Skocz do zawartości

Gołąbki Bez Liści


cathrine
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj zrobiłam je na obiad, wyszło mi 15 szt. Są pyszne oczywiscie z sosem grzybowym, smakowały mojej rodzinie a w szczególności mojej córce Kasi. Dzięki za przepis i zachęcam do wypróbowania tych gołąbków . :lol: Warto!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 28
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja robię bardzo podobne gołąbki, ale z mięsem drobiowym:

1 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka

1,5 kg kapusty białej pokrojonej w kostkę

1 szklanka ryżu ugotowanego

1 szklanka kaszy manny

3 jajka

3 cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju

bułka tarta (dodajemy aby uzyskać odpowiednią konsystencję farszu)

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, czosnek i to, co kto lubi dodać do kotletów mielonych

Zalewa:

4 rosołki w kostce

2 litry wody

1 słoiczek koncentratu pomidorowego

ketchup

Wszystkie składniki wymieszać i uformować kotleciki. Ułożyć w brytfannie. Zalać przygotowaną wcześniej zalewą. Dusić około 1 godziny w piekarniku. Smacznego!!!!!!!!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja robię jeszcze trochę inaczej te oszukane gołabki: 1 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 2 jajka 1.5 szkl. kaszy mannej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1.3 kapusty białej sól,pieprz 0.5 słoiczka ketchupu Włocławek 0.5 słoiczka koncentratu pomidorowego Kapustę drobno pokroić,posolić i odstawić na około 4 godziny.Jeżeli ktoś chciałby skrócić czas oczekiwania to proponuję zrobić z kapustą pekińską-wtedy wystarczy góra godzina.Następnie wymieszać kapustę,mięso,jaja kaszę,mąkę,dodać startą cebulę,doprawić do smaku.Formować kotlety i smażyć z obu stron na rumiano.Obsmażone kotlety ułożyć w garnku i zalać wodą wymieszaną z koncentratem i ketchupem.doprawić do smaku i dusić na wolnym ogniudo miękkości.Ponieważ z podanych składników wychodzi duża porcja,to ja robię wtedy z połowy,ale nie zmniejszam ilości sosu.Nie zagęszczam go też mąką,ponieważ nie ma takiej potrzeby-sos jest gęsty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...
  • 8 miesięcy temu...

A myśmy nie tak dawno robili "leniwe" gołąbki z czerwonej kapusty. Bardzo dobre!

SKŁADNIKI: 350 g mielonego mięsa wieprzowego, 400 g czerwonej kapusty, 1 cebula,1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki surowego ryżu, 1/4 szklanki kaszy manny, 1 jajko, sos sojowy, sól i pieprz. Na sos: 2 kostki rosołowe, przecier pomidorowy, płaska łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej.

SPOSÓB WYKONANIA: Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i drobno siekamy za pomocą malaksera (lub ścieramy na tarce). Odciskamy z nadmiaru soku, po czym łączymy z mięsem. Dodajemy surowy ryż, kaszę mannę, jajka, drobno posiekaną cebule, zmiażdżony czosnek, sól (bardzo oszczędnie), pieprz oraz odrobinę sosu sojowego do smaku. Wszystko razem dokładnie wyrabiany, a z powstałej masy formujemy nieduże, podłużne kotleciki. Smażymy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu, aż porządnie się zrumienią z obu stron. Następnie zdejmujemy kotleciki z patelni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kostki rosołowe rozpuszczamy w takiej odpowiedniej ilości wrzątku i zalewamy pulpety, tak aby były całkowicie przykryte. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50-60 min w temperaturze 170 stopni C. Kotlety powinny nieco napęcznieć. Po tym czasie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, zlewamy powstały w czasie pieczenia sos do rondelka. Rozcieńczamy go wodą, tak, aby powstała ilość wystarczyła do ponownego przykrycia kotletów. Sosik zagotowujemy, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku. Obie mąki rozprowadzamy w zimnej wodzie, po czym wlewamy do sosu. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia (sos będzie raczej rzadki). Zalewamy nim kotlety i wstawiamy jeszcze na chwilkę do piekarnika. Kiedy sos zacznie bulgotać, oznacza to, że danie jest gotowe.

post-5244-1215514945_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.