naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne

W praktyce kulinarnej jest wiele sposobów przygotowywania pieczeni z różnych gatunków mięsa. Najczęściej stosowane to w kuchennym piekarniku w naczyniu do pieczenia, w brytfance, w folii aluminiowej. Można upiec również na grillu w ogrodzie.

Nasz przepis wykorzystuje chyba najpopularniejszą technikę pieczenia, w naczyniu. Wstępnie mięso wymaga przygotowania w marynacie, dlatego jego wykonanie należy rozpocząć najlepiej dzień przed podaniem. Leżakowanie i nacieranie marynatą powoduje, że mięso przechodzi zapachem i smakiem zastosowanych w marynacie przypraw, warzyw i oleju, a ponadto kruszeje. W efekcie otrzymamy konkretny kawałek smacznego, idealnego mięsa, które można podawać na ciepło na obiad i na zimno do kanapek. Świetnie sprawdza się też jako zimna płyta na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a także na sylwestrowych imprezach :) Czytaj więcej

Jedyny minus pieczonego karczku to, że w czasie pieczenia spora jego część „znika” czyli się wytapia.

Mięsko z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne, ale aby się przekonać - warto się na niego skusić :)

Smacznego!

Autor: Dorota
Dodano: 04.06.2010
Odsłon dziennie: 6

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

ok. 2 kg karczku wieprzowego
1 cebula
4 łyżki oliwy z oliwek
ostra papryka w proszku
Vegeta
przyprawa do mięsa wieprzowego
sól
pieprz
ok. 1 ½ szklanki bulionu
2 liście laurowe

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i włożyć do rondla. Cebulę pokroić w kostkę. Do oliwy z oliwek dodać pokrojoną cebulę, ostrą paprykę w proszku, Vegetę, przyprawę do mięsa wieprzowego, sól i pieprz. Powstałą marynatą natrzeć mięso i włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Następnie karczek przełożyć do rondla i zrumienić z każdej strony. Do rondla wlać bulion i włożyć liście laurowe. Karczek dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 2 godziny. Po upieczeniu pokroić w plastry.

Smacznego.

Chcesz otrzymywać smaczne przepisy prosto na maila? Nie zwlekaj i zapisz się:
Smaczne listy są darmowe a Twój adres zostanie użyty TYLKO do wysyłania smacznych przepisów.
Codziennie nowe przepisy na Facebooku:
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Proszę bardzo :) Cieszę się, że moje przepisy się przydadzą. Powodzenia życzę i smacznego :)
Dorota [2013-12-09 11:24:21]
Bardzo dziękuję,zrobię to mięsko na święta, tak samo, jak inne z Twoich przepisów :) pozdrawiam :)
Jola-lubuskie- [2013-12-08 09:25:08]
Trudno określić ilość, ale ja daję po szczypcie tych przypraw, tak żeby mięso miało smak, ale nie było za słone... Pozdrawiam :)
Dorota [2013-12-06 09:52:59]
Dorotko, ile tej Vegety dać? jest też w przepisie sól i boję się żeby nie było za słone jak dam za dużo Vegety :)
Jola-lubuskie- [2013-12-05 10:51:10]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Ostatnio szukane
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl