Jamaica 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Kwiecień 2006 NA BISZKOPT: -4 jajka -1 szklanka cukru -0,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki mąki ziemniaczanej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia NA KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ: -0,5 kg suszonych śliwek (bez pestek) -wódka do namoczenia śliwek -standardowa kostka (250 g) masła -200 g nutelli NA WIERZCH: -0,5 litra śmietany kremówki -2 "śmietan-fixy" -4 łyżki cukru pudru -1 tabliczka czekolady BISZKOPT: Z podanych składników upiec biszkopt w blaszce o wymiarach 25x36 cm. Można też oczywiście wykorzystać własny, sprawdzony przepis na ciemny biszkopt z 4 jaj. W czasie gdy ciasto stygnie, przystąpić do dalszej pracy. KREM ZE ŚLIWKAMI I NUTELLĄ: Poprzedniego dnia śliwki namoczyć w wódce i zostawić na całą noc w szczelnie zamkniętym naczyniu (np.słoiku),żeby ten alkohol wchłonęły. Następnego dnia śliwki starannie osączyć i posiekać. Masło utrzeć na puch. Wciąż ucierając dodawać porcjami nutellę. Na końcu dodać do kremu śliwki i wymieszać. NA WIERZCH: Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem i "śmietan-fixami" na sztywno. Czekoladę zetrzeć na tarce. A CIASTO PREZENTUJE SIĘ TAK... Na biszkopt (można go wcześniej nasączyć, aczkolwiek nie jest to niezbędne) nałożyć krem z nutellą i śliwkami. Na krem wyłożyć kremówkę. Całość posypać tartą czekoladą. Ciasto wcale nie jest tak słodkie, jak mogłoby się wydawać. Jest za to naprawdę pyszne! Przepis na krem znalazłam w necie, a reszta to taka moja wariacja :D Mam nadzieję,że ktoś się na nie skusi i niecierpliwie czekam na opinie :D Smacznego! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bernimek 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2006 Hej! Zdecydowałam się upiec to pyszne ciacho - śliweczki już moczą się w wódeczce! Mam nadzieję, że będzie pyszne, bo przepis zdaje się być nietypowy i smakowity ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamaica 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Kwiecień 2006 Hmm... To życzę powodzenia :D Chociaż raczej nie będzie Ci ono potrzebne, bo ciasto jest nie tylko pyszne, ale i względnie proste :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bernimek 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2006 Hej! Ciasto jest przepyszne! Gorące dzięki za super przepis! Właśnie robię drugą blachę na Moje jutrzejsze imieniny w pracy! BUZIACZKI dla Jamaicy!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamaica 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2006 Nawet nie masz pojęcia jak strasznie, strasznie się cieszę :D Przy okazji przesyłam moc życzeń z okazji imieninek!!! Żyj nam sto latek albo i dłużej :-) :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bernimek 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2006 Bardzo gorąco dziękuję !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Justyna 25 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2006 Ciasto robiłam na świeta i wyszło mi super. Jako pierwsze znikneło z talerza wszystkim gościom bardzo smakowało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamaica 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2006 Cieszę się :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marzena13 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2006 Przepis bardzo oryginalny i ciekawy. Z pewną nieśmiałością .....ale upiekłam go i powiem Wam, że w trakcie pracy coraz bardziej sie do niego przekonywałam...a jaki efekt ? napisze później bo jeszcze go nie próbowałam, ale wygląda...smakowicie! http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/icon_exclaim.gif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamaica 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2006 Oby smakował jeszcze lepiej niż wygląda :D Z niecierpliwością czekam na Twój następny komentarz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marzena13 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2006 poszło jak ciepłe bułeczki..........jest P Y S Z N Y, wszyscy prosza o przepis!!! dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jamaica 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2006 Ja też dziękuję... Za miły komentarz, oczywiście :D Cieszę się,że ciasto smakowało i że tylu chętnych się zgłosiło po przepis! W moim imieniu życz im smacznego :D Również pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2006 no kurka, tyle ciekawych przepisow tu znalazlam, ze sama nie wiem, na ktore ciacho sie skusic:)). To nastepne na liscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
addda 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Czerwiec 2006 witam! jutro mam urodzinki i postanowilam zrobic sobie "chwileczke zapomnienia i rospusty". szukam wlasnie czegos pysznego,nie koniecznie malo kalorycznego(a co,urodziny sa raz w roku :D ) no i chyba zdecyduje sie na sliweczki!! ale mam jedno pytanie,mianowicie czy mozna smietane czyms zastapic?? nigdy nie ubijalam angielskiej smietany i boje sie ze nie wyjdzie, no i o smietan-fixie to w ogole moge tu zapomniec. Ratunku,bo mi jezyk do ....... ucieknie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach