Marynowane ogórki z papryką

3.061036676 stars based on 7389 reviews Przetwory
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 128

Składniki:

1 kg ogórków
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
Przyprawy:
8 ziaren czarnego pieprzu
4 ziarna ziela angielskiego
1 czubata łyżeczka gorczycy
4 gałązki kopru
Zalewa:
6 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
¾ szklanki cukru
4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:

Ogórki oczyścić, umyć i osuszyć. Pokroić w ósemki. Cebulę obrać i pokroić w plastry. Paprykę przekroić na pół i usunąć pestki. Umyć, osuszyć i pokroić w paski (szerokości 1 cm).

Do czystych i suchych słoików włożyć przyprawy (do każdego słoika po 2 ziarna pieprzu, 1 ziele angielskie, ¼ łyżeczki gorczycy i 1 gałązce kopru). Do słoików z przyprawami włożyć kawałki ogórków, cebuli i papryki.

Wodę zagotować z octem, cukrem i solą. Chwilę pogotować i gorącą zalewą zalać ogórki. Pasteryzować 20 minut.

Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 600 ml.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
cukier krem ocet ogórek papryka warzywa zalewa Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Cieszę się, że ogóreczki Wam smakują. Pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 22:57:09]
świetne
marcin [2012-08-25 13:48:35]
bardzo dobre
Jola [2009-07-22 12:31:07]
ja dodaję jeszcze kawałek papryki ostrej, chili, nie zmienia to smaku, ale daje ostrzejszy posmak, spróbuj
ewa [2009-07-20 18:06:24]
a moze by tak coś jeszcze z oliwa?? oprocz octu
ala291 [2008-05-13 13:24:53]
super jest przepis
ola [2007-09-07 19:17:09]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>