naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 27.05.2005
Odsłon dziennie: 3

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

½ kg pieczarek
½ kg cebuli
½ kg ogórków kiszonych
½ kg marchwi
25 dag papryki czerwonej
25 dag boczku
25 dag kiełbasy
20 dag przecieru pomidorowego
sól
pieprz
majeranek

Sposób wykonania:

Pieczarki pokroić w słupki, a cebulę, kiełbasę i boczek w kostkę. Razem przełożyć na patelnię i smażyć.

Ogórki, paprykę i marchewkę pokroić również w kostkę i smażyć na osobnej patelni.

Gdy wszystko się podsmaży, przełożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, podlać wodą i dusić ok. 40 minut.

Doprawić do smaku. Podawać na ciepło z pieczywem.

Składniki podano na 8 porcji.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6473 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dla wszystkich nieświadomych tutaj się oburzających a powołujących się na staropolskość - BIGOS DAWNIEJ BYŁ BEZ KAPUSTY. Bigosem nazywano siekane mięso, zaprawiane na kwaśno (octem winnym, cytrynami). W XVIII-XIX wieku powstała tańsza wersja tej siekaniny z kwaśną kapustą zamiast drogiego octu/cytryn. W XIX wieku z jeszcze większej biedy kapusta zaczęła dominować nad siekanym mięsem i tak powstał współczesny znany nam bigos. Ale jeszcze w XIX wieku mówiono \"bigos z kapustą\" lub \"bigos hultajski\" (tzn oszukany, bo z kapustą).
aaa [2012-12-07 09:48:38]
bardzo dobre i polecam
edzia [2008-12-28 14:46:05]
Ogólnie dobry,chociaż wolę tradycyjne leczo .Trochę za kwaśny, pewnie przez te ogórki.Pozdrawiam
Marzena T. [2008-12-20 23:58:04]
Witam i dziękuję bardzo za przemiłe słowa :) Będziemy istnieć tak długo jak się da ;) Serdecznie pozdrawiam ;)
Dorota [2008-12-19 22:55:21]
Kula masz rację co to za róznica jak to się nazywa nazwać to sobie można jak komuś pasuje najważniejsze że jest bardzo smaczne. I wydaje mi się że trudniej jest chyba wymyśleć coś smacznego niż coś niedobrego i nazwać je tak jak się powinno. Ps. Dorotko ta strona jest przewspaniała i zawdzięczam jej to że dzięki niej nauczyłam się piec ciasta i gotować. Dziękuję za to i proszę o to aby ta strona nigdy z tąd nie znikła. :) Bo gotowanie sprawia mi w życiu naprawdę dużo przyjemności a co za tym idzie ta strona też mało jest tak fajnych stron na pyszne i dość proste ale i oryginalne dania. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam serdecznie.
Ewelcia [2008-12-19 11:55:05]
czy to bigos czy to leczo nieważne to jest poprostu boskie moj trzy letni syn niejadek wcinal az milo bylo popatrzec polecam wszystkim
kula [2007-08-30 17:25:58]
może to byloby dobre ale nie nazywajmy tego bigosem!!!!!!!!!!!!
sylwia [2007-06-06 23:03:03]
Około 1/2 szklanki wody, ale to zależy jak gęsty chcemy mieć ten bigosik. Powodzenia ;)
Dorota [2007-06-06 21:53:54]
bardzo fajny przepis na leczo,ja mam calkiem inny,dlatego mam pytanie-ile tej wody?
kaja [2007-06-06 20:17:11]
jest smaczny ,ale jednak wole tradycyjny ale zawsze to cos innego
eliza [2007-04-19 15:33:31]
bigos pyszny,trzeba uważac zeby nie dać za dużo ogórków,mi lepiej smakował odgrzewany.
ana [2007-03-13 14:35:14]
oczywiście ,że leczo .
22 02 2007 iwa [2007-02-22 15:35:09]
bardzo fajny przepis,robilam juz to dwa razy rodzinka sie zajadala az milo patrzec
anna [2007-02-20 16:38:50]
leczo ok może być
agutka [2007-01-06 22:27:55]
BIGOS JEST BARDZO SMACZNY GDY PODAŁAM ZNAJOMYM NA IMPREZIE TO NIC NIE ZOSTAŁO NA DRUGI DZIEŃ .POZDRAWIAM.
MAŁGOSIA [2006-11-08 21:18:55]
Witam, po komentarzach widze że ten przepis odbił się głośnym echem.. :) jestem w ciąży i mam mnóstwo smaczków.. z pewnoscia wypróbuję ten przepis.. ale dopiero po zrobieniu bigosiku z kapusta.. dopiero się uczę gotować.. a moje "zachcianki" skłaniaja mnie do tego by gotować dla siebie oddzielnie :D jeśli można prosic, to prosze mnie dołączyc do osób, którym przesyła Pani swoje przepisy :) być może skorzystam z któregoś z nich.. tylko błagam.. by były tak prosto rozpisane, żebym ja biedna początkująca kuchareczka ;) poradziła sobie z wykonaniem :) pozdrawiam
sylviec@interia.pl [2006-10-20 10:54:46]
ja lubie też gotowac tylko to nie bigos tylko leczo - pozdrawiam
grzes [2006-10-17 10:17:35]
Ten bigośik to rewelka, robie go bardzo często i wszystkim zawsze tak samo smakuje. Ekstra łatwe i pyszne
Karolina [2006-09-29 15:46:26]
NIE JESTEM OSOBĄ WYBREDNA W JEDZENIU I CHĘTNIE WPROWADZAM NOWOŚCI W MOJEJ KUCHNI ALE Z CAŁYM SZACUNKIEK TO JEST PRZEPRASZAM BARDZO PROFANACJA BIGOSU
KUCHARECZKA [2006-08-22 11:58:43]
Leczo to też nie jest brakuje papryki a niektóre składniki są niepotrzebne
Danka [2006-06-25 19:35:53]
Włąśnie skończyłem przygotowywać uważam, że to prosta potrawa ale smaczna oceniam ja na 4 pozdrawiam wszystkich smakoszy :)
Manfredzik [2006-05-22 16:13:53]
Zgadzam się z aneczką .To nie jest bigos tylko LECZO!!! .Proszę nie udziwniajmy starego dobrego polskiego bigosu Bigos gotuje się z kapusty
Renata [2006-04-07 07:37:15]
pycha i nie ma kłopotów z.........odętym brzuszkiem pozdro
michu [2006-02-14 16:39:59]
TO JEST LECZO !!!
aneczka [2006-01-18 23:04:04]
nic takiego taki sobie smak i jadlam w zyciu lwpsze zeczy
ninia [2005-12-23 16:21:48]
jest super
jurek [2005-12-19 14:58:31]
jest dobry i warto przyrzadzic taki posilek nawet najwybredniejszej osobie
gosia [2005-12-16 20:14:30]
przeczytałam przepis, zrobiłam, zjadłam.... i okazało się że to nic specjalnego, wole tradycjonalny,pozdrawiam
Justyś [2005-11-09 16:11:38]
co to ma wspolnego z bigosem?
scren [2005-10-13 16:58:50]
super jestes mistrzynia kuchni wlasnie sie objadam dzieki
kasiunia [2005-10-06 21:21:21]
Jest bardzo dobry, ale myslę, że gdyby dodać kapusty, a nie dodawać papryki to byłby rewelacyjny;)
Ania [2005-09-08 13:01:11]
ja ten przepis znam od wieków....to znaczy bardzo podobny i w dodatku duuuużo lepszy!!!!!!
karolka [2005-08-13 18:34:34]
Ja robię podobny bigos tylko zamiast ogórków używam cukini.Też jest super !!!
Dorota z Suwałk [2005-08-06 17:50:17]
Wreszcie spróbowałam ten bigos.Jest naprawdę super
danutka [2005-08-03 09:09:23]
Marchwi nie należy wcześniej gotować, lecz surową marchew należy pokroić w kostkę i smażyć razem z ogórkami i papryką.
Dorota [2005-07-27 16:37:23]
no wlasnie smazyc ugotowana marchewka??
zoe [2005-07-21 14:26:34]
