Skocz do zawartości
Dorota

Sezon na jabłka - więc pieczemy szarlotki :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif

Mamy jesień, a w naszych ogrodach, spiżarkach i kuchniach dużo jesiennych owoców, a przede wszystkim dużo dużo jabłek.

Wychodzę, więc z propozycją pieczenia szarlotek. Wiem, że przepisów na ciasta z jabłkami jest bardzo dużo, już na samym Smacznym jest ich trochę :D. Ale ja jestem wiecznie nienasycona tymi przepisami i czekam na ciekawe propozycje moich Forumowiczów :D.

Ja ze swej strony zaproponuję kilka ciekawych i oczywiście osobiście 'przetestowanych' przepisów na ciasta z jabłkami.

Oto moje propozycje:

:) Jabłecznik na biszkopcie

:) Ciasto budyniowo jabłkowe

:P Szarlotka tortowa

:D Najszybszy torcik z jabłek

:D Ucierany placek z jabłkami

Teraz Wasza kolej. Czekam …

Pozdrawiam i życzę udanych jesiennych wypieków :D

Wasza Dotka :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki ci Dotko za świetne przepisy szarlotek. Upiekłam "najszybszy torcik z jabłek" oraz "ucierany placek z jabłkami" dla niespodziewanych gości. Poszło SZYBKO, SPRAWNIE i SMACZNIE. Pozdrawiam! Bernadeta

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A cz musi być koniecznie szarlotka ? U mnie w domu najbardziej z wszystkich ciast z jabłkami lubią jabłecznik z galaretką ( kiedyś podałam przepis ).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Niekoniecznie musi to być SZARLOTKA. Wybrałam te przepisy bo miałam wszystkie potrzebne składniki, dość duży nadmiar jabłek i przede wszystkim szybko zrobiłam coś smacznego do zjedzenia na deser !!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dorotko czy to ciasto z budyniem to spód trzeba podpiec? jestem początkująca więc gdyby mi sie nie udało to mogłabym sie zniechęcic a nie chce tego pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam :D

Jeżeli chodzi o Ciasto budyniowo jabłkowe, to spodu nie należy podpiekać, wszystko piecze się razem i to wystarczy. Spód spokojnie się dopiecze.

Jednak największą trudność sprawia tutaj rozprowadzenie 1/4 ciasta na gorącym budyniu, ale nie należy się zrażać do tego ciasta. Bo jest to naprawdę dobry przepis - gratuluję wyboru :D. Tego rodzaju ciasta tzn. z budyniem i jabłkami są moimi ulubionymi ciastami :).

Naprawdę polecam i życzę powodzenia ;)

Dorota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

bardzo dziekuje za podpowiedz i mysle że sie uda bo juz wiele twoich przepisów wypróbowałam i rodzinka była zachwycona

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Dorotko! Mam swoje wypróbowane przepisy i też korzystam z Twoich. Teraz podzielę sie z Wami przepisem na makową szarlotkę. Jest to ciasto na każdą okazję. 30 dag maku, 4 jajka, niepełna szklanka cukru, 1 margaryna, 1 szklanka manny, 30 dag startych jabłek na dużych oczkach i troche odciśnietych lub innych owoców, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, bakalie można dodać olejku migdałowego Mak sparzyć, przekręcić 1 raz przez maszynkę. Margarynę utrzeć z 1/2 szkl. cukru i żółtkami, dodawać przekręcony mak, dobrze utrzeć. Następnie dodawać po trochu mannę i jabłka. Ubić pianę dodając na koniec reszte cukru i delikatnie wymieszać z masą. Piec ok. 45 min w dobrze nagrzanym piekarniku (180oC). Polać polewą 3 łyżki kakao, pól tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżki masła, 3łyżkli cukru, 1 łyżka śmietanki. Wszystko razem podgrzewamyw rondelku i ciepłą polewą smarujemy ciasto i posypujemy w skośne pasy na przemian wiórkami i posiekanymi orzechami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wow http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif

Makowa szarlotka to coś nowego ;).

Przepis wydaje się być ciekawy - muszę go wypróbować.

Dziękuję i pozdrawiam :)

Dorota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Znam to ciasto, jest bardzo dobre. U mnie nazywa się "Placek japoński" /dlaczego japoński nie wiem, ale pod taką nazwą mam go od lat w swoim zeszycie/.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Być może dlatego, że jest podobny do ciasta Japoniec - bardzo pysznego zresztą :)

Ale nie pytajcie mnie dlaczego japoniec to japoniec ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie ja też znam podobne ciasto. Podobna masa lecz na kruchym spodzie (Japoniec - tak jak wspomniał Marcin :) )

Zobaczcie podobne ciasto, a ile ma różnych nazw i oczywiście ... smaków :D :D ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Japoniec - japońcem, ale ... makową szarlotkę i tak wypróbuję ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.