Przepisy Extra

Ciasto budyniowo jabłkowe

Ciasto budyniowo jabłkowe

Składniki:

1 kg jabłek
kostka margaryny
4 jajka
1 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
1 litr mleka

Sposób wykonania:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Margarynę utrzeć ze szklanką cukru i z żółtkami na puch. Nadal ucierając, powoli wsypywać mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Nastepnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek.

Ugotować budynie, dodając pozostały cukier.

¾ ciasta wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 25 na 36 cm posypanej bułką tartą. Na cieście rozłożyć kolejno warstwę jabłek, gorący budyń i resztę ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 °C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
110 opinii | Wyraź opinię
4.4043103448 stars based on 1392 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
To super! Cieszę się, że ciasto się udało i że smakowało :)
Dorota [2013-11-23 19:47:01]
To super! Cieszę się, że ciasto się udało i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 23:11:42]
We wtorek miałam babskie spotkanie i dziewczyny nie mogły się nachwalić jaką pychotke upiekłam. Było lekkie i przepyszne. Dzięki za przepis Dorotko
annas [2012-08-23 15:19:26]
Dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-10-06 15:28:11]
Ciasto super dobrze się udało:)
klaudia [2010-12-03 15:24:39]
Ja korzystałam tutaj z budyniu z cukrem.
Dorota [2010-11-22 17:51:30]
Mam pytanie. Czy budyń musi być bez cukru?
durda14 [2010-11-22 13:58:21]
upiekłam -pyszne , wszystkim smakowało ,wygląda oryginalnie i wspaniale smakuje, polecam
michalina [2010-11-17 15:30:40]
ale wstyd chyba tylko mi nie wyszło tak jak trzeba :( ale ze mnie ciapa zyciowa nic mi nigdy nie wychodzi <sciana> w sumie w smaku jest ok ale nie wiem czemu jest takie rozlazłe nic sie nie trzyma kupy i ma moze z 5 cm wysokosci ciasto spod spodu w ogole nie wyrosło a rozsmarowanie tego ciasta na budyniu to juz w ogole poracha :(
nie umiem gotowac [2010-09-23 19:32:48]
Cieszę się i gratuluję udanego wypieku :)
Dorota [2010-07-26 14:56:08]
jest to moje ulubione ciasto. Po 2 godzinach już go nie ma!!!:) POLECAM Był moim pierwszym ciastem, jakie upiekłem
początkujący;)) [2010-07-26 14:54:05]
Drugie ciasto w życiu jakie piekłam.Mimo obaw i nie ciekawego wygladu udalo sie w 100% warstwy sie nie zmieszaly wszytsko dobrze wyszlo;) POLECAM
MONIKa [2010-06-18 16:58:59]
Jam mam 11 lat i upiekłem to ciasto SAM... Właśnie jest w piekarniku !!
Karol [2010-06-13 19:30:41]
Czasami się miesza, ale to w niczym nie przeszkadza. Najlepiej kłaść ciasto małymi porcjami łyżką na budyń i delikatnie rozsmarować, i tak krok po kroku, aż zapełnimy całą blaszkę :)
Dorota [2010-05-16 16:47:06]
mam pytanie jak wykładacie tę warstwę drugą ciasta na budyń to tez wam się to miesza ?
Nela [2010-05-07 22:07:49]
Rewelacja!!!!Palce lizać:):):)Poszło u mnie w jeden dzień!!!!
basiaj7 [2010-04-17 21:21:11]
pierwsze udane ciasto w moim życiu :)
Pidzej [2010-01-15 22:29:18]
Wczoraj upiekłam ciasto. Przyznam że się specjalnie nie przykładałam, ale wyszło super. Tylko trochę mało się przyrumienił wierzch- ale w niczym to nie przeszkadza. Naprawdę dobre ciasto. A z rozłożeniem ciasta na budyniu raczej nie miałam problemów.
beata [2010-01-15 11:37:27]
Ciacho suuuuuper! wyszło ekstra ! Moim dzieciom tak posmakowało ze co sobota je piekę! Polecam!
Aneta [2009-12-12 20:11:06]
ciasto pychotka palce lizac
Monia [2009-04-04 12:36:59]
Pyszne ,łatwe,tanie.Ciasto dobrze rozprowadza się taką\" packą z ząbkami\"Pozdrowienia dla wszystkich.
