Makaron z sosem pieczarkowym

5 stars based on 3 reviews Dania główne

Składniki:

Sos pieczarkowy:
20 dag cebuli (2 średnie)
3 dag smalcu
1 kg pieczarek
sól
pieprz
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka bulionu
Ponadto:
50 dag makaronu spaghetti

Sposób wykonania:

Pieczarki obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec i zeszklić na nim cebulę. Następnie przełożyć pieczarki. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Całość razem wymieszać i chwilkę smażyć. Następnie wlać ½ szklanki bulionu, wymieszać i razem dusić przez około 30 minut.

Do pozostałego bulionu dodać śmietanę i mąkę pszenną. Całość dokładnie wymieszać i wlać do pieczarek. Razem wymieszać i zagotować.

Makaron spaghetti ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić i rozłożyć na talerzach tak, żeby na środku talerza pozostawić miejsce na sos pieczarkowy. Następnie w pozostawione miejsce nalać sos pieczarkowy. Podawać na gorąco.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
bulion cebula dania główne mąka makaron pieczarka smalec śmietana sos warzywa Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl