Przepisy Extra

Gołąbki z mielonym udźcem indyczym i wędzonym boczkiem

Gołąbki z mielonym udźcem indyczym i wędzonym boczkiem

Składniki:

Gołąbki:
1 kapusta (duża główka, u mnie ok. 3 ½ kg)
70 dag brązowego ryżu (ok. 3 ½ szklanki)
80 dag indyka (np. mielony udziec lub filet)
25 dag wędzonego boczku (mielonego)
25 dag cebuli
2 jajka
lubczyk (suszony)
natka zielonej pietruszki (suszona)
majeranek
sól
pieprz czarny
2 liście laurowe
10 ziarenek czarnego pieprzu
8 ziarenek ziela angielskiego
ok. 1 ½ litra wody
sól
Sos do gołąbków:
5 dag masła
3 łyżki mąki orkiszowej
20 dag koncentratu pomidorowego
lubczyk (suszony)
natka zielonej pietruszki (suszona)
5 łyżki śmietanki 30%
sól
pieprz biały

Sposób wykonania:

Z kapusty oderwać uszkodzone liście, opłukać, a następnie wyciąć głąb z kapusty. Do dużego garnka wlać wodę (na około 2/3 wysokości garnka), zagotować i posolić. Następnie ostrożnie przełożyć kapustę i pogotować na małym ogniu przez około 5-10 minut, obracając ją od czasu do czasu (jeśli jest duża - tak jak moja, i cała nie jest pokryta wodą). Na koniec ostrożnie za pomocą noża i widelca ściągać po kolei liście kapusty, a po ostudzeniu ostrym nożem odciąć grube nerwy z liści.

Do garnka wlać 7 szklanek wody, zagotować, wsypać brązowy ryż i gotować na małym ogniu przez około 35 minut, a następnie ostudzić.

Indyka i wędzony boczek zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę.

Do zimnego brązowego ryżu przełożyć mielonego indyka, mielony wędzony boczek i cebulę. Dodać surowe jajka, rozgnieciony w palcach lubczyk, natkę zielonej pietruszki, majeranek oraz sól i pieprz czarny do smaku. Całość wymieszać dokładnie dużą drewnianą łyżką.

Liście kapusty po kolei rozkładać i nakładać pełną łyżkę farszu, złożyć boki, a następnie zwijać gołąbki i układać w rondlu. U mnie potrzebne były dwa rondle, bo wyszło mi aż 32 gołąbki.

Do każdego rondla z gołąbkami wrzucić po 1 listku laurowym, 5 ziarenek czarnego pieprzu i 4 ziarenka ziela angielskiego. Całość zalać gorącą osoloną wodą (do około ¾ wysokości garnka), przykryć pokrywką i dwa rondle włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez około 90 minut w temperaturze ok. 150 °C. Po wyłączeniu piekarnika zostawić je jeszcze w zamkniętym piekarniku na około 30 minut.

W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę orkiszową, mieszając chwilkę podsmażyć. Następnie wlać koncentrat pomidorowy rozmieszany z około 2 szklankami zimnej wody. Całość dokładnie wymieszać, zagotować, chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę rozgniecionego w palcach lubczyku, natki zielonej pietruszki oraz sól i pieprz biały do smaku. Wlać słodką śmietankę i wymieszać.

Gorące gołąbki wykładać na talerz i polać gorącym, pomidorowym sosem.

Z podanych składników wyjdzie około 32 gołąbki, a sosu wystarczy tylko na połowę gołąbków.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gołąbki
EXTRA *
Zdjęcie potrawy Gołąbki
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.