Ryż z jabłkami

Dodane przez w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
3.086988304 stars based on 1368 reviews Dania główne

Składniki:

4 woreczki ryżu (4 x 10 dag)
ok. 60 dag jabłek
½ szklanki cukru
½ szklanki wody
cynamon

Sposób wykonania:

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i lekko ostudzić. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do garnka, dodać do nich cukier, cynamon i wlać wodę. Smażyć kilka minut, od czasu do czasu mieszając i ostudzić.

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i wyłożyć do niego 1/3 ryżu, połowę jabłek, posypać cynamonem, następnie wyłożyć 1/3 ryżu, resztę jabłek, posypać cynamonem i na wierzch resztę ryżu. Na górę zapiekanki położyć 1 łyżkę masła. Całość posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Naczynie włożyć do piekarnika i zapiekać około 40 minut w temperaturze 150 °C. Podawać na ciepło.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
SUPER ................ MNIAM mniam
[2010-04-12 15:02:41]
Palce lizac.Pychota!!!!!!!!!!!
sylwia [2010-02-06 21:04:24]
Polecam smaczne!
bogusia92 [2009-11-11 14:15:59]
Cieszę się, że smakował - serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2009-10-21 17:48:27]
Pyszny !!!
carla [2009-10-21 17:04:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.