Napoleonka pod śmietanką

Dodane przez w dniu
33 opinie | Wyraź opinię
4.8 stars based on 40 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

1 opakowanie krakersów (27 dag)
herbatniki w czekoladowej polewie (ok. 25 dag)
Masa budyniowa:
½ litra mleka
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 ½ łyżki mąki pszennej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
1 łyżka żelatyny
Do dekoracji:
1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag)

Sposób wykonania:

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułożyć warstwę krakersów. Całe jajka ubić, następnie wsypać cukier, cukier waniliowy i dalej ubijać. Na koniec wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, wlać ¼ szklankę mleka i delikatnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, i do gotującego się mleka wlać ubite jajka. Chwilkę pogotować, gotując na małym ogniu, cały czas mieszając. Gorącą masę budyniową wylać na krakersy. Po około 10 minutach na masie budyniowej rozłożyć herbatniki w polewie czekoladowej (polewą do góry).

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody, wymieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać ostudzoną żelatynę i wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na herbatniki. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach mleczną czekoladę. Ciasto włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.

7118
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Mogą być - powodzenia i smacznego :)
Dorota [2014-04-17 23:13:42]
To cieszę się bardzo :)
Dorota [2013-11-23 19:43:38]
Mogą być, powodzenia :)
Dorota [2013-08-06 21:55:06]
Dziękuję i cieszę się, że to ciasto Wam smakuje :)
Dorota [2013-06-05 10:27:29]
Ciasto naprawdę pyszne i łatwe do zrobienia.polecam wszystkim łasuchom:)
grusia [2013-03-19 19:36:14]
Myślę, że można spróbować, tylko nie za dużo, i może przed dodaniem do masy warto je dobrze odcisnąć z soku (a żeby nie ciemniały, wcześniej można je skropić sokiem z cytryny), powodzenia :)
Dorota [2013-03-07 10:32:05]
:D Ślicznie dziękuję za miłe słowa, i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2013-01-04 23:09:42]
Ma Pani tak świetne przepisy, że czekamy na książke kulinarną:D
Misiokoczka [2012-08-24 09:46:02]
niestety robilam ciasto i masa budyniowa wyszla zbyt wodnista. polalam nia krakersy i wszystko sie rozwalilo.
Ana [2011-05-05 00:03:52]
Bardzo się cieszę, że napoleonka się udała i że wszystkim smakowała. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-04-08 21:11:43]
Wystarczy położyć jedną warstwę krakersów, ciasto nie będzie za cienkie - takie w sam raz. Jedna paczka krakersów ma 270 gram (w długim, żółtym opakowaniu), w sklepach są najczęściej takie duże paczki, więc taka na pewno wystarczy na wyłożenie 1 warstwy w prostokątnej formie. Jakby Pani chciała położyć drugą warstwę krakersów, to trzeba by je czymś skleić, np. dżemem brzoskwiniowym, bo w przeciwnym razie te krakersy będą się rozchodzić. Jeśli zrobi Pani ciasto zgodnie z przepisem, to na pewno wyjdzie takie ciasto jak na zdjęciu. Na masie budyniowej położyłam herbatniki w oblane polewą czekoladową (takie kupiłam w sklepie, tu już kupiłam kilka paczek - chyba 3). Gotowe ciasto należy włożyć do lodówki i najlepiej kroić go dopiero na drugi dzień. Powodzenia :)
Dorota [2011-04-06 09:50:13]
To ciasto "składamy" w następującej kolejności: krakersy, masa budyniowa, jasne herbatniki w polewie czekoladowej (te herbatniki mają polewę tylko na górze, od spodu nie są polane) i na górę dajemy masę śmietankową, a na wierzch startą czekoladę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia (na minimum 12 godzin), żeby krakersy i herbatniki zmiękły, wtedy ciasto bardzo dobrze się kroi, wszystko jest miękkie i nic się nie rozpada. Powodzenia :)
Dorota [2011-04-01 09:40:10]
Cieszę się, że ciasto smakowało i serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-15 08:38:05]
Np. żelatyna Winiary (jeśli o to chodzi). Pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-11 21:29:49]
Proszę bardzo, a ja dziękuję za miły komentarz. Cieszę się, że napoleonka się udała i trzymam kciuki za kolejne ciasta. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2011-03-10 09:06:10]
Śmietanę należy ubić mikserem, a na koniec wymieszać z żelatyną (też mikserem, ale ma małych obrotach). Powodzenia :)
Dorota [2011-02-23 13:53:59]
Wyszło idealnie - bardzo smaczne!!!
BETI [2011-01-26 14:13:29]
Można - powodzenia :)
Dorota [2011-01-13 22:13:15]
Czy można zamiast krakersów i herbatników dać upieczony biszkopt ?:))
Ewa [2011-01-13 20:07:40]
bardzo dobre ciastko
kasian [2011-01-06 09:37:57]
mmm.. super.. pychota :)
agusia21a [2010-12-21 18:26:54]
Tak - powodzenia :)
Dorota [2010-12-01 22:11:34]
Mam pytanie.Czy te krakersy maja być te zwykle słone?
kasia [2010-12-01 16:20:22]
Cieszę się, że smakowało - pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-26 08:55:05]
Ciasto jest przepyszne,dziękuję:))
Sylwunia [2010-11-26 08:30:35]
Bardzo dobra :) Mąż się zajadał ;)
basia* [2010-11-06 16:54:38]
córka ją zrobiła bardzo dobra:)
iwonka(2,11,2010) [2010-11-02 17:36:48]
Dziękuję bardzo :)
Dorota [2010-11-02 09:33:49]
Pycha polecam
Beata [2010-10-31 15:22:03]
To bardzo się cieszę i pozdrawiam :)
Dorota [2010-10-18 20:36:09]
Zrobiłam Napoleonkę na urodziny córki,wyszła pyszna .Wszyscy się nią zajadali.
Justyna [2010-10-18 20:05:30]
Dziękuję :) Ja korzystałam z Lu Petitki Herbatniki w czekoladzie (tak one wyglądają http://www.lupolska.pl/files/images/ikony_produktow_new/petitki/Petitki_herb_CZEKO_web.jpg). Pozdrawiam i smacznej napoleonki życzę :)
Dorota [2010-10-15 09:44:53]
przepis jest super!jakie maja to byc herbatniki bo w sklepie widzialam ze sa ale cale oblane czekolada.
monika [2010-10-14 22:32:11]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.