Soczyste żeberka wieprzowe

Dodane przez w dniu
16 odsłon dziennie
2 opinie | Wyraź opinię
3.952380952 stars based on 21 reviews Dania główne

Składniki:

ok. 1 ½ kg żeberek wieprzowych
4 łyżki oleju
przyprawa gyros
ostra papryka w proszku
Vegeta
pieprz
2 duże cebule

Sposób wykonania:

Żeberka opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i przekroić na połowę.

W rondlu rozgrzać olej. Przełożyć do niego żeberka zrumienić z każdej strony. Następnie żeberka posypać przyprawą gyros, ostrą papryką w proszku, Vegetą, solą i pieprzem. Do rondla włożyć cebule, liście laurowe i wlać wodę (około 1 szklanki), a następnie rondel przykryć.

Żeberka dusić do miękkości na średnim ogniu pod przykryciem przez około 90 minut. Od czasu do czasu do żeberek należy dolewać wody i mieszać, żeby się nie przypaliły.

Soczyste żeberka podawać na liściu zielonej sałaty z dodatkiem ziemniaków, kalafiora i ulubionej surówki. Powstałym sosem można polać żeberka i ziemniaki.

Podane składniki wystarczą na około 6 porcji.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
A ja polecam żeberka w przyprawie do żeberek firmy KAMIS. Miesko przyprawić-sół,pieprz,papryka słodka,majeranek i przyprawa Kamis do zeberek.Wszystko razem dobrze wymieszać i odsawić na noc do lodówki. Na drugi dzień obsmażyć i podlać wrzatkiem , dodać trochę sosu sojowego.Pozostawić na małym ogniu aby sie prużyły do miekości.POLECAM:-)
kris [2012-09-21 11:36:16]
Cieszę się, że smakowały :)
Dorota [2012-03-20 16:10:11]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.