Przepisy Extra

Makaronowa uczta z zielonymi warzywami

Składniki:

40 dag makaronu (ulubionego)
20 dag wędzonego boczku
3 łyżki oleju
10 dag cebuli (1 średnia)
50 dag cukinii (ok. 2 sztuki)
2 ząbki czosnku
20 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
sól
pieprz ziołowy
tymianek
majeranek
natka zielonej pietruszki lub koperek

Sposób wykonania:

Makron ugotować w solonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu (do wody, w której się gotuje dodać 1 łyżkę oleju), a następnie odcedzić.

Wędzony boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć boczek i zrumienić. Cebulę obrać z łusek, pokroić w kostkę, dodać do boczku i smażyć, aż cebula się zeszkli.

Cukinie opłukać, pokroić w półplasterki, przełożyć na patelnię z cebulą i smażyć razem przez około 5 minut.

Fasolkę szparagową ugotować osobno w osolonej wodzie i odcedzić. Czosnek obrać z łusek i zmiażdżyć.

Na patelnię z cukinią przełożyć fasolkę szparagową, czosnek i makaron. Całość razem wymieszać i smażyć jeszcze razem na małym ogniu przez około 5 minut. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać szczyptę tymianku, majeranku i posiekanej natki zielonej pietruszki lub koperku. Całość razem wymieszać i podać na stół. Nakładać od razu na talerze.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.