naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Ela M.
Dodano: 11.12.2003
Odsłon dziennie: 25

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

3 litry wody
2 kg aronii
400 liści wiśni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy (20 g)

Sposób wykonania:

Aronie i liście umyć. Następnie aronie z liśćmi zalać zimną wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut. Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy. Następnie dodać spirytus i rozlać do butelek.

Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki (moc około 20%).

Miłej imprezki.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6474 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Do nalewki z aronii, nie dodawajcie 2 kg cukru. Strasznie cukierkowe. trzeba dodać 70 dkg cukru. Kwasek cytrynowy też dodaję. Przygotowuję tę nalewkę od 15 lat. Jest cudownie pyszna !
Mi [2014-09-21 23:45:22]
Do aroniowki można dodac liscie z malin rewelka
renia [2013-10-22 21:20:47]
Dyskwalifikacja przepisu przez zastosowanie kwasku cytrynowego
krakus [2012-10-22 21:04:06]
Jutro ( 03.09.2012r ) biorę się za produkcję nalewki z aronii i soku z aronii, po wstępnej degustacji podzielę się wrażeniami.
Wacław [2012-09-02 20:27:00]
Czy orubował ktos zamrozić owoce ? potem zrobić nalewke sle bez kiści !
mietek [2011-12-22 14:50:27]
Aronię powinno się na początku zamrozić, a dopiero potem robić z niej różne soki, bo to mrożenie właśnie pozwoli pozbyć się cierpkiego posmaku. Jeśli sok, który Pani dostała jest już gotowy i cierpki, to raczej z tą cierpkością nic się już nie zrobi. Chyba, że ratunkiem będą zamrożone liście wiśni (może ktoś jeszcze ma). A najlepiej go dodawać do herbatki, pozdrawiam :)
Dorota [2011-11-23 10:37:04]
Dostalam sok z aroni a niemam lisci z wiśni co zrobic zeby to niebylo takie cierpkie ?
Marzena [2011-11-15 16:13:45]
W tym roku 1szy raz robilam nalewke z aronii, pyszna! a z tych trocin aroniowych dodalam podgotowanych jablek i cukru do smaku troche zelfixu, ronia jest cierpka i podobnie jak zurawina musi byc z domieszka jablek lub slodkich gruszek, i konfitura wspaniala np do przekladania ciast, na to krem i pycha, a zima jest dluuuuga.
teresa [2011-10-04 17:13:36]
Użyłem spirytusu domowej roboty, który otrzymałem z dwukrotnej destylacji wina z ryżu.
Tomaszek [2011-09-30 10:15:31]
W przypadku nalewki z aronii owoców nigdy nie należy gotować. W temperaturze 100 stopni ulegają zniszczeniu wszystkie substancje zdrowotne i witaminy zawarte w owocach aronii. Przepis Tomaszka jest prawidłowy. Poza tym surowe owoce sprawiają, że nalewka ma intensywny smak i aromat. Do nalewek należy używać alkoholu o mocy nie większej niż 75%. Nie wiem czy Państwo wiecie, ale spirytus rektyfikowany, nieważne z którego Polmosu, jest uzyskiwany w wyniku sztucznej tzn. przyspieszanej fermentacji. Do zacieru dodaje się nawóz sztuczny (np. mocznik lub saletrzak), który następnie poddawany jest destylacji. Jak wiadomo nawozy zawierają dużo azotu, a azot pobudza fermentację. Mój znajomy był w gorzelni i widział jak wyrabia się wódkę i spirytus.Gdyby gorzelnie pozwalały na spokojną fermentację (bez chrzczenia i przyśpieszania), nie nadążyłyby z produkcją alkoholu :D. Myślałem, że ten znajomy opowiada jakieś niestworzone historię. Niestety opowiedział prawdę. Próbowałem nalewki z aronii przyrządzonych wg różnych przepisów. Jedna z nich smakowała mi najbardziej. Zapytałem jak została zrobiona. Potwierdziły się moje słowa: surowe owoce zalane alkoholem. Zapytałem do ilu % rozcieńczał spirytus. Gościu odpowiedział krótko: nalewki robię wyłącznie na spirytusie domowej roboty. Są dużo lepsze niż te na spirytusie. Facet testował więc wiedział co mówi. Zalewanie surowych owoców wymaga cierpliwości, ale efekt jest wspaniały. I na koniec pytanie do Tomaszka: użyłeś spirytusu polmoskiego czy spirytusu domowej roboty??? Pozdrawiam i wszystkim życzę dużo zdrowia.
Koneser aroniówek [2011-09-28 22:53:15]
Dzisiaj nastąpiła lekka modyfikacja mojej nalewki. Przygotowałem syrop z 2,5 kg cukru i 2 l wody. Wystudziłem i dolałem do 32 litrów gotowej już aroniówki (litr zostawiłem dla sprawdzenia co z niej \"wyrośnie\"). Po dolaniu syropu okazała się jeszcze lepsza: ciut słodsza, mniej cierpka i odrobinę słabsza (ok. 28%). Teraz sobie dojrzewa w ciemnym i chłodnym miejscu.
Tomaszek [2011-09-23 15:15:54]
A ja w dość wyraźnym stopniu zmodyfikowałem przepis na nalewkę z aronii. Aronię umyłem, wybrałem szypułki, zamroziłem. Następnie 18,5 kg aronii rozmroziłem, porządnie stłukłem tłuczkiem do ziemniaków, a otrzymaną papkę przelałem do słoja o pojemności 40 litrów. Papkę zalałem alkoholem o mocy 77% (wlałem 13,5 litra), dorzuciłem 25 ziarenek kardamonu. Tak przygotowany roztwór stał 5 tygodni za zasłonką w pokoju. Wczoraj wszystko ze słoja wylałem, odcisnąłem aronię (w tym roku aronia była bardzo soczysta), a otrzymanego soku z aronii i alkoholu wyszło 25 litrów. Zagotowałem 4 litry wody w których wygotowałem 10 garści zamrożonych liści wiśni zebranych w połowie maja. Liście wyrzuciłem i do gorącej wody wsypałem 8 kg cukru. Uzyskany syrop wystudziłem, wlałem do wspomnianych 25 litrów i zostawiłem na noc. Dzisiaj pół dnia filtrowałem nalewkę. Efekt końcowy: 33 litry nalewki o mocy 30%. W tej chwili ma już zajebisty smak, a na pewno lepszy okaże się z każdą upływającą dobą. I na koniec kilka uwag: owoce aronii użyte do nalewki nie były pryskane, a krzaki rosły z dala od drogi (tak samo drzewa z których zerwałem liście wiśni). Do nalewki użyłem wody ze studni. W przypadku pytań piszcie: t1o9m8e6k@wp.pl
Tomaszek [2011-09-21 22:02:56]
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ta nalewka Wam smakuje :)
Dorota [2011-09-21 19:59:22]
zrobiłam nalewkę z aronii z podanego przepisu,,jest wspaniała.
Roma [2011-09-21 18:37:53]
baba prosimy o proporcje:)
gosia [2011-09-16 16:54:02]
TEŻ ROBIĘ ARONIÓWKĘ,ALE MAM INNE PROPORCJE.NA 60DKG ARONII DAJĘ 100 LIŚCI Z WIŚNI,3|4 KG CUKRU,1 20GR.KWASEK CYTRYNOWY,1|5 L. WODY I 0,7L SPIRYTUSU.TO JEST SMAK I MOC. MARIA2011-09-01
MARIA DURKIEWICZ [2011-09-01 14:44:24]
baba a możesz podać proporcje??? Ha też planuję zrobić aroniówkę bez uprzedniego gotowania owoców. A aronię przed wyciśnięciem z niej soku przemrażasz???
Tomek [2011-08-01 22:56:02]
Liście wiśni dodaje się do nalewki, po to aby zniwelować cierpkość aronii, i ogólnie dla lepszego smaku i aromatu nalewki :)
Dorota [2011-07-29 15:34:23]
Po co się dodaję liście z wiśni ?
