Skocz do zawartości

Co dziś "rzucacie na ząbek"?


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 6,8 tyś
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Popularne odpowiedzi

Barszcz grzybowy?? A co to jest za cudo??

Do uduszonej kapusty daję startego surowego ziemniaka, zamieszam i ma się zagotować (jak np.kisiel). Ziemniak zagęszcza kapustę. Nie trzeba robić zasmażki która jest niesmaczna i kaloryczna

Kotlety mielone,ziemniaczki,grzybki smażone z cebulką(grzybki zebrane rano z działki)

Dodane obrazy

Dziś robiłam wedlug sprawdzonego już przeze mnie przepisu z diety Cambridge kukurydze z mięsem i warzywami ;)
 

  • plaster schabu wieprzowego (100 g),
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (100 g),
  • 2/3 strąka średniej zielonej papryki (100 g),
  • 1 mały pomidor (100 g),
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (3 g),
  • sól, zioła,
  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (34 g).

Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić ziołami. Podawać na ciepło z kromką chleba. 

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 litr bulionu

4 duże cebule

2 żabki czosnku

ser

200ml wytrawnego białego wina

3 łyżki masła

4 łyżki oliwy

1 bouquet garni(francuski bukiet przypraw, ja robiłem z suszonych, łyżka pietruszki, łyżeczka tymianku i liść laurowy, to zawijamy w gazę i szczelnie wiążemy)

2 łyżki mąki

sól, pieprz

grzanki(w przepisie jest by je przysmażyć lecz ja bagietke posmarowałem masłem i czosnkiem, na to potem ser, dodałem do zupy i zapiekłem)

 

Cebule drobno posiekać, przesmażyć na złoto na mieszaninie masła i oliwy. Oprószyć mąką. Jak się zazłoci dodać wino i gotować na wolnym ogniu aż odparuje. Zalać bulionem(ja miałem drobiowy), doprawić solą i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i bouquet garni. Zagotować, po czym gotować na wolnym ogniu przez 1h. Po tym czasie wyjąć bouquet garni. Zupę nalać do naczynia, ułożyć warstwę sera, grzanki i znowu ser, zapiec do roztopienia sera. W przepisie było trochę inaczej ale zrobiłem pod tym względem po swojemu bo uznałem że będzie lepsze.

 

marysi_co, mogę cię prosić o twoje przepisy :)?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeden pochodzi z mojej ulubionej strony - Kwestii smaku

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html

 

A drugi jest bardzo podobny do Twojego, tylko:

1. część cebuli podsmażam (ok 3/4), a część (ok 1/4) surową dorzucam do zupy - to troszkę wyostrza jej smak

2. czasami ją miksuję na gładką konsystencję

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mmmmm.... karpik-pycha.

U mnie tradycyjnie postnie śledź z cebulką w śmietanie i ziemniaki..... i picie po nim całe popołudnie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.