Przepisy Extra

Placek z chałwą

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
½ szklanki przegotowanej zimnej wody
10 ml spirytusu
Masa chałwowa:
20 dag masła
12,5 dag margaryny „Kasia”
2 jajka
¾ szklanki cukru
40 dag chałwy waniliowej
25 ml spirytusu
Ponadto:
puszka brzoskwiń w syropie
gotowa polewa czekoladowa

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.

Miękkie masło i miękką margarynę „Kasie” utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić). Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę i spirytus. Delikatnie wymieszać.

Na jedną cześć biszkoptu rozłożyć połowę kremu, na krem pokrojone w kostkę brzoskwinie z puszki, a na nie drugą część biszkoptu. Lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą część kremu. Wierzch ciasta polać gotową polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
58 opinii | Wyraź opinię
4.3431137724 stars based on 668 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
EXTRA *
Komentarze do przepisu:
Spirytus dodajemy już na sam koniec, cały czas miksując. Ogólnie za długo to masy się nie miksuje, tylko do połączenia się składników. Tak, ciasto trzymamy w lodówce. Najlepiej zrobić je 24 godziny przed podaniem na stół i cały czas trzymać w lodówce. Powodzenia :)
Dorota [2011-04-18 11:34:47]
Dziękuję za poradę i za piękną ocenę. Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2010-11-26 19:38:13]
Sorki,zapomniałam dać 5 autorce za przepis.
Gość [2010-11-25 22:25:24]
masa na parze musi byc dosc dlugo ubijana.Powinna byc jak gęsty kogel-mogel,a przede wszystkim dobrze ostudzona przed połączeniem z margaryną.Ja studze tę masę w kąpieli wodnej.
Gość [2010-11-25 22:21:34]
Bardzo smaczny ten placuszek. Jest szybki i prosty. Polecam wszystkim:)
Aga [2010-09-22 20:04:21]
Witam piekę podobne ciasto z ty że masę robię troszkę inaczej gotuje budyń i ucieram go z 2 kostkami kasi dzielę na 2 części do jednej daje chałwę a do 2 gorzką czekoladę roztopioną w kąpieli wodnej(20 dag).Następnie masę chałwową nakładam na biszkopt na to bezy i masę czekoladową przykrywam biszkoptem i dowolnie dekoruje.
agnieszka [2010-01-30 21:14:48]
Ciasto rzeczywiście łatwe i smaczne niestety dość kosztownie ale warto zrobić
Agusia21 [2009-12-30 13:29:52]
prosimy autorke tego przepisu o wiecej takich ciekawych przepisow.pozdrawiam
jaga [2009-11-04 16:00:07]
ciasto jest pyszne,bardzo proste,polecam
jaga [2009-11-04 15:58:56]
Placek rewelacyjny! Troszkę zmodyfikowałam przepis. Biszkopt upiekłam w mniejszej brytfance, był wyższy, przekroiłam go dwukrotnie. Pierwszą warstwę posmarowałam cienko powidłami śliwkowymi, pozostałe warstwy, tak jak w przepisie. Gorąco polecam!
Bianka [2009-04-26 15:44:50]
Uwielbiam chałwę! Krem chałwowy, pomyślałam, to jest to! Z placka wyszedł mi tort :-), który zachwycił wszystkich! Biszkopt przekroiłam dwukrotnie, jedną część posmarowałam kwaśną marmoladą śliwkową, drugą po nasączeniu, kremem chałwowym z brzoskwiniami, trzecią, czyli wierzch toru samym kremem, posypałam drobno siekanymi pistacjami i migdałami. Polecam! Rewelacja! Bardzo dziękuję za przepis!
bianka [2009-04-14 19:12:18]
robiłam to ciasto,ale zamiast jaj ubitych na parze ,do kremu dałam ugotowany budyń
ewa [2009-01-25 11:05:48]
Pyszny,pyszny i jeszcze raz pyszny,wszystkim polecam.
Krystyna [2008-12-21 08:37:28]
Należy dobrze ubijać jajka, wtedy cukier na pewno nam się rozpuści.
Dorota [2008-10-23 15:11:36]
co zrobić gdy cukier nie rozpuści sie podczas ubijania na parze.
tomi [2008-09-09 21:16:25]
wszystkie ciacha z chałwą są pyszne to też
dejanira [2008-05-05 18:38:57]
ciasto pycha może trochę za słodkie.
domicella [2008-04-27 22:26:06]
Krem można zrobić bez jajek, a jedynie zwiększyć ilość masła np. o 10 dag. Powodzenia ;)
Dorota [2007-12-24 23:48:09]
Ciasto na pewno pyszne,ale w czasie ptasiej grypy to chyba jednak strach z tymi jajkami na parze?!Jak myślicie bo chętnie bym zrobiła?
mariagi [2007-12-19 14:55:11]
POLECAM !!!!!!!!!
DOROTA [2007-11-08 11:08:47]
Ja robię podobny, ale biszkopt lekko kakaowy, a masę dzielę na pół do jednej części dodaję kakao. I tak na biszkopt kładę masę kakaową na to bezy i na bezy masę białą. Pychotka - wydaje mi się że bezy bardziej pasują do chałwy niż brzoskwinie.
Anik [2007-09-24 14:28:18]
pychaaaaaaaaaaaa
ewa [2007-08-10 16:43:58]
supcio pyszności:)
Teddy [2007-08-04 12:15:37]
Ciast okazało się hitem przyjęcia imieninowego mojego męża;) Dałam połowę ilości chałwy jaka jest w przepisie i dziękuję za to niebiosom, bo krem był dokładnie w sam raz.
anika [2007-07-31 15:19:24]
Strasznie słodkie pomimo tego że zmniejszyłam cukier o prawie połowę.Masa zbyt rzadka,nie daje się wziąc do ręki ani ukroic.Nie pasują do tego też brzoskwinie,bo ciastko przez to jest jeszcze bardziej mdłe.Fuj....Oceniam na 2.
monika [2007-07-30 12:33:28]
polecam , szczególnie jak chcecie zaskoczyć gości. Pycha
Mirka [2007-07-10 19:54:43]
ja ubijam jajka na najmniejszym palniku kuchenki jest o wiele prosciej ubijam dopoki cukier sie nie rozpusci
ewa [2007-07-08 12:36:55]
Pyszne ciasto polecam :P Palce lizać:)
Paola [2007-06-29 21:34:36]
I co z tego, że tłusty i ma dużo kalorii! I bardzo dobrze! Ciasta light są niesmaczne.
basik [2007-06-28 10:24:51]
FUUUUU !!!! To coś dla "ludzi o powiększonych żołądkach" tłuste jak olej, albo jeszcze gorzej. Kawałek ma chyba 2000 kalori!!!! Moja ciocia też robi ciasto z chałwą, ale light!!!! I nie używa czekolady, tylko lekko osypuje kakaem gorzkim...
Ol@ [2007-06-20 14:55:11]
sory, ale lepiej mi smakuje ciasto z kremem chałwowo-czekoladowym na które przepis umieściłam jakiś czas temu, a poza tym bazą kremów jest krem budyniowy, także o wiele bezpieczniejszy
deka [2007-06-13 08:11:22]
zrobiłam to ciacho i smakowało ale zdecydowanie za tłuste
pati [2007-06-12 18:25:01]
Tylko potem nie jęczcie że tyjecie!
chuda [2007-06-11 22:09:43]
musze powiedziec, że zmniejszyłam nawet porcje cukru i stwierdzam, że jest on stanowczo za słodki i za tłusty.. preferuje jednak lzejsze ciasta.. aczkolwiek babci smakuje :P
Justi [2007-06-04 17:44:57]
Upieklam w tortownicy i udal sie. Jednak jest on za tlusty i za slodki.
sara [2007-06-03 19:43:53]
Tak, biszkopt można upiec w tortownicy, a później złożyć tort. To ciasto jest bardzo dobre, więc tort też będzie pyszny. Tort z tego przepisu był już zaproponowany na naszym forum (http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=411)
Dorota [2007-05-23 18:35:34]
ale super ciacho
elizka [2007-05-20 12:01:10]
POEZJA - co prawda bomba kaloryczna, ale warto, ja osobiście bardzo lubię chałwę i dlatego warto było zrobić, polecam wszystkim. Na stałe weszło w przepisy jeżeli chodzi o ciasta. P O L E C A M !!!!!
Zbyszek [2007-05-19 18:49:35]
pyszneeeeeeeeeeeeeeee
kaśka [2007-05-16 16:23:43]
tak sobie myslę, ze ten placek można potraktowac jako tort, jeszcze go nie robiłam, ale planuję w sobotę, rozumiem,ze ejst to ciasto takie tortowe, a ta masa puszysta i miekka :-)
alinka [2007-05-16 10:34:47]
Robiłam to ciasto mamie na imieniny wszystkim smakowało.polecam
beti [2007-05-11 17:36:47]
placek był bardzo dobry, nawet mój mąż go zajadał a on nie lubi chałwy.
Ania [2007-05-06 14:35:31]
super :P
Aga [2007-05-06 12:36:20]
Bardzo dobre polecam wszuyskim!!!!:P
Hania [2007-04-30 18:57:41]
super przepis zrobiłam to ciasto na imieniny męża i wszyscy byli zachwyceni. bardzo dobre. polecam
jola [2007-04-26 21:52:33]
Te jajka nie muszą być ubite na parze, tym bardziej jak to są jajka wiejskie. Jednak dużo osób obawia się surowych jaj - salmonelli. Ubijanie jajek na parze to nic trudnego: do mniejszego garnka nalać wodę (ok. 3/4 pojemności garnka) i tę wodę zagotować, gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, i na ten garnek położyć troszeczkę większy garnek z jajkami - i mikserem ubijać te jajka ok. 5-10 minut. Powodzenia ;)
Dorota [2007-04-24 10:44:15]
Witam mam pytanie czy koniecznie te jajka musza być ubijane na parze nigdy tak nie robiłam więc nie wiem czy mi to wyjdzie.Będe wdzieczna za odpowiedż. Pozdrawiam
niedoświadczona 24 04 07 [2007-04-24 10:19:43]
pychota super przepis palce lizac
madziorek [2007-04-23 10:42:12]
bardzo dobre ciasteczko mniam mniam
smakoszek [2007-04-22 15:40:13]
Ten placek zrobiłam na imieniny,zniknął ze stołu tak szybciutko,aż miło było patrzeć. Dobrze że w lodówce miałam jeszcze karpatkę :) Placek z chałwą robiłam pierwszy raz,dlatego troszeczkę się bałam. Ale przepis okazał się łatwy w wykonaniu no i co najważniejsze bardzo pyszny w jedzeniu :) Gorąco polecam to cudo :)
Azi [2007-04-22 14:26:57]
Zrobiłam przedwczoraj na imieniny. Ze stołu zniknęło jak świerze bułeczki :) Bardzo pyszne i łatwe wykonaniu :) Polecam.
Azi [2007-04-22 14:19:54]
Masa ubijana na parze nie wyszła sztywna bo może była za krótko ubijana. Te jajka należy ubijać około 10 minut, aż po prostu się ubiją tak jak na biszkopt. Te jajka ubijane są na parze (więc nie są surowe - proszę się nie bać). Są one cały czas podgrzewane podczas ubijania.
Dorota [2007-04-20 15:23:56]
a co z salmonellą,są tam surowe jaja
gabi [2007-04-17 22:42:07]
Zrobiłam na swięta, owszem wyszedł, był pyszny, ale...masa ubijana na parze nie wyszła sztywna, jaka wyszła taką wykorzystałam, ale co zrobiłam nie tak?
renia [2007-04-16 13:19:11]
Zrobiłam na święta. Bardzo dobre. Polecam.
graja [2007-04-07 19:08:42]
pychtka!polcam
lasuch [2007-04-07 17:29:22]
Pychotka!!! Polecam!!!
Wiola [2007-04-06 12:52:57]
Dobry przepis. Polecam
Mmax [2007-04-04 18:23:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.