Przepisy Extra

Sylwestrowe orzeszki

Składniki:

Ciasto:
15 dag masła
2 budynie czekoladowe
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki cukru pudru
1 jajko
2 łyżki oleju
Ponadto:
około 10 dag orzechów laskowych

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć miękkie masło, wsypać budynie czekoladowe w proszku, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier puder, wbić jajko i dodać olej. Wszystko razem wymieszać i wyrobić ręką ciasto. Następnie wziąć mały kawałek ciasta, jednego orzecha laskowego i zrobić kulkę wielkości dużej wiśni. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem i orzechami.

Kulki kłaść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 180-190 °C. Ostudzić.

Z przepisu wyjdzie około 80 sztuk ciasteczek.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
48 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Z twardej łupiny tak, a ze skórki nie. Pozdrawiam ;)
Dorota [2011-01-11 20:31:09]
A czy te orzechy trzeba obierać ze skórki? proszę o szybką odpowiedź :)
jaaasta [2011-01-11 18:16:26]
witam, właśnie przed sylwestrem jak co roku zamierzam piec ciasteczka orzeszki z foremki!trochę znudził mi się juz wypróbowany przepis więc chciałam w tym roku spróbować innego. czytam komentarze i musze napisać, z ja od 20 lat formuje kuleczki z łyzeczki do herbaty i kłade do foremki przy pieczeniu i wychodzi super zresztą tak jak podawali w przepisie dołączonym do foremki, kiedyś jeszcze przywiezionej z ZSRR.Widziałam że teraz są w spredaży różne kształty nie tylko orzeszki ale myslę że sposób pieczenia został ten sam!pozdrawiam
Małgorzata [2009-12-28 12:57:10]
macie może przepisy na orzeszki z takiej formowatej patelni
wiecznie głodny człowiek [2009-10-18 19:50:27]
te ciasteczka są przepyszne ja je oblalam polewa czekoladowa a zamiast budyniu czekoladowego dalam waniliowy.pycha
Asia [2009-09-29 15:10:06]
Szczerze mówiąc upiekłam te ciasteczka i wyszły znakomicie, Ci którzy to czytają naprawdę radze wam je upiec.
Patrycja Koronkiewicz [2009-01-09 20:52:40]
One chyba nie mogą nie wyjść. Mnie nie zachwycają, ale jak nie ma nic innego - a trzymają się długo - mogę zjeść. Są baaardzo czasochłonne w porównaniu z efektem - jak się niedokładnie ulepi, pękają. Smakują mojej mamie, która nie lubi prawie nic czekoladowego:)
bylekto [2008-01-14 16:51:25]
wyśmienite, wszystkim bardzo smakowało. są bardzo kruche ale dobre
Iza [2007-07-03 12:21:33]
Przepyszne ciasteczka! Zrobiłam je już kilka razy i naprawdę udały mi się! Bardzo mi smakowały i mojej rodzinie również!!!! Są rewelacyjne polecam!!!
Agnes [2007-06-26 12:34:45]
Super ciasteczka, właśnie upiekłam na imieniny i wszystkim smakowały:D Dziękuję za przepis:)
Marzena [2007-04-26 21:35:43]
Witam :) Niestety nie piekłam jeszcze takich orzeszków, spróbuję je upiec ale dopiero po świętach, i przepisem oczywiście się podzielę. Tymczasem zapraszam na nasze forum (www.smaczny.pl/forum) znalazłam na nim ciekawe przepisy (m.in. kasztanki z kremem, orzeszki, świąteczne orzeszki). Proszę wejść na forum, wybrać opcję "szukaj" i wpisać podane przeze mnie przepisy. Powodzenia ;)
Dorota [2007-03-27 12:05:19]
witam Dorotko, mam taka patelnie do pieczenia orzeszków, ale nie mam przepisu na takie smakołyki wiec jak byś mogla
Magda [2007-03-27 11:16:22]
Żadna rewelacja
Zawiedziona [2007-03-21 13:29:54]
do foremek dodaję sprawdzony przepis
Wioletta_S_27 [2007-03-07 02:03:18]
witam wszystkich zainteresowanych zakupem foremek do wypieku orzeszków. na moich aukcjach na www.allegro.pl sprzedaję różne foremki doi ciastek, w tym foremki do orzeszków, Są to foremki ze stali nierdzewnej, więc wielokrotnego użytku, duuużo tańsze niż patelnia. Za komplet 10 sztuk zapłącicie 6 zł. Zapraszam więc na moje aukcje: http://www.allegro.pl/show_user.php?search=wiol etta_S_27 zyczę wszystkim udanych i smacznych wypieków
Wioletta_S_27 [2007-03-07 02:01:55]
Bardzo się cieszę, że ciasteczka się udały ;)
Dorota [2007-02-26 16:10:49]
Wlasnie wystygly, a ile juz ich ubylo...! ;) Bardzo smaczne, nie mialam orzechów laskowych to zrobilam z wloskimi i z rodzynkami, oba warianty wyszly i są pyszne. Mialam nie slodzony budyn, więc do częsci dodalam więcej cukru aby porównac i chyba wole te mniej slodkie;) Dorotko jak zwykle pychotka!!
amatorka [2007-02-23 00:15:31]
Mi wyszły.A że pyszne to nie muszę mówić bo to nie moja sprawka tylko przepisu :) .Wszystkim bardzo smakowały tylko były troszkę za suche.Ja oczywiście zjadłam tylko na spróbowaie bo miałam dużo chętnych i musiało dla wszystkich starczyć.wpadłam na pomysł żeby zamiast orzecha dodać wiórki kokosowe.Też dobre.Ciastka są bardzo łatwe w przyrządzeniu,polecam
Wiola [2007-02-21 22:39:43]
Jeżeli miska jest duża to w niej można wszystkie składniki wymieszać, a potem w niej wyrobić ciasto, to zależy jak komu wygodnie - po prostu ciasto trzeba zagnieść/połączyć w jedną masę. Dopiero po upieczeniu, ostudzone już ciasteczka można polać polewą, ale nie koniecznie. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-12 16:50:51]
hmmm mam pytanko malutkie wymieszac i wyrobic reka ale wymieszac w garczku i puzniej na stolnice i reka wyrobic?? a mozna puzniej je jeeszce w czekoladzie czy nbie bardzo.....??
Agnieszka [2007-02-11 11:58:36]
Bardzo się cieszę, że moje przepisy sprawiają radość :) i dziękuję za życzliwe słowa ;) Gorąco pozdrawiam Panią i całą Rodzinę :)
Dorota [2007-02-08 12:21:19]
Pani Dorotko wszystkie Pan przepisy to rewelacja, dzięki Pani nauczyłam się piec z czego najbardziej zadowolone są dzieci i wnuki Pozdrawiam.
J.Jakubowska [2007-02-08 12:06:55]
super.dzięki.spróbuję zrobić na walentynki bo ten przepis najbardziej mi odpowiada.poza tym wygląda tak pysznie że się nie oprę chyba :)
Wiola [2007-01-30 12:35:46]
Oczywiście, można zrobić ciasteczka bez orzechów, lub zamienić je na coś co się lubi - np. rodzynki ;)
Dorota [2007-01-30 12:29:23]
a czy można nie dodawać orzechów?bo ja np.nie lubię
Wiola [2007-01-30 12:23:23]
Ciesze się i życzę dalszych udanych wypieków ;)
Dorota [2007-01-29 16:32:19]
wyśmienite
Ala [2007-01-28 18:22:42]
Dorota dzieki za przepisy na ciasta. Zbieram tylko Twoje d
borowka [2007-01-28 08:07:44]
Pyszne... serdecznie polecam
Basia [2007-01-27 19:40:35]
Budynie należy wsypać (w proszku), nie należy ich rozpuszczać w mleku. Powodzenia ;)
Dorota [2007-01-26 18:17:44]
jednego nie rozumiem?Czy bydyń mam wsypać czy rozrobić z mlekiem i dopiero wlać?Pozdrawiam
Aneta [2007-01-26 17:57:11]
Wygląda nieźle tylko ,że jak upiekłem to popękało ;/ (ogolnie jest nawet dobre)
Martyn [2007-01-26 14:42:30]
Chodzi o "tradycyjne" budynie na 1/2 litra mleka (2x60g).
Dorota [2007-01-25 18:50:14]
a na jaką ilośc mleka te budynie mają być
marzena [2007-01-25 16:56:10]
te ciastka sa pyszne zrobolam je na sylwestra wszyscy sie zajadali dzieki za przepis
kobra [2007-01-24 13:23:46]
cistka sa pyszne! a co najwazniejsze nie drogie i bardzo proste w wykonaniu, wszyscy sie zajadali od dzis beda stale goscily w mojej kuchni. Pozdrawiam i prosze o wiecej takich przepisow:-)
sylwuss [2007-01-22 15:43:46]
No muszę o skomentować. Po prostu rewelacyjny pomysł. i przynajmniej babcia się ucieszy :)
Marysia [2007-01-21 10:23:38]
Cieszę się, że orzeszki smakują ;) Czas pieczenia można oczywiście skrócić, a temperaturę pieczenia zmniejszyć, bo to też zależy od pieca (a piece niestety są różne, szczególnie te "starsze" ;/) Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-01-20 23:37:35]
orzeszki sa pycha ,ale 15 minut to zdecydowanie za długo i z ta temperatura tez bym tak nie szalała .Przepis super, a jaki szybki w wykonaniu gratuluje :-)
ewa [2007-01-20 15:18:42]
Oczywiście, że można to bardzo dobry pomysł ;) Albo można składniki podzielić na połowę, i do jednej połowy dodać budyń czekoladowy i upiec czekoladowe ciasteczka i potem oblać białą polewą, a do drugiej połowy można dodać budyń waniliowy i po upieczeniu ciasteczka polać polewą czekoladową. Potem na talerzyku takie dwu kolorowe ciasteczka bardzo ładnie będą się prezentować. Powodzenia ;)
Dorota [2007-01-15 16:49:31]
KASIU ZGADZAM SIĘ Z TOBĄ. DOROTKO CZY MOŻNA DAĆ NAPRZYKŁAD BUDYŃ WANILIOWY? a POLEWA CZEKOLADOWA NADAWAŁA BY SIĘ DO TEGO? JAK MYŚLISZ:) POZDRAWIAM...
PYTNICZKA [2007-01-14 14:36:47]
Bardzo smaczne ciasteczka i można je w kazdej chwili zrobić:) Polecam
Aga [2007-01-09 15:38:23]
Dziękuję :) Ja niestety albo stety ;) nie jestem cukiernikiem ani ciastkarzem, po prostu te przepisy powstają metodą prób i błędów ;)
Dorota [2007-01-08 09:39:51]
Dorota twoje przepisy są EKSTRA.Skąd ty je bierzesz jesteś cukiernikiem-ciastkarzem??? POZDRAWIAM.
Ania [2007-01-07 23:37:26]
Ojej... to jedzenia a jedzenia ;) Fajny pomysł z tym zanurzaniem ciasteczek do połowy. Nie wiem w jakiej polewie je zanurzałaś, ale myślę, że np. w białej też by było ciekawie - wyszły by takie biało czarne ;) Gratuluję udanego wypieku i pozdrawiam :)
Dorota [2007-01-05 15:58:11]
Upiekłam te ciasteczka Dorotko. Wyszło mi aż 130. Do połowy zanurzałam je w polewie. Są pyszne a do tego bardzo łatwe w wykonaniu.Przepis godny polecenia innym. Dziękuję za przepis i pozdrawiam Cię gorąco. Renata
renigliwice [2007-01-05 15:23:14]
...i jest bardzo smakowite ;) Te ciasteczka wychodzą kruche i są bardzo dobre w smaku (bo są na masełku). Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je potem polać polewą. Smacznego ;)
Dorota [2007-01-04 10:59:56]
To zapowiada się smakowicie! Ciekawi mnie tylko czy te ciasteczka nie wychodzą suche? Czy można je polac polewą czekoladową?
Katarzyna [2007-01-03 23:03:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.