naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Magdalena
Dodano: 28.09.2007
Odsłon dziennie: 37

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

3 kg buraków
1 kg czerwonej papryki
½ kg cebuli
Zalewa:
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
½ szklanki cukru
1 łyżka soli
r e k l a m a
r e k l a m a

Sposób wykonania:

Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.

Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać zmieloną paprykę i cebulę. Wymieszać i razem gotować 10 minut. Do tego dodać starte buraki i gotować jeszcze 5 minut. Gorące buraczki nakładać do czystych i suchych słoików. Gdy ostygną zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6474 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Witam i dziękuje za ciekawy przepis na buraczki, które bardzo lubię :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-09-16 22:16:16]
A oto mój przepis na sałatkę. 3 kg buraków, 1/2 kg papryki czerwonej, 1/2 kg cebuli, 1/2 szkl. octu, 1/2 szkl oleju, 3/4 szkl cukru. Wykonanie. Umyte buraki ugotować ze skórką (ok. godz.) po obraniu zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokrojoną poddusić na oleju(1/2 szkl.) jak będzie miękka dodac pokrojona paprykę i razem dusić aby były miękkie. Dodać soli, pieprzu, cukru, można ząbek czosnku, następnie wlać 1/2 szkl octu. - zagotować. Teraz w dużym garnku połączyć ze startymi burakami, zagotować i nakładać gorące do czystych słoików. Słoiki zamknąć. Odstawić. Nigdy nie pasteryzuję. Pięknie się zamykają pod wpływem gorąca. Sąlatka jest pyszna. Można na zimno i na gorąco podawać.
Warszawa Wiesia [2014-09-01 10:32:20]
Do buraczków można dodac papryki ostrej,są barzo dobre wtedy
marek [2012-11-14 11:36:03]
Ja oleju nie dodawałam, ale można dodać do zalewy około 1/3 szklanki oleju, albo już do pełnego słoika buraków, na górę, przed zakręceniem słoika 1 łyżkę oleju. Powodzenia :)
Dorota [2012-07-19 11:36:25]
a ile tego oleju?
anna [2012-07-18 17:40:12]
ja dodaje 1 szklanke cukru , octu i wody , pół szklanki oleju , papryke i cebuklę kroję w kostkę sparzam je dodaje, do buraczki wkładam do słoików zakrecam je odstawiam do góry dnem, przykrywam kocem i sie same pasteryzuje , duża oszczedność czasu pozdrawiam
Gosia [2012-07-15 16:17:40]
lepsza jest papryka i cebula pokrojona i gotowana w zalewie osobno bez gotowania z burakami taką sałatkę robię co roku jest pyszna.Właśnie robię
Doro [2011-09-08 13:17:13]
ile tego oleju
dorota [2011-09-06 21:30:21]
A ja tą sałatkę robię co roku bo jest wyśmienita. Papryki i cebulki kroje w kosteczkę i dodaje jeszcze pieprzu. Pozdrawiam :)
Jolka [2011-08-12 12:58:12]
Lepiej pasteryzować, bo w przeciwnym razie są duże szanse, że buraczki mogą się zepsuć.
Dorota [2011-07-26 13:20:30]
a mozna nie pasteryzoowac? jak sie nalozy gorace? czy niebrdzo?
aga [2011-07-26 12:30:06]
potwierdzam bardzo smaczne buraczki.Pozdrawiam
Kasia O [2011-02-25 07:52:18]
bardzo dobre
kaska [2010-09-27 10:48:21]
Bardzo bobre. Ja dodaje jeszcze olej,a papryka nie musi być koniecznie czerwona
marysia [2010-09-22 12:54:28]
Sałatka jest wyśmienita mój moż zachwala, bardzo mu pozmakowała.
Beti. [2009-10-01 17:09:33]
Rzeczywiście są dobre. Warto zrobić na zimę. Ja paprykę i cebulę zmiksawałam w robocie. Muszę jeszcze dorobić więcej bo mi już połowę zjedli.Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam.
izabela [2009-09-14 18:58:29]
ja papryki nie przepuszczam przez maszynkę no bo poco.ALE SAŁATKA JEST BARDZO PYSZNA.polecam (pycha)
TERESA [2008-08-12 09:06:00]
buraczki z papryką pyszne ja robię takie same , przez maszynkę przepuszczam bo jest szybciej i nie odchodzi skóra z papryki
maryla [2008-07-17 19:04:10]
Taki przepis ;) Proszę spróbować - buraczki pycha ;)
Dorota [2008-03-20 10:35:13]
dlaczego paprykę i cebulę trzeba przepuścić przez maszynkę?, dziwne.
irena [2008-03-14 20:21:45]
ja dodaje sporo papryki słodkiej takiej w proszku i olej,olej na oko są przepyszne mój syn zajada się nimi wręcz jak słodyczami
baybronek [2008-03-07 19:43:47]
Buraczki są bardzo dobre,właśnie zrobiłam na zimę.Polecam
rynia2 [2007-10-12 17:16:10]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl