naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 24.05.2003
Odsłon dziennie: 2

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
3 jajka
0,6 szklanki cukru
0,6 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
sok z ½ cytryny
skórka z całej cytryny
1 łyżka kakao
Do dekoracji:
cukier puder lub gotowy lukier

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, nadal ubijać. Następnie dodać żółtka i ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sok i otartą skórkę z cytryny.

Formę na babkę (o średnicy 18 cm) dokładnie wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, ale nie wszystko. Około 5 łyżek ciasta zostawić, dodać łyżkę kakao i zmiksować. Następnie wylać na ciasto.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6518 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super, że się udała. Życzę smacznego i Wesołych Świąt! :)
Dorota [2013-03-30 23:37:11]
właśnie dziś zrobiłam babkę wyszła wspaniale i jest rewelacyjna w smaku WESOŁYCH ŚWIĄT
ANETT [2013-03-30 23:03:45]
Dzięki :)
Dorota [2013-03-20 09:10:02]
wasze przepisy są bardzo smaczne i sprawdzone
tola xd [2013-03-19 18:17:40]
Cieszę się, że babka się udała i że smakowała. Rzeczywiście można ją nasączyć roztopionym masłem bądź ponczem np. herbatą z rumem. Gratuluję udanego wypieku i wszystkiego najlepszego z okazji imienin życzę :)
Dorota [2012-04-09 16:49:58]
Babka jest bardzo smaczna, i bardzo biszkoptowa :)) jak dla mnie troche za malo slodka, ale i tak jestem przeszczesliwa bo jestem totalnym beztalenciem cukierniczym, a dzis, w dzien moich imienin zrobilam ta babke do imieninowej kawy :))) Moze jest suchawa troszeczke, ale nastepnym razem ja po prostu nasacze troche, badz dodam 10dkg rozpuszczongo ostudzonego tluszczu! W kazdym razie dziekuje serdecznie za przepis, ktory zagosci juz w moim domu :))) Pozdrawiam!!!
Maja [2012-04-09 14:52:57]
BABKA JEST PYSZNA ,WCALE NIE JEST SUCHA,JEST DELIKATANA -BARDZO POLECAM TEN PRZEPIS
ANNA [2012-04-07 13:07:17]
babka wyszła super:)polecam
Agnieszka [2012-03-29 15:34:25]
Nie, masła tutaj nie dodajemy, to jest ciasto biszkoptowe. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-27 11:31:46]
mi sie nie udała
mesi4 [2011-04-22 19:46:35]
zrobiłam, super tylko jak dla mnie następnym razem zrobię bez startej skorki cytrynowej - powodowało, że ciasto jest gorzkie, polecam!!!!!
iv [2011-04-22 18:24:52]
świetna wyszła pierwszy raz robiłan babke no i... świetna polecam xD:
nieznany [2011-04-22 16:57:04]
Czey do dego jest potrzebne masło??
Wiki [2011-04-22 13:30:10]
pyszna
marta [2011-04-21 14:21:41]
Po upieczeniu babki piekarnik można otworzyć i zostawić w nim babkę na około 15 minut, a następnie wyjąć z piekarnika. To, że w cieście były pęcherzyki powietrza to dobrze, tzn. że masa była dobrze ubita. Cieszę się, że na pierwszy wypiek wybrała Pani właśnie ten wypiek, trzymam więc kciuki, żeby babka się udała. Serdecznie pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę :)
Dorota [2011-04-20 18:38:27]
NIGDY w życiu nie piekłam ciasta. Na te Święta Wielkanocne postanowiłam upiec babkę. Wybrałam właśnie ten przepis. Babka jest już w piekarniku. Nie mogę się doczekać aż będzie gotowa :) Mam kilka pytań: 1) Gdy czas pieczenia się skończy mam wyjąć tą babkę z piekarnika czy poczekać aż tam wystygnie...? 2) Czy to dobrze, że powstały pęcherzyki powietrza podczas miksowania?
Magda [2011-04-20 18:32:54]
Smak, aromat super ,ale niestety o połowe opadła po wyłaczeniu piekarnika :(
Weronika [2011-04-06 17:36:33]
Ta babka jest biszkoptem ;P
mag [2011-03-26 23:09:54]
Babka wyszła pyszna :-) wszystkim bardzo smakowała:)
R.S. [2011-01-29 04:33:48]
Babka wyszła pyszna :-) wszystkim bardzo smakowała:)
R.S. [2011-01-29 04:33:48]
nie ma złych przepisów.........są jedynie źli kucharze
--- [2010-05-26 18:06:36]
Ja zawsze korzystam z tego przepisu i babka jest wyśmienita:)
Karolcia [2010-04-03 11:23:33]
świetny ....mniam ;)
Elcia [2010-04-03 00:24:45]
Świetna, prosta i pyszna :)
anna [2010-04-02 19:23:01]
Babka super,bardzo smaczna syn sie zajada ciekawe czy zostanie troche na swieta.Polecam ten przepis. ŻYCZE WSZYSTKIM WESOLYCH ŚWIAT!!!
MAGDA [2010-04-02 11:43:49]
Tak, z takich proporcji też wyjdzie babka, na pewno. To jest ciasto biszkoptowe.
Dorota [2010-04-02 10:54:21]
tylko 1/2 szk maki? to nie za malo? bez margaryny? serio wam wychodzi ta babka?? a co tam, tez sprobuje, moze faktycznie dobry przepis...
viking_1981 [2010-04-01 20:41:02]
Tak, można. Przed dodaniem do ciasta należy je obsypać mąką pszenną. Wesołych Świąt :)
Dorota [2010-03-31 12:41:56]
czy do tej babki można dodać jakieś kandyzowane owoce, rodzynki lub kawalki czekolady??
Nikola [2010-03-30 16:56:32]
Szkoda, że ta babka długo nie postoi. ;pppp Gdy ją zrobiłam była tylko 3 godziny. ;pp Przepyszna. Extra przepis. Na święta zrobię dwie. :))))
Grażyna [2010-03-28 09:05:11]
Całą cytrynę należy umyć wodą z płynem do mycia naczyń, potem sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć na tace o małych lub dużych oczkach. Ścieramy tylko zewnętrzną skórkę z cytryny, tą żółtą, tą białą już nie. A lukier robimy tak: Do 1 surowego białka z jajka dodać 1 i 1/2 szklanki cukru pudru i zmiksować. Gotowym lukrem polać wierzch babki i posypać startą skórką z cytryny.
Dorota [2010-03-24 10:50:29]
Jak sie robi "skórkę otartą z cytryny" i lukier? Nigdy tego nie robiłam.
Aga [2010-03-23 14:54:34]
zrobiłam dzis z tego przepisu babkę:) i jest...fatalna. 10 min przed zakończeniem pieczenia oklapła, wyszła całkiem płaska, góra, dół i boki spalone a w srodku jak guma. Nie wiem co zlę zrobiłam, zazwyczaj wszystko co piekę wychodzi wspaniełe ale nie tym razem:(
kasiorek [2010-03-19 17:34:20]
czesc wszystkim babkowiczom :D dzis przyszla mi wielka ochota na babke...wiec znalazlam w internecie ten przepis jako pierwszy i postanowilam go wybrubowac..musze przyznac ze a)babks jet super latwa do zrobienia i b)jest naprawde super smaczna i ne sucha...zapisze ten przepis u siebie w notatniku...jeszcze raz SUPER ..buzka dla wszystkich
Martitka [2010-03-06 20:19:55]
Zawsze świetnie wychodzi, a dzieci (i nie tylko) ją uwielbiają.
Renata [2010-01-19 16:20:10]
wyszła wspaniale!!!!jest pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu polecam każdemu!!!