:) [2011-07-29 10:10:05]
Jeśli chcecie mieć 100% wartości nalewkę nigdy nie gotujcie owoców z aronii. Wycisnąć sok przez sokowirówkę a później przecedzić przez tetrę. Liście z wiśni gotować przez 15-30 min. liście wyrzucić (ja gotuję liście garnku na parę) dosypuję cukier i gotuję do jego rozpuszczenia się. Studzę , łączę z sokiem i spirytusem. Nalewka jest pełnowartościowa, nie traci witamin i flawonoidów bardzo cennych dla zdrowia. Można zamiast cukru dodać miodu ale do zimnego wywaru z liści wiśni, będzie jeszcze lepsza.
baba [2011-05-29 22:44:45]
nalewka z aroni jest super
Natalia [2010-11-12 06:44:04]
Pyszniutka:) Kwasek cytrynowy zastąpiłam sokiem z cytryny. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Dorota [2010-10-17 20:47:45]
Bardzo się cieszę, że nalewka się udała. Nie pozostaje mi nic innego jak powiedzieć "zdrowie" i życzyć smacznego. Również pozdrawiam :)
Dorota [2010-10-07 09:57:15]
Nalewka zrobiona , wyszła pyszna , klarowna ! Ci co próbowali w domu byli w szoku , teraz stoi zabutelkowana i nabiera mocy :) Przepis prosty ale efekt niesamowity ! Dziękuje za przepis i pozdrawiam Panią Dorote .
Alex [2010-10-07 08:22:21]
To bardzo się cieszę, teraz trzymam kciuki za udaną nalewkę :)
Dorota [2010-10-05 10:02:40]
Witam , udało sie Pani Doroto znaleźć liście z wiśni , przeszukałem pobliskie ogrody i sady i znalazłem ! Zaraz zaczynam robić nalewke , dam znać jaki będzie rezultat . Pozdrawiam
Alex [2010-10-04 08:28:12]
Proszę spróbować poszukać jeszcze liści wiśni na ogródkach działkowych, tam zazwyczaj jest dużo owocowych drzew, w tym wiśni też bywało dużo. Szczerze powiedziawszy nie wiem, czy można je zastąpić innymi liśćmi. Może ktoś nam jeszcze coś poradzi? Pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-28 11:23:37]
Witam , mam problem ze znalezieniem liści z wiśni o tej porze , czy można je zastąpić jakimiś innymi liścimi ? Prosze o pomoc , z góry dziękuje i pozdrawiam !
Alex [2010-09-28 11:15:56]
czy mogą być liście czereśni ?
Irka [2010-09-02 19:33:58]
Nalewka na aronii Miecia. 3 litry wody, 2 kg aronii, ok. 400 liści wiśni (dwie garście), cytryna, 2 kg cukru, litr spirytusu. Aronię w ilości 2 kg uprzednio należy przemrozić minimum 24-48 godzin. Następnie liście wiśniowe gotować w 3 litrach wody. Ostudzić i odcedzić, włożyć aronię (ja przed włożeniem rozgniotłem) i gotować aż zacznie wrzeć, a od tego momentu jeszcze przez 20 minut. Po ostudzeniu przecedzić owoce aronii dodać 1,5 kg cukru (jeśli ktoś woli słodszą - 2 kg) i sok z jednej cytryny. Gotować do rozpuszczenia cukru. Po ostudzeniu dodać litr spirytusu. (spirytus dodawać w proporcjach wg gustu) W innych przepisach aronię gotuje się z liśćmi ale łatwiej jest odcedzić same liście a z odcedzonych owoców można zagotować kompot – też dobry. Z braku liści wiśni można eksperymentować z sokiem z wiśni lub pomarańczy (chodzi o przełamanie smaku aronii). W tym roku jesień na wiśniach zaczęła się na początku sierpnia. Zerwałem liście, z braku miejsca w zamrażarce zagotowałem wywar i gorący wlałem do słoików. (zapasu zrobiłem na 10kg aroni). Sok zrobiony na tym wywarze nie ustępuje smakiem od tego z lat poprzednich. Najlepszy efekt uzyskałem łącząc nalewki w proporcjach 2/3 aroniówki i 1/3 pigwówki. Nalewka z pigwowca japońskiego.( popularnie nazywanego pigwą) 1 kg owoców pigwowca japońskiego, 1 kg cukru, spirytus lub wódka. Dojrzałe owoce pigwowca umyć, odrzucić pestki, pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tartce. Wrzucić do słoja i zasypać cukrem. Po najdłużej 11 dniach (może fermentować) zlać syrop i połączyć z rozrobionym spirytusem lub wódką w proporcji 1/1. Owoce w słoju, po zlaniu syropu, można zalać jeszcze raz wódką na 5 tygodni, bez dosładzania. W ten sposób uzyskamy dodatkową porcję całkiem niezłej nalewki. (tą nalewkę wykorzystywałem do łączenia z aroniówką.Najlepszy efekt uzyskałem łącząc nalewki w proporcjach 2/3 aroniówki i 1/3 pigwówki.Są to nalewki dla cierpliwych, winny dojrzewać przez co najmniej 3 miesiące.
Mietek [2010-09-02 14:09:34]
ja dziś robię nalewkę z aronii ,już ją wcześniej piłam i bardzo mi smakowała jest poprostu suuuperrr polacam ją na wieczór andrzejkowy
Lilla [2009-11-12 18:30:44]
czy ktoś robił nalewkę z aroni ale z soku własnej produkcji? mam taki sok i chciałabym go wykorzysta do nalewki
Halina- Zawiercie [2009-10-02 20:03:39]
ja sobie właśnie kombinują nalewkę eksperymentalną. 1kg aronii 1 kg cukru do sloika i niech stoi sobie aż puści sok - włąśnie pusciło. Dodałam dzisiaj laskę wanilii i łyzkę imbiru w proszku jutro zaleję spirytusem albo mocną wódką. Zobaczymy co mi wyjdzie!!!!!! :-)
JoannaK [2009-09-29 20:49:23]
Super nalewka polecam:)
grażyna [2009-09-26 18:41:02]
Pierwszy raz robiłam nalewkę,jest super
Kasia [2009-09-23 22:58:20]
Ratunku, miesiąc temu zrobiłam nalewkę i okazała się piekielnie słodka. Jak ją uratować??
ewelina [2009-09-20 19:54:32]
kochani,jestem po udarze,szukam pomocy w zrobieniu,przepisu na dzem,sok,mozliwie bez cukru z aroni,jestem wysokociśnieniowcem,teraz ustabilizowany,pomóżcie
anty [2009-09-08 15:08:26]
Naleweczka bardzo dobra, robiłam ją już 4 razy, ale 3 razy wyszła mi lekka galaretka. Czy ktoś wie dlaczego?
Sylwia [2009-08-31 19:40:19]
Robię tę nalewkę od kilku lat. Kilka uwag do przepisu. Moim zdaniem trochę zaburzone są proporcje - do tej ilości wody i spirytusu trzeba dać 1,5 kg aronii (a nie 2) i 1 kg cukru (a nie 2). W przeciwnym razie nalewka będzie zbyt gęsta i intensywna a przede wszystkim częściowo się ZETNIE po dolaniu spirytusu! Liście wiśni muszą być (choć nie aż w takiej ilości jak w przepisie, połowa wystarczy) bez nich nalewka duuużo traci. I najlepiej zbierać je w lipcu i zamrozić, we wrześniu mają mało "mocy". Same aronie najlepiej zbierać jak najpóźniej (np. przełom września i października) ale wtedy ryzykujemy że ubiegną nas ...szpaki! Tak miałem w zeszłym roku więc tym razem zebrałem już 22 sierpnia (w tym roku aronia wyjątkowo szybko dojrzała) i nalewkę już mam! Robiłem tak: 7 kg aronii, 4 kg cukru, 2 małe cukry waniliowe, 2 kwaski cytrynowe, 5 litrów spirytusu 80% (słowacki, wychodzi 2 razy taniej niż nasz), wodę lałem na oko - chyba 14-15 litrów. Wyszło 21 litrów idealnej nalewki. W zeszłym roku przesadziłem z ilością aronii (12 kg bo żal było wyrzucać) na taką mniej więcej ilość nalewki i niestety lekko się ścięła - pływały galaretkowe gluty. Tym razem wyszła super, to mój ulubiony trunek! Życzę smacznego!
Arek [2009-08-25 13:09:25]
Troszkę za słodka. Ale po dolaniu 2 setek wódki czystej całokształt robi się super.
jarecki [2009-08-14 01:03:35]
Nalewka napewno super. Ja robię sok z aronii w ten sam sposób- oczywiście nie dodaję spirytusu. Nadaje się do wody jak również do herbatki - to dla nielubiących alkoholu.
Halina [2009-05-22 17:20:10]
liscie z wisni wyciagaja gorzkosc aronii
miecio [2009-01-31 13:05:58]
jest super bardzo smaczna polecam
grazyna 20.11.2008 [2008-11-20 15:21:44]
czy mogło by się obyć bez tych liści-skąd je brać o tej porze?.
jerzy[14.11.2008] [2008-11-14 13:56:21]
Nalewka może stać około 1 roku.
Dorota [2008-10-23 15:20:51]
KOCHANI" kwasek cytrynowy" to nie trucizna ,to występujący w przyrodzie naturalny kwas izo-jabłkowy>pełno go w Mirabelkach ,jabłuszkach .pigwa to multum Pektyn i na to warto zwrócić uwagę. Liście wiśni zbieram po przekwitnięciu i suszę skutki są zadziwiające.
sts [2008-10-05 19:50:12]
ej mam pytanie jaka jest proporcja aroni do nalewki z miodem........ wiecie????
ania [2008-09-29 19:21:20]
SUPER!!!!!!! WŁAŚNIE ZROBIŁAM DZISIAJ. SUPER PRZEPIS DZIĘKUJE
IZABELAWYCH [2008-09-23 21:24:23]
Robię tę nalewkę już kilka lat z aronii świeżo zerwanej i z mrożonej.Nalewka jest pyszszszszna!!!
Marysia [2008-09-14 17:31:01]
nalewka wyśmienita, słodziudka bardzo - ale my taką lubimy :) polecamy
Kasia i Łukasz [2008-09-11 21:31:25]
Robiłam nalewkę z aroni jest pyszna , mam pytanie czy ona ma stac ? i ile ? Krystyna
Krystyna K [2008-08-31 18:57:22]
Właśnie robie sok z aroni kwasek cytrynowy zastąpiłam pigwą bo sporo mam jej na działce no i zdrowsza
awiesia [2008-08-25 10:08:56]
Powinna raczej leżakować, przynajmniej 2 tygodnie. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-08-22 14:30:18]
Mam pytanie-czy nalewka musi lezakowac, czy jest gotowa do spozycia zaraz po przyzadzeniu?
Kasia [2008-08-21 11:40:11]
Ja również zrobiłam tą nalewkę, moim zdaniem jest super. Zasugerowałam się opiniami innych i dodałam 1,5kg cukru, a z pozostałych owoców po usunięciu liści i dodaniu pokrojonych jabłek zrobiłam konfiturkę. Wszystko super
Basia [2008-08-20 13:33:45]
Bardzo lubię jeść surowe owoce aronii, ale nie wiem czy to zdrowe? Ktoś próbował?
Mariola [2008-08-19 17:06:30]
mam pytanie do Tomka i jego \"najlepszej aroniówki!!\": ILE MA BYĆ ARONII??????
Natalka [2008-08-13 11:48:20]
Super!!!Próbowałam nalewkę u teściowej i bardzo mi posmakowała.Teraz postanowiłam zrobić ją sama.Miałam mrożoną aronię ale nalewka jest także rewelacyjna:)
Magda [2008-07-17 20:42:09]
robiłam nababskie pogaduchy jest super
Ania [2007-09-27 11:46:23]
Po zrobieniu nalewki , wyrzucam liscie z wisni ,a do aroni dodaje jablka i gruszki drobno pokrojone smarze dodajac 0,5 kg cukru oraz żelfix i konfiturka gotowa ,wkladam do sloika zakrecam i na dlugie zimowe wieczorki gotowa.
Ewka [2007-09-09 21:56:58]
cukier gotujemy przez około 0,5 h razwm z owocami i liśćmi, ja daję tylko 1,5 kg cukru i nie dodaję kwasku cytrynowego . Jest pyszna zapraszam . mam 10 litrów nalewki. wystarczy na cał a zimę i dla znajomych.
ewa [2007-08-31 18:27:53]
Robiłam nalewke z aronii.Jest bardzo łagodna i smaczna.Liscie z wisni dają specyficzny smak.POLECAM
Irena [2007-08-25 14:12:23]
nalewka jest ok poprostu zwala z nog
janusz [2007-08-21 22:47:09]
Mam duzo aroni i kwasnych jablek, moze ktos zna pzepis na dzem maloslodki z tych dwoch owocow. Jadlam kupny jest pyszny...hmmm.Szukalam na internecie recepty ,ale nie znalazlam .Blanka adres.blanka_nantin@yahoo.com
Blanka Nantin [2007-08-20 15:04:43]
Liście wyciągają cierpkość z aroni
Lilu [2007-08-16 14:40:35]
własnie rozlałam nalewke do butelek, pachnie i wygląda rewelacyjnie ale mąż stwierdził ze jest za słodka
zosia [2007-08-14 19:26:58]
Ta nalweka jest poprostu rewelacji gratulacje Pani Elu i pozdrawiam goraco pa
Grazyna [2007-08-13 15:09:25]
A może jakiś przepis na dobre winko z ARONI???
Aniela [2007-08-11 14:56:35]
Do Oli: NALEWKA Z POKRZYWY: korzenie pokrzywy wykopane wiosną lub jesienią umyć szczotką, drobno pokroić i napełnić nimi butelkę aż po szyjkę. Zalać 38-40% żytniówką i pozostawić na 14 dni w ciepłym miejscu.
K. [2007-07-27 09:31:07]
Zeby zrobić dobry sok z aronii trzeba ją rozgnieść i lekko zasypać cukrem. Pozostawić to w chłodnym miejscu a dopiero następnego dnia wrzycić do sokownika (taki garnek do robienia soków) zasypać cukrem i sok z 100% aronii jest gotowy.
Ewa [2007-04-03 14:29:00]
w 2006 roku po raz pierwszy zrobiłam nalewkę z aronii. Liscie wisniowe zebrane wczesną jesie-nią mają za mało aromatu. poprostu do tej nale wki trzeba przygotować się latem. Najpierw liście do zamrażarki, jesienią aronia i do dzieła. Ja nawet dodałam dodatkowo 1 litr domowego kompotu z wiśni, żeby podkreślić "wiśniowy" charakter nalewki
LeokadiaM [2007-03-15 08:19:28]
Robię nalewkę z aronii od 4 lat , jest pyszna.A liście wiśni zbieram latem i przechowuje w zamrażarce.
Ela [2007-02-04 12:00:29]
Robie ta nalewke od 3 lat . Przyznaje bardzo dobra....
Michal [2007-01-27 19:02:53]
aronia rośnie na wysokich krzakach podobna do borówki amerykańskiej tylko mniej słodka
aniutka [2007-01-23 15:09:56]
nalewka z aronii jest ok.
ela [2006-12-08 23:18:57]
Mam aronię i chciałam zrobić tą nalewkę ale nie wiedziałam o liściach, skąd w listopadzie je wziąść??
Ania [2006-11-29 22:48:17]
Mam tylko jedną uwagę, aronię należy przemrozić aby pozbyć się charakterystycznej goryczki. Trzeba włożyć do zamrażlinika na 24h lub dłużej Życzę udanej degustacji
Gosia [2006-11-14 12:56:28]
Jest wspaniała.Spróbujcie!
Aga [2006-11-04 21:43:27]
ja też piłam nalewkę według tego przepisu . naprawdę super polecam wszystkim szczególnie na długie zimowe wieczory. REWELACJA!!!!!!!
NITKA [2006-10-30 15:36:21]
Ja chcę przepis na \\\"Jarzębiaczek\\\"!!czy ktoś zna??
Mariolka [2006-10-13 20:53:32]
Jak robi się nalewkę z pigwy
Anonim [2006-10-01 17:27:00]
Nalewka wspaniała wszelkie pomysły ze zmniejszaniem ilości cukru, liści i spirytusu są bezsensowne. Jest pyszna taka jak z przepisu bez udziwnień. Aaronia nie obniza ciśnienie krwi tylko je reguluje - troszku wiedzy na ten temat!!!
Renata [2006-09-30 13:46:49]
Ta nalewka jest wyśmienita polecam!!!
elisabetha [2006-09-24 22:33:47]
co z tym sokiem z aroni ! czy ktos ma ten przepis . bardzo prosze o przepis - bede wdzieczna z gory dziekuje -......!
Krystyna [2006-09-23 15:40:27]
Mąż zrobił nalewkę wg przepisu aronia+liście wyszła super. Polecamy naprawdę warto. Liście dają fantastyczny zapach
żonka [2006-09-21 12:38:50]
Właśnie robię sok z aroni spróbuję nalewki, ale bez lisci wiśni, z dodatkiem kwasku cytrynowego
zoja [2006-09-18 14:30:48]
pyszna ale nie wiem co sie stało bo mi się zcieła :(
gbeta@interia.pl [2006-09-17 11:09:16]
Od kilku lat robie podobna nalewke, jest bardzo dobra, bez liści raczej sie nie da
Beata [2006-09-16 21:47:38]
REWELACJA!!! Nalewka naprawdę pychotka. Taka tylko drobna rada cukier koniecznie zmniejszyć conajmniej do 1,5 kilo. Pozdrawiam
marika [2006-09-14 20:21:03]
a czy mógłby ktoś podać przepis, jak zrobić zwykły najzdrowszy sok z aronii,pozdrawiam wszystkich i dziękuję.
Zosia [2006-09-13 16:53:24]
interesuje mnie przepis na nalewkę TOMKA tą z miodem i imbirem chciala bym zrobić ponieważ mam aronię ale jest problem ponieważ nie wiem ile do tych proporcji powinno być użytej aronii ?? P. Tomku bardzo proszę o podanie dokładnego składu aroniówki!! Pozdrawiam i czekam na informację.
Alicja [2006-08-31 17:56:52]
Aroniówka od Tomka nie ma owocow aronii. Tomku podaj ilosc owocow. Pozdrawiam.
Krystyna [2006-08-23 09:48:41]
najlepsza aroniówka!! 1L spirytusu(96%) 1Lwódki(40%) 1L miodu(wielokwiatowy)lub 1kg cukru(ja dodaje 0,5kg cukru i 0,5L miodu) sok z jednej cytryny kilka plasterków korenia imbiru wszystkieskładniki wrzucic do słoja i macerować przez 6tygporuszjąc słojem aby nalew się przegryzł.smacznego
Tomek [2006-08-20 08:51:48]
Dżem z aronii można robić pól na pół ze śliwkami lub z jabłkiem na prawdę jest dobry.
Irena [2006-08-17 12:28:13]
słyszałam że smaczne ale myśle że troche gorzkie..może troche cukru,,:))))
jaga [2006-08-04 18:52:22]
przepyszna
milka [2006-02-22 13:50:01]
Witam, a czy macie przepis na coś z pigwy? pozdrawiam.Ewa.
quasarea [2005-12-23 01:03:21]
Robiłam dżem z aroni i jest okropny może z tą nalewką to lepszy pomysł
Marzena [2005-12-22 13:29:15]
Ja daję 4 litry wody, przedtem aronie zamrażam na 48 godz. i gotuje najpierw liscie 30 minut, po ostudzeniu, wkladam aronie i gotuje 30 minut. Po ocedzeniu, można troszkę przetrzeć owoc dodaję 2kg. cukru i dwa kwaski cytrynowe. Gotuje do rozpuszczenia cukru. Po zupelnym ostudzeniu dodaje litr spirytusu, to jest smaczne, pyszne.