swietny pomysl, pychota! dzieki wielkie moj chlopak byl wniebowziety;)
kasia [2005-07-08 17:56:25]
niektórzy smakosze dodają do tego jeszcze selera, ale dla mnie ma zbyt intensywny aromat.
hexe@onet.pl [2005-07-08 17:35:05]
bardzo dobry przepis ale jak dla mnie to po prostu leczo, ale niezłe!
Gosia [2005-06-30 16:28:12]
niedobre albo mi niewyszło
henryk [2005-06-24 16:27:43]
Pychota,rodzince bardzo smakowało.A najważniejsze że dzięki Tobie zainponowałam Teściowej!
Izabela [2005-06-22 08:30:48]
Przepyszny nawet bez boczku wędzonego :)
Kasiaczek [2005-06-15 21:24:43]
dziękuje za przepis. Świetny.
beti [2005-06-15 11:59:20]
Tak, do bigosu należy dodać boczek wędzony.
Dorota [2005-06-11 18:01:19]
Dziękuję za przepis, czy boczek ma być wędzony?
Aneta [2005-06-11 16:19:12]
Dziękuję za przepis!:) Oczywiście wypróbuję go jutro!:))
Gosiula [2005-06-06 20:58:08]
Dzieki za przepis co prawda jeszcze go nie .wyprobowalam ale zapowiada sie smakowicie.Pozdrawiam :-)
ellek [2005-06-06 17:26:38]
pycha!!!!!!!!! dzieki i pozdrowionka - od wszystkich tu obecnych u mnie głodomorków.
Agula z Suchego Lasu [2005-06-05 21:58:18]
Zrobiłam Twój bigos rodzinie.Jest bardzo smaczny.Dzięki za wspaniały pomysł.Łączę pozdrowienia.
Mira [2005-06-04 22:30:34]
Dziękuję Ci bardzo za przepisy.Są naprawde fantastyczne.bardzo bym prosiła, o przepisy oszczędne tzn,jak najtańsze,bo wiadomo,że "dziś"jest ciężko od pensji do pensji.a tak mozna lepiej taniej i przyjemniej.bardzo Cię pozdrawiam.i tak trzymaj!!
Dziunia. [2005-06-04 22:27:00]
dorotko jestes wspaniala twoje przepisy sa super
dzidka-1961 [2005-06-03 18:44:47]
Dzięki za nowy przepis myślę,że na smaczną potrawę.Chętnie wypróbuję.
Mira [2005-06-03 14:28:35]
Dziękuje Dorotko, że o mnie pamiętasz.Niestety mój długi weekend zastał mnie przy remontach domu (wymieniałam okna), więc nie mogłam skorzystać z Twojego przepisu, ale na pewno wypróbuję,Poza tym mam dwoje dorosłych dzieci i rzadko udaje mi się dostac do komputera,stąd takie moje rzadkie wizyty na Twojej stronie.Miłego dnia.Marianna
marianna.jurek [2005-06-02 18:29:43]
przepis jest naprawde super.duzo warzyw co jest bardzo wazne i super smak.polecam
Izabelka [2005-06-02 16:24:34]
TO MUSI BYC SUPER :)) - NO TO MAM DZIŚ PYSZNĄ KOLACYJKĘ :) DZIEKI ZA PRZEPIS I PROSZĘ O WIĘCEJ
DOROTA Z BRZEGU DOLNEGO [2005-06-02 10:21:06]
mój mąż mówi, że PYSZNE. właśnie je aż się uszy trzęsą. dziękuję za przepis.
e.funia [2005-06-01 19:35:39]
To danie jest całkiem smaczne. Polecam :)
basik4 [2005-06-01 09:22:48]
Dziękuję Ci bardzo Dorotko za przepis, na pewno wypróbuje. Pozdrawiam
bwlas [2005-05-31 14:01:14]
Ciekawy przepis,szybki do zrobienia lubie takie ciekawostki, dzieki za przepis.
Anna [2005-05-31 10:24:33]
Hm, ciekawy przepis.A marchewkę przedtem ugotować, czy surową podsmażyć? Pozdrawiam.
Agee [2005-05-31 08:36:03]
Dzieki Dorota za przepis, na pewno wypróbuję i proszę o jeszcze. Wszystkie przepisy są świetne i często z nich korzystam
Agnieszka [2005-05-30 14:24:47]
dzięki za przepis napewno wypróbuję
gstrzelec [2005-05-30 10:31:44]
Bigos Doroty to poprostu niebo w gębie,koniecznie podajcie go dalej
malgosia_38@.wp.pl [2005-05-30 09:36:05]