Madzia(Magdalena,ale tylko tak c [2009-01-19 19:46:49]
Ciasto jest SUPER
Wiesława [2009-01-18 19:48:45]
zrobiłam ciasto na święta-wyszło dobre.Przede wszystkim jest lekkie!
gonzallo [2008-12-28 21:42:55]
pychota
Dorota [2008-12-23 16:21:51]
Często robię to ciasto
aga [2008-12-12 19:26:35]
CZY WYSZŁOBY TO CIASTO GDYBYZAMIAST MASY BUDYNIOWEJ ZROBIĆ MASĘ SEROWĄ JAK NA SERNIK??Ktoś próbował??
ciastkara:) [2008-11-15 14:57:21]
Bałam się że ciasto nie wyjdzie bo najtrudniej było rozsmarować resztę ciasta na budyniu ale wyszło i wszystkim smakowało :) córcia ma za niedługo urodziny więc ciasto będzie na stole :)
Ewa [2008-04-20 09:54:09]
Często robię to ciasto.Strasznie smakuje mojemu chłopakowi. Jest bardzo łatwe i zawsze się udaje!
kasia [2008-03-24 16:31:25]
Ciasto należy łyżką delikatnie rozsmarować na gorącym budyniu (jak nie pokryje ono całego budyniu to też nic się nie stanie). Na drugi dzień po upieczeniu ciasto smakuje jeszcze lepiej ;)
Dorota [2008-03-21 12:27:22]
Ja mam zamiar dopiero zrobić ciacho.. i troszkę się boję czy wyjdzie ;/;/ .. jak rozlozyc ciasto na budyniu ??? ... i czy tak samo pysznie smakuje na drugi dzien ?? prosze o odpowiedz:)
ja [2008-03-21 10:59:29]
Pozostały cukier (1/2 szklanki) należy dodać do masy budyniowej (tzn. ugotować z jego dodatkiem budyń).
Dorota [2008-02-12 18:14:16]
w skladnikach jest jedna druga szklanki, a w przygotowaniu utrzec ze szklanka cukru
smerf [2008-02-11 18:52:29]
ciacho pychota! delikatne w smaku,wilgotne,mniam,mniam:)
kasieńka79 [2007-11-25 19:44:19]
ciasto naprawde b. dobre polecam innym.
Bogusia [2007-11-23 20:15:58]
To CiAsTo JeSt PoPrOsTu BoSkiE:D:D ZaLeCaM WsZyStKiM:P:P OgRoMnE PoZdRo I BuZiOlE:*:*:*
AnDzIa (KiKa):*:*:* [2007-11-09 20:17:03]
pyszne ciacho :)
iwona [2007-09-29 21:01:54]
ciasto pyszne, polecam, to jest mój drugi wypiek (po pierniku po amerykańsku)po długiej przerwie w pieczeniu i dwa sukcesy, tylko jabłka wycisnełm z soku, gdybym tego nie zrobiła sok mógłby spowodować zakalec ciasta na spodzie.Ciasto mozna zrobić bez budyniu i wyjdzie typowa szarlotka.
Elżbieta [2007-04-22 17:58:29]
Palce lizac....... hym( przepyszne)
Julka [2007-04-05 18:09:19]
Ciasteczko bardzo dobre,łatwe w przygotowaniu i smaczne.
Caroline [2007-04-01 09:56:29]
ciasto bardzo dobre palce lizac w ciagu jednego dnia moja rodzinka wszystko zaliczyla,
ewa 15.03.2007 15.17,+ [2007-03-15 15:12:05]
Te ciacho jest bardzo dobre...do jabłek dodałam 1,5 łyżeczki cynamonu... wyszło super. Placek szczególnie dobry na drugi dzień. Polecam
Agnieszka [2007-03-06 21:00:39]
Ciasto REWELACJA!!!!!!!!!!!!!!!!!! za pierwszym razem wyszło, i każdym następnym coraz lepiej (wprawarobi swoje :-). Polecam wszystkim Jola Stargard szczec
Jola Stargard szczec [2007-02-01 18:35:07]
robiłam to ciasto jet szybkie inaprawde dobrze smakuje ale ciasto dziele na 2 części jedną dużą drugą mniejszą tą mniejszą zamrażam w zamrażalniku i potem ścieram na tarce o dużych oczkach.
Anna Aleksandrów [2007-01-25 12:13:03]
to ciasto jest przwepyszne <palce lizac;)>
anka [2007-01-24 14:13:27]
To ciasto jest poprostu superowe-mało roboty i jakie oszczędne.Polecam i pozdrawiam
ciszyna [2007-01-15 15:11:01]
Ciasto pyszne dziękuję za przepis moim problemem było jedynie rozłożenie górnej części ciasta wydaje mi się że zrobiłam zbyt cienką warstwę czy macie na to jakieś sposoby?
monisiak [2007-01-12 11:23:31]
Jeszcze nigdy nie jadłam tak mięciutkiego ciasta.Jest super smakowite!
marcella [2006-12-04 14:40:30]
Dobre aż za dobre-jak powiedziała moja mama:)) Bardzo proste i szybkie wykonanie a EFEKT !!!!!!!!!!!!!!!!! heh:D
Olcia [2006-12-02 20:57:41]
bardzo smaczne ciasto,niedrogie i łatwe w wykonaniu
zuza [2006-11-11 23:50:28]
Caisto poprostu pychtki dziecie i mąz zjedli w jeden dzien ...Amyslalam ze nie wyjdzie :)
karolina [2006-11-05 11:41:08]
Juz zrobilam te ciasto ...Poprostu pychotki ...mniam mniam :)
karolina [2006-11-04 22:45:53]
Ciasto właśnie się piecze:) Ciekawa jestem jak wyjdzie. Jedynym problemem jest rozłożenie ciasta na gorącym budyniu. Ma ktoś jakis sposób?? Będę wdzięczna za radę. Pozdrawiam.
Jolanta :) [2006-11-01 13:01:29]
Ciasto bardzo łatwe w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Jabłka jest dobrze wymieszać z niewielka ilością cynamonu, super zapach i smak!
HeniaK. [2006-10-18 14:02:14]
piekłam to ciasto wiele razy jest super i bardzo łatwe!Pozdrawiam:)
Kinia [2006-09-13 19:19:12]
ciasto bardzo dobre, ale przede wszystkim niepracochłonne... łatwe do przygotowania. Mężowi smakowało, zjadł 5 kawałków o 22:)
Oliwka [2006-08-11 13:36:20]
ciasto jest pyszne...i do tego proste i szybko sie robi:D po prostu rewelacja:]
Kacha [2006-05-29 21:27:53]
Super ciasto.Ja bym polecił ciasto na noc schowac do lodówki na drugi dzien ciasto bedzie bardzo orzezwiajace.Pychota
Rafał [2006-05-08 19:34:18]
Upiekłam i wyszło super! pulchniutkie,po prostu pyszne!!!Kochani-do tego ciasta jabłka tylko zapomniana szara reneta.Pozdrowionka dla wszystkich co upiekli to ciasto,pa pa pa
Małgosia [2006-03-14 16:58:25]
ciasto nie dobre:( a moze tylko w mojej rodiznie nie smakowało:( rozleciało sie dlaczego ? nie wiem. wiecej nie zrobię:(
s [2006-03-10 12:57:05]
bardzo dobre ciasto
kinia [2006-03-09 19:38:42]
ciasto bardzo dobre malo przy nim pracy a duzo jedzenia i to sie oplaca
karolina [2006-02-08 15:47:13]
Ciasto jest bardzo smaczne, bardzo łatwe w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu. Jest po prostu pyszne. Gorąco polecam.
Iwona [2006-02-05 10:49:15]
właśnie piekę, wszystko super - poza tym że ucieka mi z blachy... kipi...
sylwiątko [2006-01-31 21:41:40]
ciasto jast dobre ja dodaję do budymiu 3 łyżki cukru
Aguś [2005-11-25 16:42:06]
Ja to ciasto też znam ale jeszce pod inną nazwą "uśmiech teściowej". Jest pyszne i proste wykonaniu.
dana2005 [2005-11-23 21:18:24]
Spodu ciasta nie należy podpiekać, wszystko piecze się razem. Spód spokojnie się dopiecze. Powodzenia:)
Dorota [2005-10-26 12:59:52]
czy to ciasto od spodu trzeba wczesniej podpiec? Dorotko pomóż dzieki
irenka [2005-10-25 22:14:40]
PYCHA CIACHO!!!! udało sie super.Gorąco polecam szybko,łatwo, tanio i do tego pysznie!!!
iza [2005-10-18 17:58:37]
ciasto pyszne całej rodzince smakowało dużo pracy ale warto
gosia [2005-10-16 20:47:40]
Musze przyznać ,że ciasto jest naprawdę pyszne.Zapomnialam o białkacha mimo to udalo sie. Dzięki za ten przepis .
Sefora [2005-10-11 12:13:12]
polecam ten przepis dla tych ktorzy lubia pulchne pychotki , jest tak miekkie ze rozplywa sie w ustach , szybkie latwe i znika w mig polecam :}
dosia [2005-10-11 11:37:45]
Pozdrawiam Autorke przepisu:]Ciasto jest naprawde pyszne Tanie i łatwe w przygotowaniu:]co prawda po zrobieniu ciasta miałem co do niego wątpliwości ale trud się opłacił pozdro i buziak dla ciebie:*
Dragon [2005-10-07 13:55:16]
Na poczatku jak zaczęłam robić to ciasto miałam wątpliwości i myślałam,że nic mi z tego nie wyjdzie.A tu niespodzianka:-)...Ciasto jest pyszne.Mój ukochany wcinał je,że aż miło było popatrzeć.Polecam
malutka [2005-10-03 14:37:19]
Ciast bardzo pyszne znikło w ciągu godziny.Polecam naprawde smaczne i tanie.
stasia [2005-08-27 20:22:02]
ciacho super!!!!z jablek na wszelki wypadek odsaczylam sok.wyszlo super..troszk etrudno na budynio ciasto rozprowadzic ale to maly problem
aga [2005-08-26 19:03:33]
smakowało mi dobrze i teraz te ciasto robie codziennie
aga [2005-07-01 12:37:50]
Dobre, ale co zrobić, żeby było kwaśniejsze? Czy ktoś próbował kłaść na odwrót, najpierw budyń, potem jabłka?
Ania [2005-05-29 19:28:41]
Bardzo pyyyszne!!! Miałam watpliwosci kiedy wsadzalam je do piekarnika ale wyszlo swietnie... Nawet sie tego po nim nie spodziewalam ;) Kasza manna przed jabłkami bardzo sie przydaje dziewczyny :] Powodzenia! Na prawde pychota!!
Somalia [2005-03-19 18:39:15]
wlasnie wyjelam z pieca, wyglada ladnie. pieklam w elektrycznym piecu ponad godzine. PYSZNE:) gorace ale pyszne. pozdrawiam Tworce Przepisu :)
missLead [2005-03-02 19:07:44]
Placuszek przepyszny,jeden dzien i juz go nie było.Nie jest taki suchy jak niektóre wypieki,rozpływa sie w ustach.
Julcia [2005-03-01 11:29:18]
Ciasto jest bardzo dobre mięciutkie i delikatne. Bardzo łatwe w zrobieniu.
rynia2 [2005-02-08 18:23:45]
To ciasto było moim pięrwszym ciachem w życiu jakie upiekłam, bardzo łatwo sie go robi, a co najwazniejsze to każdemu smakowało!!! bardzo go polecam bo jest tani ,szybko się go robi i przedewszystkim jest pyszny!!
sara [2005-01-26 22:19:43]
ciasto fajne ! musi być a jakies formie bo się może wylać bo budyń na gorąco jest płynny .Najlepiej włożyć ciasto do lodowki .Zawsze cisto wychodzi super przepis !
Lidka :) [2004-12-07 18:21:13]
osobie która jest autorem tego przepisu powinni dać nagrodę ciasto jest przepyszne i tanie gratuluję
iwonka [2004-10-29 12:36:49]
Proste w przygotowaniu.. na gorąco praktycznie nie mozliwe do zjedzenia ponieważ wylewa sie budyń...
Zenia [2004-10-24 11:09:17]
ReWeLaCjA!!!!
asica [2004-10-20 17:36:16]
pychotka....!!!!!!!!!!!
madziah2 [2004-10-11 16:37:48]
Ciasto o.k.-jak dla mnie za dużo cukru dodaje sie do budyniu-jest za słodki. Dodałabam więcej kwaśnych jabłek bo placek jest trochę mdły. ale nie czepiajmy się........
madziah2 [2004-10-11 16:36:08]
ciasto o.k. ale jeśli jabłka są bardzo soczyste to należy poczekać 10 minut aż puszczą sok (sok odlewamy), nie dawałabym też tyle cukru do budyniu- jest za słodki, Ciasto jest jeszcze gorące, więc budyń jest lejący, zastanawiam się czy nie zrobić go w mniejszej ilości mleka...ale poczekam, może zastygnie
madzia [2004-10-11 15:48:34]
ciasto bardzo pyszne niedrogie, wszystkim u mnie bardzo smakowało
kasia [2004-10-06 12:56:03]
mi wyszedł zakalec, nie wiem czy nie powinnam troche podpiec ciasta zanim wyłozyłam na nie jabłka? Czy wy bezpośrednio kładłyście jabłka na surowe ciasto?
kajka [2004-09-24 13:23:29]
Ciasto nawet smaczne!Chociaż gdy je piekłam miaław niewielkie wątpliwości,czy będzie dobre. Nie mogłam sie doczekać kiedy ostygnie aby spróbować. Kwaskowe jabłka dobrze się łączą ze słodkim budyniem.Polecam wszystkim łasuchom.
grazia5 [2004-09-24 07:21:22]
Ciasto baaardzo dobre (szczególnie na ciepło) ale mogłoby trochę ładniej wygladać (:-)
Słodziutka [2004-09-12 15:50:20]
SUPER, PYCHOTA
OLA [2004-09-07 07:58:56]
Wyszło wyśmienite,przepyszne. Jest łatwe w przygotowaniu. POLECAM
MAJKA [2004-09-07 07:56:15]
pycha ciasto. co prawda piekłam z przepisu z innej strony internetowej, ale skladniki były takie same, tylko tam trzeba było położyć plasteki jabłek bezpośrednio na ciasto i w efekcie z dolnego ciasta wyszedł zakalec. przypuszczam ze wyszło tak dlatego ze z jablek wypłynął sok. gdyby była tam bułka tarta która wsiąknęlaby sok nie byłoby zakalca, no ale cóż... I tak było pyszne. polecam wszystkim tan przepis !!!
elka_m [2004-09-03 13:42:59]
Palce lizać !!!!!
ewikanek [2004-08-27 13:37:47]
Piekłam...ale w podłużnej blaszce..z wyglądu wyglądało jak torcik ,wogóle apetycznie. Zjadłam ..hmm..jest sycące,osobiście nie jest moim ulubionym ciastem z uwagi na budyń ,za którym nie przepadam ,ale to już moja wina;). Ktoś w komentarzu napisał ,ze zwie się ono także jako "radocha teściowej", coś w tym prawdy jest , bo tesciowa chwaliła jak nic;). Pozdrawiam autora przepisu .
grazia.... [2004-08-23 10:51:22]
Ciasto wyszlo za pierwszym razem i bylo super! Szara reneta jest najlepsza jako dodatek, bo kwasna. Dzieki za przepis.
Ja. [2004-08-18 22:01:02]
Znam to ciasto tylko pod inną nazwą "RADOCHA TEŚCIOWEJ". Jest super pyszne na ciepło.
Balbina [2004-06-21 21:26:34]
ciasto upieklam najpierw z połowy porcji bo nie wiedziałam czy wyjdzie domownicy zjedli praktycznie całe na ciepło a drugi raz upiekłam dla koleżanek z pracy - wszystkie chwaliły. pozdrawiam
Basia (20.05.2004) [2004-05-20 14:17:36]
Polecam ciasto .....no po prostu nie sposób wyrazić smak słowami. EXTRA
Qube [2004-05-01 14:39:31]
Rodzinka była zachwycona! Jedna rada: ciasto smaczniejesze gdy jabłka są troche kwaśne!
akasha [2004-04-26 09:39:31]
ciasto jeste poprostu PYSZNE polecam wszystkim!
zosia-k [2004-04-25 21:06:40]
ciasto budyniowo-jabłkowe jest poprostu pyszne polecam tym co jeszcze niepiekli
zosia [2004-04-25 15:52:35]
Naprawdę pyszne, nawet smakowało mojemu narzeczonemu, co się żadko zdarza- woli coś kokretniejszego.
Monika [2004-03-29 13:13:54]
ciasto b. pyszne i dość łatwe a o ciasto dzieci się biją .
donia [2004-03-25 09:39:55]
Pyszne! Wszystkim smakowało :-)
Ania [2004-03-20 17:48:24]
Mniamuśne!!!!!!!!Znikło w ciągu jednego popołudnia!!Polecam i życze smacznego. Pozdrawiam.
Monika [2004-03-15 19:09:56]
Ciasto upiekłam,jest bardzo smaczne. Wyszło dopiero prz drugim podejsciu. W pierwszym zapomnialam dodac zoltek;)
emksa [2004-03-09 14:58:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.