Ciasto styropian

Dodane przez w dniu
18 opinii | Wyraź opinię
4.612903225 stars based on 31 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
5 żółtek
1/2 szklanki cukru
Masa:
2 jogurty brzoskwiniowe (2 x 50 dag)
20 dag wiórków kokosowych
1 budyń śmietankowy w proszku
5 białek
1/2 szklanki cukru

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać margarynę, żółtka, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i zamrozić (można zrobić to ciasto dzień wcześniej i włożyć do lodówki na 24 godziny).

Jogurty brzoskwiniowe przełożyć do miski. Dodać do nich wiórki kokosowe, budyń śmietankowy w proszku oraz proszek do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać dalej aż cukier się rozpuści. Ubite białka dodać do masy jogurtowej i delikatnie razem połączyć.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część ciasta, na nią wyłożyć masę, a na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Super pomysł i jestem za taką zmianą - pozdrawiam :)
Dorota [2013-11-23 19:45:32]
Może płatkami migdałowymi albo bakaliami, powodzenia :)
Dorota [2013-06-04 19:12:59]
Nie, oczywiście można dodać masło, powodzenia i smacznego :)
Dorota [2013-04-10 14:53:22]
Ja nie podpiekałam i zakalec się nie zrobił, pozdrawiam :)
Dorota [2012-11-23 21:42:10]
Czy ciasto kruche podpiec żeby nie zrobił się zakalec.
ania9@wp.pl [2012-11-23 20:48:41]
Hmm... trudno powiedzieć, różna temperatura składników ciasta, a przy masie - nie ubite dobrze białka na sztywną pianę lub za długo miksowana masa na sam koniec, potem ciasto może być niskie....
Dorota [2012-06-28 13:01:07]
Bardzo ciekawe i smaczne ciasto. Drugim razem dodam więcej budyniu a mniej kokosu możne będzie jeszcze pyszniejsze. Piekłam go 1,5 godziny po godzinie przykryłam papierem do pieczenia. Polecam piec na mniejszej formie dać mniej ciasta a dużo więcej wtedy wyjdzie masy
nikii [2012-01-17 18:08:22]
Myślę, że powinno być dobrze. Ewentualnie można dodać o jedno białko lub nawet całe jajko więcej. Powodzenia :)
Dorota [2011-12-02 17:25:11]
Witam, mam nadzieję, że ciasto się uda. Jestem ciekawa jak wyjdzie z tym jogurtem wiśniowym, bo też planuję zrobić taką wiśniową wersję. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-24 13:40:02]
Są takie duże jogurty, które mają 500 gram (np. Jogobella).
Dorota [2011-11-07 12:51:58]
Gratuluję udanego wypieku, i cieszę się, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków :)
Dorota [2011-10-31 11:26:34]
To było moje pierwsze ciasto, udało się wszystkim bardzo smakowło.
Ewa [2011-10-30 21:34:05]
Proszę i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2011-10-07 12:56:03]
Tak, dobrze jogurtu w sumie ma być 1 kg.
Dorota [2011-10-06 08:35:45]
Może jogurt był za rzadki, ważne jest też aby białka ubić na sztywną pianę. A wariacji może być dużo, ja myślałam o truskawkowej lub wiśniowej. Pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-28 14:58:31]
Cieszę się, że ciasto się udało :)
Dorota [2011-09-27 11:52:26]
Bardzo się cieszę, że to ciasto Wam smakuje :)
Dorota [2011-09-19 09:36:24]
Poprostu pyszne !!!
asiek [2011-09-19 09:21:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.