Bigos jest b. smaczny. Dzięki za przepis. Pozdr. :o)))
bea2003 [2005-05-30 09:15:30]
Dziękuję bardzo za przepis. Na pewno spróbuję.
wli [2005-05-30 09:14:44]
Dzieki za przepis wlasnie moj syn zawsze chcial bigos bez kapusty wreszcie bedzie go mial.POZDROWIENIA
soltysw [2005-05-30 08:36:56]
dzięki bardzo,na letnią potrawkę pomysł super.Wydaje się szybki,tani,smaczny,na zimno i ciepło.
ewa [2005-05-30 08:22:04]
Dzięki za przepis bo w miare tani i chyba szybko się to danie robi- wypróbuję na pewno- jak bedziesz miala jeszcze jakies fajne przepisy to przyślij e-meila. Pozdrawiam
Jadwiga [2005-05-30 00:01:42]
Dziękuje Dorotko za ten przepis.Pozdrawiam!!!
bozena_33@op.pl [2005-05-29 22:15:30]
pyszny dzięki za przepis pozdrawiam dutkiewicz7
dutkiewicz7@tlen.pl [2005-05-29 21:30:00]
Witaj Dorotko! Odpoczywałam poza domem ale właśnie wróciłam i przepis przeczytałam.Dzięki. Wydaje sie , ze będziesmaczne danie.Napisze jak mi wyjdzie.Pozdrawiam.Pa.
kafka45@wp.pl [2005-05-29 21:27:30]
Hmm. Właśnie wróciłam zza miasta, a tu na poczcie miła niespodzianka - bigos inny niż wszystkie. Z pewnością wypróbuję. Bardzo dziękuję.
ala59 [2005-05-29 19:50:35]
Dzięki Ci Dorotko za wspaniałe przepisy napewno wypróbuję.
alina105@wp.pl [2005-05-29 19:41:42]
Bigos bardzo smaczny dziękuję serdecznie za prsepis
Renia [2005-05-29 13:56:49]
Dzięki Doroto za pyszne przepisy. Wypróbuję te smakołyki.
linda1 [2005-05-28 23:51:16]
Doroto!-masz rację, nie było mnie w domu.Spiekłam się jak boczuś w Twoim bigosie.Zapewniam Cię jednak, że jutro wysyłam męża na zakupy i sprawdzę, co wymyśliłaś-choć po składnikach wiem, że będzie to pycha. Widzę, że pracy przy tym niewiele, no i ten zapach kapusty!!Bardzo dziękuję i serdecznie pozdrawiam. Orzechy- niestety, mam zakaz- przykro, nie sprawdzę. Inne- na pewno, czekam na propozycję, w zamian służę, gdybyś chciała moje.
terista@epf.pl [2005-05-28 21:01:53]
zastanawiałam sie jak to będzie smakować,zrobiłam i okazało się że rewelacja.I jak szybko
Aga [2005-05-28 15:59:04]
dziekuje dorotko za przepisy ktore mi przysylasz wielkie dzieki
jozia_2000@poczta.onet.pl [2005-05-28 14:48:55]
DZIEKUJE CI KOCHANA GOSPODYNI-BIGOS SUPER-PRZEPIS MI SIE PODOBA-NAPEWNO GO ZROBIE-CMOK-CMOK
FILISTYNA@interia.pl [2005-05-28 14:31:48]
Bardzo dziekuje za wspanialy przepis,ktory natychmiast wykorzystalam. Bigosik, naprawde wysmienity !!!! Polecam wszystkim.
Bonny [2005-05-28 01:58:33]
Dorotko jesteś wspaniała, dziękuyję Ci za ten przepis. Bigosik jest wspaniały.
Barbarosa46 [2005-05-27 21:52:17]
dzięki za przepis, wypróbuje go jutro.myśle że mi i moim bliskim posmakuje bigos bez kapusty.pozdrawiam
Agnieszka [2005-05-27 20:45:07]
Gorąco polecam ten nietypowy bigos. Jest bardzo dobry. Podawałam go również na uroczystościach rodzinnych i cieszył sie dużym powodzeniem. Pozdrawiam.
Danka [2005-05-27 17:20:12]
świetny pomysl i smak bigosu.Co najwarzniejsze zajmuje malo czasu i w domu nie smierdzi kapusta
kotekx5 [2005-05-27 16:35:57]
dziekuje za przepis. bigos jest bardzo smaczny, jadlam go juz wczesniej.
maryla [2005-05-27 14:35:53]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl