Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wyszli goście po imieninach mojego syna Marcina, było między innymi ciasto ze śliwkami. Ale nie piekłam ciemnego biszkoptu tylko jasny bo wydawało mi się, że kolorystycznie będzie lepiej grało. Polecam coś innego a alkohol z moczenia śliwek wykorzystałam do nasączenia biszkoptu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko dziękuję za odpowiedź. Ja tarłam na oczkach najmniejszych czekoladę gorzką Alpen Gold i dlatego z tej tabliczki pozostało mi jeszcze 9 kostek, a placek upiekłam w tortownicy 30 cm i wierzch miałam dosyć grubo posypany. Teraz wiem jak mam postapić na drugi raz. Ach co to za przepyszne ciasto. Pozdrawiam ina12

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej, śliwki i nutella są już w szafce, reszta składników też się znajdzie. W czwartek pieczemy! Dziękuję wszystkim za pomysły. ;) Niektóre pewnie wykorzystam. Myślę, że upiekę też sernik, taki bez spodu. Mój wnusio taki lubi najbardziej! A i reszta domowników też. Jest to sernik, który jest na forum i dostałam niedawno do niego komentarz z innego forum o nastepujacej treści "Autor komentarza: malina Czas dodania komentarza: 2006-11-02 22:38:00 Komentarz: Ale dobry ten sernik, zrobiłam na biszkopcie, ściśle według przepisu; pierwszy sernik, który nie opadł. Sama nie wiem gdzie tkwi przyczyna. Puszysty, pulchny i baardzo smaczny. Polecam." A u nas nikt się nim nie zainteresował :P Pozdrawiam! ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

od wczoraj nie mogę spac i chyba do soboty nie wytrzymam zrobię to ciasto wcześniej. Mam tylko pytanie czy ktoś próbował z innymi owocami ? ( nie przepadam za śliwkami ;) )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba wiem dlaczego - bo to strasznie kuszące ciasto :P Ja też za bardzo za suszonymi śliwkami nie przepadam, ale te w kremie nasączone alkoholem jakoś inaczej smakowały - chyba że polubiłam suszone śliwki ;) Z innymi owocami nie robiłam tego ciasta, ale może by je zamienić na rodzynki - i też je dzień wcześniej zlać alkoholem ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciasto wyszło szok. Chyba za tydzień będę robiła następne DZIEKI BAAAAAARDZO !!!!! ;) Ja chyba też polubiłam śliwki ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No więc zrobiłam! Miałam degustatorów. Syn powiedział, że jest ok. Mnie smakowało, ale wydaje mi się że krem jest za ciężki, samo masło i nutella. W lodówce tak stwardniał, że ciężko go było ukroić. Następnym razem spróbuję nieco zmodyfikować krem, żeby był lżejszy. Oczywiście wiadomo :roll: są smaki i smaczki. Pozdrawiam serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Chaciska

ja zrobiłam z morelami suszonymi zamiast śliwek i dodałam aromat rumowy. Bardzo dobre :oops: Pycha :roll: Właśnie sie zajadam :oops:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No więc zrobiłam! Miałam degustatorów. Syn powiedział, że jest ok. Mnie smakowało, ale wydaje mi się że krem jest za ciężki, samo masło i nutella. W lodówce tak stwardniał, że ciężko go było ukroić. Następnym razem spróbuję nieco zmodyfikować krem, żeby był lżejszy. Oczywiście wiadomo :oops: są smaki i smaczki. Pozdrawiam serdecznie.

Polu a do masła i nutelli dodałaś śliwki :roll: moje ciasto było mięciutkie nawet prosto z lodówki. Dlatego się zastanawiam czemu Twoje wyszło twarde :oops: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dostałam od koleżanki podobny przepis na takie ciasto. CIASTO Z NUTELLA Biszkopt 5 jaj 6lyzek cukru 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki kakao 5-6 lyzek maki pszennej 1/2 kg sliwek suszonych bez pestek ugotowac w syropie (1/2 szklanki cukru i troche wody tak zeby byly tylko zakryte) do miekkosci. po wystudzeniu kroimy w paski i zalewamy obficie spirytusem na całą noc. Masa: 4 jaja 10 dag cukru 1 kostka margaryny 50-60 dag nutelli (1 duza) spirytus ze sliwek jajka z cukrem ubic na parze ostudzic, utrzec z maslem i nutella, dodac spirytus ze sliwek Przekladac biszkopt (nasaczyc spirytem) troche masy sliwki (wszystkie) reszta masy polewa czekoladowa Wypróbowałam oba przepisy -w tym drugim masa jest bardziej puszysta i ,,pijana"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

REWELACJA! piekłam to ciasto na święta tylko troszkę je zmodyfikowałam-otóz biszkopt przekroiłam a zamiast oryginalnej nutelli użyłam tańszego kremu czekoladowego.ciasto wyglądało jak tort i smakowało extra.wierzch posypałam tartą czekoladą i tartymi orzechami laskowymi. dzięki JAMAICA za podzielenie się znakomitym przepisem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piekłam to ciasto na święta. Czysta poezja. Wszyscy byli zachwyceni. Recenzję tego ciasta już zamieściłam w Wielik Żarciu, skąd wzięłam po raz pierwszy przepis tes samej Autorki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Kasia, ciasto było miękkie i smaczne, ale krem bardzo stwardniał. Śliwki oczywiście dodałam, nawet z alkoholem w którym się moczyły. Było dobre, tylko krem wydawał mi się za ciężki. Synowi smakowało, a on wie co dobre :-D.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.