Przepisy Extra

Cytrynowy sernik na kruchym spodzie

Składniki:

Kruche ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
10 dag masła
2 łyżki rumu
2 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg mielonego białego sera
1 szklanka cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 jajka
200 ml śmietany 18%
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 cytryny
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski przesypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Dodać masło, rum, olej, jajko i szczyptę soli. Wszytko razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na 60 minut. Dużą tortownicę (o średnicy 26-28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć kruche ciasto. Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i osuszyć. Ze wszystkich cytryn zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Sok z cytryn wycisnąć i przecedzić (potrzebne będzie ½ szklanki soku).

Do dużej miski przełożyć zmielony biały ser, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryn i sok z cytryn (½ szklanki). Wszystko razem zmiksować na gładką masę (krótko miksujemy, aby się tylko masa połączyła). Masa serowa wychodzi rzadka, więc tortownica powinna być szczelna. Gotową masę serową wykładamy na podpieczony kruchy spód.

Całość włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 °C. Przed podaniem na stół sernik posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.3224489792 stars based on 49 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Hmm... trudne pytanie, bo podobno serniki mają to do siebie, że niestety opadają... Ale żeby za dużo nie opadały trzeba postępować tak: wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową; sernik nie powinien być pieczony w zbyt dużej temperaturze - lepiej piec w niższej temperaturze, a dłużej; należy unikać zbyt długiego miksowania składników, bo to powoduje niepotrzebne napowietrzenie masy serowej - i potem ma co opadać; po upieczeniu i po wyłączeniu piekarnika sernik powinien w nim zostać - nie wyciągamy od razu; i na koniec boki letniego sernika "objeżdżamy nożem" oddzielając go od formy. Udanego serniczka życzę :)
Dorota [2014-04-15 22:14:55]
Jak Dorotko pieczesz sernik ,że nie opada.Pozdrawiam
tessa [2014-04-15 19:18:42]
Proszę bardzo i również pozdrawiam moją imienniczkę życząc udanych wypieków, spokojnych, rodzinnych Świąt oraz Wesołego Alleluja! :)
Dorota [2014-04-15 15:33:15]
DZIĘKUJE BARDZO POZDRAWIAM
DOROTA [2014-04-12 21:36:03]
Kwaśną, powodzenia :)
Dorota [2014-04-11 22:07:02]
jaką śmietanę dodać słodką czy kwaśną
dorota [2014-04-11 21:14:27]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.