Renatka [2009-07-10 15:28:46]
Nigdy nie piekłam ciast i nic nie gotowałam, ale skorzystałam z tego przepisu i pierwszy raz zrobiłam babkę i wyszła wspaniale!
Pauliśka [2009-07-07 12:23:55]
rzadko kiedy udają mi sie babki,ale ta sie udała i była przepyszna:)
Paulinka:) [2009-04-14 16:36:40]
świetny przepis :) babka wyszła idealnie !!polecam :) pyszna ;)
Kamilaa [2008-07-15 20:09:41]
mmm, przepyszna babeczka!!! Polecam ten przepis.
zaq [2008-03-29 10:01:39]
ehhhh fatalne opada pod koniec pieczenia ale smaczna heheh wazne ze nie zakalec :p
technik żyw i gos. dom. [2008-03-11 22:08:10]
Super przepis - szybko, tanio i smacznie :))) Dodałam jeszcze maku i "BABKA PALCE LIZAĆ"!!! Polecam :D
Anita [2007-09-01 15:24:13]
Być może za niska temperatura piekarnika była i babka zaczęła opadać. Piekarniki są różne i być może należało ustawić większą temperaturę niż jest podana w przepisie.
Dorota [2007-07-24 18:23:38]
10 min.przed koncem babka mi opada?Dlaczego tak sie dzieje?To juz drugi raz:(
Marian [2007-06-29 09:55:14]
UDANY PRZEPIS PROSTY ŁATWY ALE ZA TO BARDZO DOBRY DZIĘKI
IWKA [2007-04-07 15:25:01]
prosta i dobra
ola [2007-04-06 21:15:46]
łatwo, szybko, elegancko i smacznie
mniam-mniam [2007-04-06 19:53:33]
NIE MA ZŁYCH PLACKÓW SĄ TYLKO ŹLI KUCHARZE
jan pan piekiel [2007-04-06 14:11:31]
dobry przepis i dobrze wychodzi :) Polecam
magda-sc [2007-04-05 18:57:16]
jest bardzo dogra
gg [2007-03-30 07:39:35]
czy mogę zastąpić mąkę pszenną na poznańską???????????
wiesia [2007-03-03 15:54:21]
Ta babka jest z ciasta biszkoptowego, więc tłuszczu tam żadnego nie dodawałam, ale to może jest dobry pomysł. Myślę, że pod koniec ubijania tej babki można dodać rozpuszczony i ostudzony tłuszcz (ok. 10 dag masła).
Dorota [2006-12-05 10:55:19]
Nie nalezy dodac tluszczu?nie wyjdzie sucha?
Ola [2006-12-02 10:07:41]
i ta babka bez mleka? wcześniej robiłam z mlekiem,inny przepis i za każdym razem mi pękała:-/ .Mam nadzieję że ta wyjdzie cudo :-)
karolinna [2006-06-29 12:40:42]
Bardzo smaczna babka. pozdro wesołych świąt
MaRcIn MISTRZ [2006-04-15 11:06:46]
eh jest super!!!:) ty to masz talenta:P
miśka13:P [2006-04-14 17:14:32]
Myślę , że przepis udany ! Wyszedł wspaniale ...
Mika : ) [2006-04-12 10:30:36]
Gdy babka ostygnie można ją nasączyć ponczem, np. przegotowana letnia woda + do wyboru sok z cytryny, dowolny aromat zapachowy, spirytus lub sama mocna kawa, mocna herbata itd.
Dorota [2006-02-16 17:10:33]
co zrobic zeby babka nie była such.
boszka [2006-02-15 21:57:13]
Tak, chodzi tutaj o sześć dziesiątych szklanki :)
Dorota [2005-03-20 22:13:58]
Mam pytanie to jest szesc dziesiatych szklanki czy od szesciu do dziesiecu szklanek maki, bo sie pogubilam ://
Kasia :) [2005-03-20 19:54:44]
Naprawdę wspaniały przepis, wyprubujcie koniecznie!
Domiś13 [2004-04-03 21:16:22]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl