aida Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2006 Właśnie wyszli goście po imieninach mojego syna Marcina, było między innymi ciasto ze śliwkami. Ale nie piekłam ciemnego biszkoptu tylko jasny bo wydawało mi się, że kolorystycznie będzie lepiej grało. Polecam coś innego a alkohol z moczenia śliwek wykorzystałam do nasączenia biszkoptu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2006 Dorotko dziękuję za odpowiedź. Ja tarłam na oczkach najmniejszych czekoladę gorzką Alpen Gold i dlatego z tej tabliczki pozostało mi jeszcze 9 kostek, a placek upiekłam w tortownicy 30 cm i wierzch miałam dosyć grubo posypany. Teraz wiem jak mam postapić na drugi raz. Ach co to za przepyszne ciasto. Pozdrawiam ina12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Hej, śliwki i nutella są już w szafce, reszta składników też się znajdzie. W czwartek pieczemy! Dziękuję wszystkim za pomysły. ;) Niektóre pewnie wykorzystam. Myślę, że upiekę też sernik, taki bez spodu. Mój wnusio taki lubi najbardziej! A i reszta domowników też. Jest to sernik, który jest na forum i dostałam niedawno do niego komentarz z innego forum o nastepujacej treści "Autor komentarza: malina Czas dodania komentarza: 2006-11-02 22:38:00 Komentarz: Ale dobry ten sernik, zrobiłam na biszkopcie, ściśle według przepisu; pierwszy sernik, który nie opadł. Sama nie wiem gdzie tkwi przyczyna. Puszysty, pulchny i baardzo smaczny. Polecam." A u nas nikt się nim nie zainteresował :P Pozdrawiam! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 od wczoraj nie mogę spac i chyba do soboty nie wytrzymam zrobię to ciasto wcześniej. Mam tylko pytanie czy ktoś próbował z innymi owocami ? ( nie przepadam za śliwkami ;) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Chyba wiem dlaczego - bo to strasznie kuszące ciasto :P Ja też za bardzo za suszonymi śliwkami nie przepadam, ale te w kremie nasączone alkoholem jakoś inaczej smakowały - chyba że polubiłam suszone śliwki ;) Z innymi owocami nie robiłam tego ciasta, ale może by je zamienić na rodzynki - i też je dzień wcześniej zlać alkoholem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 14 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2006 Dzięki jak zrobię to dam znak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 20 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Ciasto wyszło szok. Chyba za tydzień będę robiła następne DZIEKI BAAAAAARDZO !!!!! ;) Ja chyba też polubiłam śliwki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 No więc zrobiłam! Miałam degustatorów. Syn powiedział, że jest ok. Mnie smakowało, ale wydaje mi się że krem jest za ciężki, samo masło i nutella. W lodówce tak stwardniał, że ciężko go było ukroić. Następnym razem spróbuję nieco zmodyfikować krem, żeby był lżejszy. Oczywiście wiadomo :roll: są smaki i smaczki. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Chaciska Opublikowano 25 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2006 ja zrobiłam z morelami suszonymi zamiast śliwek i dodałam aromat rumowy. Bardzo dobre :oops: Pycha :roll: Właśnie sie zajadam :oops: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 28 Listopada 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2006 No więc zrobiłam! Miałam degustatorów. Syn powiedział, że jest ok. Mnie smakowało, ale wydaje mi się że krem jest za ciężki, samo masło i nutella. W lodówce tak stwardniał, że ciężko go było ukroić. Następnym razem spróbuję nieco zmodyfikować krem, żeby był lżejszy. Oczywiście wiadomo :oops: są smaki i smaczki. Pozdrawiam serdecznie. Polu a do masła i nutelli dodałaś śliwki :roll: moje ciasto było mięciutkie nawet prosto z lodówki. Dlatego się zastanawiam czemu Twoje wyszło twarde :oops: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mapu12 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 Dostałam od koleżanki podobny przepis na takie ciasto. CIASTO Z NUTELLA Biszkopt 5 jaj 6lyzek cukru 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 2 lyzki kakao 5-6 lyzek maki pszennej 1/2 kg sliwek suszonych bez pestek ugotowac w syropie (1/2 szklanki cukru i troche wody tak zeby byly tylko zakryte) do miekkosci. po wystudzeniu kroimy w paski i zalewamy obficie spirytusem na całą noc. Masa: 4 jaja 10 dag cukru 1 kostka margaryny 50-60 dag nutelli (1 duza) spirytus ze sliwek jajka z cukrem ubic na parze ostudzic, utrzec z maslem i nutella, dodac spirytus ze sliwek Przekladac biszkopt (nasaczyc spirytem) troche masy sliwki (wszystkie) reszta masy polewa czekoladowa Wypróbowałam oba przepisy -w tym drugim masa jest bardziej puszysta i ,,pijana" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 REWELACJA! piekłam to ciasto na święta tylko troszkę je zmodyfikowałam-otóz biszkopt przekroiłam a zamiast oryginalnej nutelli użyłam tańszego kremu czekoladowego.ciasto wyglądało jak tort i smakowało extra.wierzch posypałam tartą czekoladą i tartymi orzechami laskowymi. dzięki JAMAICA za podzielenie się znakomitym przepisem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystyna9 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2006 Piekłam to ciasto na święta. Czysta poezja. Wszyscy byli zachwyceni. Recenzję tego ciasta już zamieściłam w Wielik Żarciu, skąd wzięłam po raz pierwszy przepis tes samej Autorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pola Połetek Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2006 Witaj Kasia, ciasto było miękkie i smaczne, ale krem bardzo stwardniał. Śliwki oczywiście dodałam, nawet z alkoholem w którym się moczyły. Było dobre, tylko krem wydawał mi się za ciężki. Synowi smakowało, a on wie co dobre :-D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.