Pieczony karczek wieprzowy

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
4 stars based on 10 reviews Przystawki

W praktyce kulinarnej jest wiele sposobów przygotowywania pieczeni z różnych gatunków mięsa. Najczęściej stosowane to w kuchennym piekarniku w naczyniu do pieczenia, w brytfance, w folii aluminiowej. Można upiec również na grillu w ogrodzie.

Nasz przepis wykorzystuje chyba najpopularniejszą technikę pieczenia, w naczyniu. Wstępnie mięso wymaga przygotowania w marynacie, dlatego jego wykonanie należy rozpocząć najlepiej dzień przed podaniem. Leżakowanie i nacieranie marynatą powoduje, że mięso przechodzi zapachem i smakiem zastosowanych w marynacie przypraw, warzyw i oleju, a ponadto kruszeje. W efekcie otrzymamy konkretny kawałek smacznego, idealnego mięsa, które można podawać na ciepło na obiad i na zimno do kanapek. Świetnie sprawdza się też jako zimna płyta na przyjęciach urodzinowych, imieninowych, a także na sylwestrowych imprezach :) Czytaj więcej

Jedyny minus pieczonego karczku to, że w czasie pieczenia spora jego część „znika” czyli się wytapia.

Mięsko z tego przepisu jest soczyste i aromatyczne, ale aby się przekonać - warto się na niego skusić :)

Smacznego!

Pieczony karczek wieprzowy

Składniki:

ok. 2 kg karczku wieprzowego
4 łyżki oliwy z oliwek
ostra papryka w proszku
Vegeta
przyprawa do mięsa wieprzowego
pieprz
ok. 1 ½ szklanki bulionu

Sposób wykonania:

Karczek wieprzowy opłukać, osuszyć i włożyć do rondla. Cebulę pokroić w kostkę. Do oliwy z oliwek dodać pokrojoną cebulę, ostrą paprykę w proszku, Vegetę, przyprawę do mięsa wieprzowego, sól i pieprz. Powstałą marynatą natrzeć mięso i włożyć do lodówki na około 6 godzin.

Następnie karczek przełożyć do rondla i zrumienić z każdej strony. Do rondla wlać bulion i włożyć liście laurowe. Karczek dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez około 2 godziny. Po upieczeniu pokroić w plastry.

Smacznego.

Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności).
Komentarze do przepisu:
Proszę bardzo :) Cieszę się, że moje przepisy się przydadzą. Powodzenia życzę i smacznego :)
Dorota [2013-12-09 11:24:21]
Trudno określić ilość, ale ja daję po szczypcie tych przypraw, tak żeby mięso miało smak, ale nie było za słone... Pozdrawiam :)
Dorota [2013-12-06 09:52:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.