Ryż z jabłkami

3.087783467 stars based on 1367 reviews Dania główne

Składniki:

4 woreczki ryżu (4 x 10 dag)
ok. 60 dag jabłek
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
cynamon
cukier waniliowy
masło

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko ostudzić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać do nich cukier, cynamon i wlać wodę. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając i ostudzić.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć do niego 1/3 ryżu, połowę jabłek, posypać cynamonem, następnie wyłożyć 1/3 ryżu, resztę jabłek, posypać cynamonem i na wierzch resztę ryżu. Na górę zapiekanki położyć 1 łyżkę masła. Całość posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać około 40 minut w temperaturze 150 °C. Podawać na ciepło.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
cukier cynamon dania główne jabłko krem masło owoce ryż smażenie Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Niebo w gębie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
andrzej [2012-11-30 19:47:44]
moja mama ryz taki gotowala na mleku.podawane ze smietana wymieszana z cukrem
g [2011-04-05 00:06:45]
SUPER ................ MNIAM mniam
[2010-04-12 15:02:41]
Palce lizac.Pychota!!!!!!!!!!!
sylwia [2010-02-06 21:04:24]
Polecam smaczne!
bogusia92 [2009-11-11 14:15:59]
Cieszę się, że smakował - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-10-21 17:48:27]
Pyszny !!!
carla [2009-10-21 17:04:10]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>