Skocz do zawartości

Buraczki tarte z papryką na zimę!!!


Magdalena

Rekomendowane odpowiedzi

*3 kg buraków( około 9 sztuk dużych)

*3-5 sztuk papryki surowej ( żółta, czerwona obojętnie)

*4-5 cebuli średniej

*1/2 szklanki octu 10%

*1/2 szklanki cukru

*1 łyżka soli

* 1/2 litra wody

Buraki ugotować, obrać zetrzeć na grubej tarce.

Paprykę i cebulę przepuścić przez maszynkę do mięsa.

W dużym garku zagotować Wodę, cukier, sól ,ocet i dodać paprykę z cebulą pogotować 10 min. Do tego dodać przetarte buraki i gotować 5 min.

Gorące nakładać do słoików i zakręcać.Gdy ostygną pasteryzować 20 min od zagotowania wody.

Przepis dostałam 12 lat temu od mojej mamy, zawsze z niego korzystam .Polecam są mniamuśne !!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a piekłyście kiedyś buraczki w piekarniku zamiast takich z wody :) to dopiero "miód z boczkiem" :) Buraki podobnej wieklości upiec w piekarniku (podłożyć folie, bo blache ciężko domyć), następnie obrać, zetrzeć (na grubych oczkach) i dodać cukier, sól do smaku, chrzan i ulubionej zalewy (trochę mniej niz do gotowanych). Pasteryzować. Zróbcie sobie tak, rewelacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy później...
  • 4 tygodnie później...

a piekłyście kiedyś buraczki w piekarniku zamiast takich z wody ;-) to dopiero "miód z boczkiem" :-D

Buraki podobnej wieklości upiec w piekarniku (podłożyć folie, bo blache ciężko domyć), następnie obrać, zetrzeć (na grubych oczkach) i dodać cukier, sól do smaku, chrzan i ulubionej zalewy (trochę mniej niz do gotowanych). Pasteryzować. Zróbcie sobie tak, rewelacja.

apropo pieczenia. chciałabym sie zapytać w jakiej temp piec i jak długo. znam ten przepis i bardzo chciałabym go wypróbować ale brakuje mi czasu i temp :grin: z góry dziękuje
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

ja robię taką słatkę, jest pyszna tylko dodaję olej no i oczywiście mielony kminek (zawsze do buraczków, czerwonego barszcczu) . Moj przepis jest na forum http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=962. Można dodać mniej oleju. Równie pyszna - spróbujcie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy później...

Cieszę się Dorotko ,że smakują. Dobrze jest mieć przetwory własne ,bez konserwantów i smaczne.Wymaga to naszej pracy i czasu ,ale jak ktoś przy obiedzie zachwli i wycmoka sałatkę to za żadne pieniążki nie kupi się tego.Wczoraj przywiozłam od teściów buraczki i też będę zaprawiać dla mojej córci bo je lubi. Mimo , ze wjeżdża za miesiąc do męża do Irlandii.Ciepłe pozdrowienia Dorotko i dla wszystkich smakowiczów !!!Magdalena :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.