Krysia. [2005-12-22 00:02:18]
mam ten sam przepis na aroniowke...b dobra ..ja robie z o,5 spirytusu...miodek
danuta [2005-11-27 17:44:01]
Czy moglibycie mi podać pzepis na coś z aronii, ale taki, by była jak najmniej przetworzona. => gotowanie + smażenie odpadają. I nie sok z sokowirówki lub sokownika. Dzięki
ania [2005-11-03 17:03:39]
Liście koniecznie zmniejszyć max do 200
andrzej52 [2005-09-28 14:37:23]
Aronię gotujemy razem z kwaskiem, acukier rozpuszczamy na końcu. Kwasek utrwala kolor. Cukier zmniejszyć do 1 kg,wyjdzie wtedy 200g an litr.
andrzej52 [2005-09-28 14:35:22]
Zastanawiam się po co są liście wiśni w przepisie , jakie mają zadanie .... ? Czy umie mi ktoś odpowiedzić na to pytanie ... Dziękuję
Smakosz [2005-09-21 23:15:23]
jest pyszna ,choć nieco słodka i gęsta. Wygląda to na likier.
Janina [2005-09-13 13:10:22]
Naprawdę super. Cukru można dodać mniej.
RITA [2005-09-08 15:13:14]
Nalewka jest bardzo pysznnnaaa!!! Ale ja dodaję troszkę więcej alkoholu - i jest jeszcze lepsza!!!
iwka [2005-09-05 16:47:27]
ARONIA TO ZDROWIE
mARTA [2005-09-01 23:32:23]
ARONIA to bomba witamin
Jaga [2005-09-01 23:24:56]
mam aronie .Proszę o przepis na dżem z aronia
anna.t [2005-08-31 10:18:22]
moim zdaniem za dużo cukru, to chyba nie nalewka tylko likier
Jadwiga [2005-08-27 19:24:13]
A co więcej można zrobić z aronii? np. sok lub dżem? Czy można i czy to jest zjadliwe?
Ida [2005-08-25 15:50:13]
Teraz jest sezon na maliny.Świeże maliny rozgnieść, cukier rozpuścić połączyc i dodac spirytus.Wszystko bez gotowania.Zamiast wody zwykłej dać żywca.
Krysia z Tupperware/Szczecin/ [2005-08-07 22:25:53]
jest super!
zula [2004-11-21 14:39:48]
Piłam. Sama w tym roku zrobiłam. Super
Iga [2004-11-15 09:45:55]
nalewka jest bardzo dobra robiłam kilka razy polecam
maria [2004-11-14 12:49:06]
jest ok ale uwaga aronia bardzo obniża cisnienie krwi
jula [2004-09-30 04:09:51]
Ja znam prosciejszy sposub i wyprobowany 1,20kg aroni 450 lisci wisni gotowac godzine odstawic na 2 godziny zeby wystyglo odcedzic do wywaru dodac1,5kg cukru 2lyzki kwasku cytrynowego gotowac 15 minut tak zeby cokier sie rozposcil na wolnym ogniu wystudzic dodac 1litr spirytusu wymieszac i juz pychotka podbilem ta nalewka wszystkie damskie serca ja robie na swoim bimberku co nadaje dodatkowo specyficzny smak
szymleg@interia.pl [2004-09-24 12:02:17]
Mam aronie tylko lisci mi brakuje - a bez nich sie nie obejdzie?
sqo [2004-08-31 19:43:35]
Czy ktoś wie jak zrobić nalewkę z pokrzywy?
Ola [2004-07-29 13:23:45]
Często,mając działkę,robię nalewkę z kiśni.Przepis mam zupełnie inny.Jak długo ma lezakować ta Twoja nalewka?
aba [2004-06-21 19:06:19]
Jakie powinny być te liście wiśniowe? Czy bardzo młode? Kiedy najlepiej je zrywać?
Maja [2004-04-12 13:48:40]
Co to sa aronie?
Apacz z Kanady [2004-04-03 15:44:07]
Cukier należy dosypać podczas gotowania aronii.
Dorota [2004-01-11 17:46:20]
A co z cukrem? Czy aronie z nim gotować?
TADEUSZ [2004-01-11 14:17:54]
Jakbym mógł, to bym ocenił na 6 :)
Marcin [2003-12-12 08:36:53]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl