Skocz do zawartości

Pizza


Halkuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przepis ten znalazłam tu już bardzo dawno i robiłam ją już nie raz. Zawsze wyszła pyszna.

Robimy ją bardzo często.

Ja lubię na cienkim cieście i go wałkuję wałkiem na dużej blaszce i takie zostawiam do wyrośnięcia, potem przecier, przyprawy i dodatki.

Ostatnio z braku czasu zamówiliśmy pizzę z pizzerii i nam już tak nie smakowała jak domowa. Mąż stwierdził, że najlepszą pizzerię ma w domu :)

Bardzo dziękuję za przepis.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No zapowiada sie ciekawie, bede musial wyprobowac bo juz rozne przepisy wykorzystywalem ale nie zawsze wychodzilo tak jakbym chcial. Jesli chodzi o sosik do posmarowania pizzy polecam zrobic tak:

bierzemy jeden przecier pomidorowy i wykladamy do miseczki. Dodajemy ketchup (jedna wieksza lyzke) do tego drobno pokrojona cebulke (mozna rowniez zabek czosnku) i doprawiamy sola, odrobiona pieprzu bazylia i oregano. Sosik rewelacja, nie trzeba potem nawet ketchupu uzywac, pizza nie jest wtedy taka sucha. Polecam

A ja polecam mój sosik do pizzy

a więc:

bierzemy jedną puszkę pomidorów bez skórki i wlewamy do garnka z 4 łyżkami oliwy. gotujemy, dodajemy jedną główkę czosnku, sporo soli (musi być dość słony ale nie za bardzo :-P ) troszkę pieprzu i oregano i odrobinę bazylii (bazylia nadaje trochę gorzki smak). Czasami jak mi się chce to dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę. wszystko gotuję po czym miksuję :) w blenderze. sos super. na w/w ciasto kładę mój sos, potem ser gouda pomieszana z mozarella! potem dodatki jakie tylko mi się nasuną do głowy ale najbardziej lubię salami. plewam 2 łyżkami oliwy, posypuję przyprawą do pizzy i solą i do piekarnika na 10 min na 220 stop. pizza musi się piec szybko ale sprawnie :D (że tak powiem) :cry: i to koniec.

nie używam żadnego ketchupu bo pizza traci wtedy swój prawdziwy smak :grin:

POLECAM!!! spróbujcie proszę :-P :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...
Gość rphalange

Witam, chciałabym, żeby ktoś polecił mi przepis na sos do pizzy, który nie byłby kwaśny: ostatnio robiłam pizzę właśnie z tego przepisu i ciasto wyszło przednie, ale posmarowałam to sosem typu: przecier+zioła+cebulka. Sos zepsuł całą pizzę, był kwaśny przez ten przecier. Dlatego może ktoś z was zna jakiś przepis/kupny sos? Czy zastąpienie kupnego przecieru przetartymi pomidorami rozwiązałoby sprawę? PS spróbuję wypróbować przepis igusi, może kolejna próba pt.: Pizza jak z pizzerii się powiedzie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja zazwyczaj nie robie sosu tylko po surowym ciescie juz na blaszce smaruje calosc keczupem, posypuje przyprawa do pizzy lub majerankiem i oregano (oregano koniecznie !!! -jest idealne do pizzy) bo sosow na bazie koncentratu nienawidze, zawsze psuje nam to smak pizzy , nawet jak gdzies zamawiamy to unikamy takiego sosu ale to pewnie rzecz gustu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Pizza SUPER !!! CIASTO REWELACJA !!! dodałam ser w brzegi i rzeczywiście były mięciutkie, wyrosła pięknie !Cała rodzinka ZACHWYCONA !! :mrgreen:) Nie zdążyłam zrobić zdjęcia,ale następnym razem będę musiała być szybsza od moich łakomczuchów :mrgreen: POZDRAWIAM i dziękuję za super przepis,który zagości już u nas na stałe :wink:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące później...
  • 3 tygodnie później...

Od okolo dwoch lat robie pizze wedlug tego przepisu. Tylko i wylaczenie. Nawet moj syn, ktory kiedys nie cierpial pizzy, przynajmniej raz w tygodniu domaga sie tego specjalu. Raz jadlam oryginalna pizze, od prawdziwego wlocha, no i niestety musialby przyjsc do mnie na nauke. Zadna inna mi nie smakuje. Przepis polecam bo kto raz sprobuje, nie bedzie chcial innej pizzy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten przepis wydaje się całkiem prosty do zrobienia...

Przetestuję go chętnie w weekend. Zastanawiam się tylko jaka duża ta pizza wychodzi?

Czy lepiej zrobić na tortownicy czy w prostokątnej formie?

Dodam że nie lubię za grubej pizzy, bo dla mnie bardziej liczy się to co na pizzy niż samo ciasto.Dołączona grafika

Co do sosu pomidorowego to spód może być wysmarowany natomiast pizzę uwielbiam polaną sosem czosnkowym Dołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.