Fasolka po bretońsku

4.588235294 stars based on 17 reviews Dania główne

Pomimo nazwy, która sugeruje, że fasolka wykonana wg tego przepisu pochodzi z francuskiego regionu Bretania, to jest to jak najbardziej polska potrawa.

Do wykonania tego niezwykle popularnego w Polsce dania, które można zaliczyć do potraw jednogarnkowych potrzebna jest fasola, kiełbasa oraz krojone pomidory lub przecier pomidorowy, które stanowią główny składnik sosu pomidorowego. Ponadto, w skład fasolki po bretońsku mogą wchodzić warzywa oraz aromatyczne przyprawy... Czytaj więcej

Fasolka po bretońsku, to bardzo wyrazista potrawa. Można ją odgrzewać wielokrotnie i mam wrażenie, że za każdym razem jest smaczniejsza :)

Należy pamiętać, że fasola wymaga wcześniejszego moczenia w wodzie przez jeden dzień, dlatego przygotowanie potrawy należy rozpocząć odpowiednio wcześniej.

Polecam i życzymy smacznego :)

Autor:
Dodano:
Odsłon dziennie: 6

Składniki:

40 dag fasoli Jaś
30 dag kiełbasy
20 dag cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
20 dag koncentratu pomidorowego (1 mały słoiczek)
3 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Fasolkę Jaś opłukać, zalać zimną wodą (około 1 litra) i zostawić w niej na noc. Na drugi dzień ugotować w tej wodzie fasolkę do miękkości (gotować na małym ogniu pod przykryciem). Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oliwie z oliwek. Czosnek obrać i zmiażdżyć.

Do ugotowanej fasolki dodać usmażoną kiełbasę z cebulą. Koncentrat pomidorowy dokładnie rozmieszać w 1 ½ szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki. Wszystko zagotować i chwilkę pogotować na małym ogniu, a następnie zdjąć z ognia. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę w proszku, majeranek, przyprawę w płynie Maggi, sól i pieprz do smaku.

Gotową fasolkę podawać na gorąco z dodatkiem małych świeżych bułeczek.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
cebula czosnek dania główne oliwa papryka pieprz pomidor smażenie sól warzywa zima Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
robiłam fasolkę pierwszy raz w życiu ale jestem zawiedziona że musi ona się tak kosmicznie dlugo gotowac...............
kwidzynianka [2013-07-30 11:52:47]
dzisiaj gotuję fasolkę drugi raz w życiu,nie wiem jak mi wyjdzie,ale przyznam że spróbuję dodać musztardy,nigdy nie słyszałam aby ktoś dodawał musztardę do fasolki.
Bogusia [2013-03-24 12:53:13]
Jestem za :)
Dorota [2013-01-02 17:42:32]
a ja dodalabym jeszcze natke pietruszki na koniec ;)
Koleinka [2012-11-21 20:29:40]
Dziękuję za ciekawą poradę, nie słyszałam o tym, ale chętnie spróbuję - pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2012-06-02 14:22:38]
Może dziwnie to zabrzmi, ale na koniec dodaję jeszcze łyżeczkę musztardy- cudownie wzbogaca smak fasolki po bretońsku. Kto raz spróbuje, ten sie nie zawiedzie :)
nena [2012-06-02 12:31:20]
Dziękuję za pomysł z pomidorami z puszki, a boczek to właśnie miałam dodać (taki był plan) ale zapomniałam o nim będąc na zakupach :/ Ale następnym razem zrobię fasolkę według wskazówek, pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-24 09:38:31]
....zamiast koncentratu pomidorowego proponuję dodać pomidory z puszki, aby osiągnąć jeszcze lepszy smak całość gotować z dodatkiem wędzonej kostki lub pokrojonego w drobną kostkę i usmażonego wędzonego boczku....
fender100 [2011-11-23 22:54:37]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl