Magdalena Opublikowano 15 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2005 *3 kg buraków( około 9 sztuk dużych) *3-5 sztuk papryki surowej ( żółta, czerwona obojętnie) *4-5 cebuli średniej *1/2 szklanki octu 10% *1/2 szklanki cukru *1 łyżka soli * 1/2 litra wody Buraki ugotować, obrać zetrzeć na grubej tarce. Paprykę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa. W dużym garku zagotować Wodę, cukier, sól ,ocet i dodać paprykę z cebulą pogotować 10 min. Do tego dodać przetarte buraki i gotować 5 min. Gorące nakładać do słoików i zakręcać.Gdy ostygną pasteryzować 20 min od zagotowania wody. Przepis dostałam 12 lat temu od mojej mamy, zawsze z niego korzystam .Polecam są mniamuśne !!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AGA71 Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2005 Buraczki są rzeczywiście bardzo bardzo pyszne.Polecam wszystkim, u mnie w domu zajadają się nimi wszyscy a szczególnie moja 10-letnia córka. Pozdrawiam .Życzę smacznego!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@lgosia Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2005 Ja dodaję oprócz papryki czerwonej czuszkę. Są jeszcze lepsze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krakusia Opublikowano 16 Września 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2005 a piekłyście kiedyś buraczki w piekarniku zamiast takich z wody :) to dopiero "miód z boczkiem" :) Buraki podobnej wieklości upiec w piekarniku (podłożyć folie, bo blache ciężko domyć), następnie obrać, zetrzeć (na grubych oczkach) i dodać cukier, sól do smaku, chrzan i ulubionej zalewy (trochę mniej niz do gotowanych). Pasteryzować. Zróbcie sobie tak, rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mela Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Magdaleno dziekuje za ten przepis , zrobiłam z dwóch porcji wyszło mi 19 słoiczków ,juz jeden otwrłam znakomite i zastanawiam sie czy aby nie zrobic jeszcze z jeden porcji papap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2006 Potwierdzam, ze są bardzo dobre, też robię takie, nie wiem czy identyczne proporcje ale chodzi o to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasie Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2006 bardzo dobre i polecam.robiła je moja mama ale troche w innych proporcjach,ale te same składniki.napewno pychota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Babaja Opublikowano 4 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2006 a piekłyście kiedyś buraczki w piekarniku zamiast takich z wody ;-) to dopiero "miód z boczkiem" :-D Buraki podobnej wieklości upiec w piekarniku (podłożyć folie, bo blache ciężko domyć), następnie obrać, zetrzeć (na grubych oczkach) i dodać cukier, sól do smaku, chrzan i ulubionej zalewy (trochę mniej niz do gotowanych). Pasteryzować. Zróbcie sobie tak, rewelacja. apropo pieczenia. chciałabym sie zapytać w jakiej temp piec i jak długo. znam ten przepis i bardzo chciałabym go wypróbować ale brakuje mi czasu i temp :grin: z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dana2005 Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2006 ja robię taką słatkę, jest pyszna tylko dodaję olej no i oczywiście mielony kminek (zawsze do buraczków, czerwonego barszcczu) . Moj przepis jest na forum https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=962. Można dodać mniej oleju. Równie pyszna - spróbujcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 28 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2007 Magdalenko zrobiłam buraczki według Twojego przepisu - wyszły rewelacyjne - bardzo nam smakują ;-) Już nie miałam małych słoiczków więc włożyłam je do dużych. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdalena Opublikowano 30 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Cieszę się Dorotko ,że smakują. Dobrze jest mieć przetwory własne ,bez konserwantów i smaczne.Wymaga to naszej pracy i czasu ,ale jak ktoś przy obiedzie zachwli i wycmoka sałatkę to za żadne pieniążki nie kupi się tego.Wczoraj przywiozłam od teściów buraczki i też będę zaprawiać dla mojej córci bo je lubi. Mimo , ze wjeżdża za miesiąc do męża do Irlandii.Ciepłe pozdrowienia Dorotko i dla wszystkich smakowiczów !!!Magdalena :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.