Buraczki tarte z papryką na zimę

Dodane przez w dniu
11 odsłon dziennie
14 opinii | Wyraź opinię
2.997450509 stars based on 6668 reviews Przetwory

Składniki:

3 kg buraków
1 kg czerwonej papryki
½ kg cebuli
Zalewa:
½ litra wody
½ szklanki octu 10%
½ szklanki cukru
1 łyżka soli

Sposób wykonania:

Buraki ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę i cebulę oczyścić, opłukać i zmielić w maszynce do mięsa.

Do dużego garnka wlać wodę, ocet, dodać cukier i sól. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie dodać zmieloną paprykę i cebulę. Wymieszać i razem gotować 10 minut. Do tego dodać starte buraki i gotować jeszcze 5 minut. Gorące buraczki nakładać do czystych i suchych słoików. Gdy ostygną zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.

Składniki wystarczą na około 5 słoików po 900 ml.

Smacznego.

Czytaj także:
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Witam i dziękuje za ciekawy przepis na buraczki, które bardzo lubię :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2014-09-16 22:16:16]
Ja oleju nie dodawałam, ale można dodać do zalewy około 1/3 szklanki oleju, albo już do pełnego słoika buraków, na górę, przed zakręceniem słoika 1 łyżkę oleju. Powodzenia :)
Dorota [2012-07-19 11:36:25]
Lepiej pasteryzować, bo w przeciwnym razie są duże szanse, że buraczki mogą się zepsuć.
Dorota [2011-07-26 13:20:30]
potwierdzam bardzo smaczne buraczki.Pozdrawiam
Kasia O [2011-02-25 07:52:18]
bardzo dobre
kaska [2010-09-27 10:48:21]
Bardzo bobre. Ja dodaje jeszcze olej,a papryka nie musi być koniecznie czerwona
marysia [2010-09-22 12:54:28]
Sałatka jest wyśmienita mój moż zachwala, bardzo mu pozmakowała.
Beti. [2009-10-01 17:09:33]
Rzeczywiście są dobre. Warto zrobić na zimę. Ja paprykę i cebulę zmiksawałam w robocie. Muszę jeszcze dorobić więcej bo mi już połowę zjedli.Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam.
izabela [2009-09-14 18:58:29]
ja papryki nie przepuszczam przez maszynkę no bo poco.ALE SAŁATKA JEST BARDZO PYSZNA.polecam (pycha)
TERESA [2008-08-12 09:06:00]
buraczki z papryką pyszne ja robię takie same , przez maszynkę przepuszczam bo jest szybciej i nie odchodzi skóra z papryki
maryla [2008-07-17 19:04:10]
Taki przepis ;) Proszę spróbować - buraczki pycha ;)
Dorota [2008-03-20 10:35:13]
dlaczego paprykę i cebulę trzeba przepuścić przez maszynkę?, dziwne.
irena [2008-03-14 20:21:45]
ja dodaje sporo papryki słodkiej takiej w proszku i olej,olej na oko są przepyszne mój syn zajada się nimi wręcz jak słodyczami
baybronek [2008-03-07 19:43:47]
Buraczki są bardzo dobre,właśnie zrobiłam na zimę.Polecam
rynia2 [2007-10-12 17:16:10]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.