jajka dodać 1 i 1/2 szklanki cukru pudru i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch babki i posypać startą skórką z cytryny.
Dorota [2010-03-24 10:50:29]
Jak sie robi "skórkę otartą z cytryny" i lukier? Nigdy tego nie robiłam.
Aga [2010-03-23 14:54:34]
zrobiłam dzis z tego przepisu babkę:) i jest...fatalna. 10 min przed zakończeniem pieczenia oklapła, wyszła całkiem płaska, góra, dół i boki spalone a w srodku jak guma. Nie wiem co zlę zrobiłam, zazwyczaj wszystko co piekę wychodzi wspaniełe ale nie tym razem:(
kasiorek [2010-03-19 17:34:20]
czesc wszystkim babkowiczom :D dzis przyszla mi wielka ochota na babke...wiec znalazlam w internecie ten przepis jako pierwszy i postanowilam go wybrubowac..musze przyznac ze a)babks jet super latwa do zrobienia i b)jest naprawde super smaczna i ne sucha...zapisze ten przepis u siebie w notatniku...jeszcze raz SUPER ..buzka dla wszystkich
Martitka [2010-03-06 20:19:55]
Zawsze świetnie wychodzi, a dzieci (i nie tylko) ją uwielbiają.
Renata [2010-01-19 16:20:10]
wyszła wspaniale!!!!jest pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu polecam każdemu!!!
Renatka [2009-07-10 15:28:46]
Nigdy nie piekłam ciast i nic nie gotowałam, ale skorzystałam z tego przepisu i pierwszy raz zrobiłam babkę i wyszła wspaniale!
Pauliśka [2009-07-07 12:23:55]
rzadko kiedy udają mi sie babki,ale ta sie udała i była przepyszna:)
Paulinka:) [2009-04-14 16:36:40]
świetny przepis :) babka wyszła idealnie !!polecam :) pyszna ;)
Kamilaa [2008-07-15 20:09:41]
mmm, przepyszna babeczka!!! Polecam ten przepis.
zaq [2008-03-29 10:01:39]
ehhhh fatalne opada pod koniec pieczenia ale smaczna heheh wazne ze nie zakalec :p
technik żyw i gos. dom. [2008-03-11 22:08:10]
Super przepis - szybko, tanio i smacznie :))) Dodałam jeszcze maku i "BABKA PALCE LIZAĆ"!!! Polecam :D
Anita [2007-09-01 15:24:13]
Być może za niska temperatura piekarnika była i babka zaczęła opadać. Piekarniki są różne i być może należało ustawić większą temperaturę niż jest podana w przepisie.
Dorota [2007-07-24 18:23:38]
10 min.przed koncem babka mi opada?Dlaczego tak sie dzieje?To juz drugi raz:(
Marian [2007-06-29 09:55:14]
UDANY PRZEPIS PROSTY ŁATWY ALE ZA TO BARDZO DOBRY DZIĘKI
IWKA [2007-04-07 15:25:01]
prosta i dobra
ola [2007-04-06 21:15:46]
łatwo, szybko, elegancko i smacznie
mniam-mniam [2007-04-06 19:53:33]
NIE MA ZŁYCH PLACKÓW SĄ TYLKO ŹLI KUCHARZE
jan pan piekiel [2007-04-06 14:11:31]
dobry przepis i dobrze wychodzi :) Polecam
magda-sc [2007-04-05 18:57:16]
jest bardzo dogra
gg [2007-03-30 07:39:35]
czy mogę zastąpić mąkę pszenną na poznańską???????????
wiesia [2007-03-03 15:54:21]
Ta babka jest z ciasta biszkoptowego, więc tłuszczu tam żadnego nie dodawałam, ale to może jest dobry pomysł. Myślę, że pod koniec ubijania tej babki można dodać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz (ok. 10 dag masła).
Dorota [2006-12-05 10:55:19]
Nie nalezy dodac tluszczu?nie wyjdzie sucha?
Ola [2006-12-02 10:07:41]
i ta babka bez mleka? wcześniej robiłam z mlekiem,inny przepis i za każdym razem mi pękała:-/ .Mam nadzieję że ta wyjdzie cudo :-)
karolinna [2006-06-29 12:40:42]
Bardzo smaczna babka. pozdro wesołych świąt
MaRcIn MISTRZ [2006-04-15 11:06:46]
eh jest super!!!:) ty to masz talenta:P
miśka13:P [2006-04-14 17:14:32]
Myślę , że przepis udany ! Wyszedł wspaniale ...
Mika : ) [2006-04-12 10:30:36]
Gdy babka ostygnie można ją nasączyć ponczem, np. przegotowana letnia woda + do wyboru sok z cytryny, dowolny aromat zapachowy, spirytus lub sama mocna kawa, mocna herbata itd.
Dorota [2006-02-16 17:10:33]
co zrobic zeby babka nie była such.
boszka [2006-02-15 21:57:13]
Tak, chodzi tutaj o sześć dziesiątych szklanki :)
Dorota [2005-03-20 22:13:58]
Mam pytanie to jest szesc dziesiatych szklanki czy od szesciu do dziesiecu szklanek maki, bo sie pogubilam ://
Kasia :) [2005-03-20 19:54:44]
Naprawdę wspaniały przepis, wyprubujcie koniecznie!
Domiś13 [2004-04-03 21:16:22]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.