Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Marcin

Co dziś "rzucacie na ząbek"?

Rekomendowane odpowiedzi

surowa biała kiełbasa duszona z cebulką,piwem i majerankiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kotlety mielone,buraczki zasmażane,ziemniaki i pączki oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś robiłam wedlug sprawdzonego już przeze mnie przepisu z diety Cambridge kukurydze z mięsem i warzywami ;)
 

  • plaster schabu wieprzowego (100 g),
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej (100 g),
  • 2/3 strąka średniej zielonej papryki (100 g),
  • 1 mały pomidor (100 g),
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek (3 g),
  • sól, zioła,
  • 1 kromka chleba żytniego pełnoziarnistego (34 g).

Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę. Wymieszać i dusić do miękkości. Doprawić ziołami. Podawać na ciepło z kromką chleba. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sajgonki, niestety mi nie smakują gdyż użyłem za dużej ilości sosu sojowego którego nienawidze, nastepnym razem użyje maggi.

Edytowane przez Rudolf

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 litr bulionu

4 duże cebule

2 żabki czosnku

ser

200ml wytrawnego białego wina

3 łyżki masła

4 łyżki oliwy

1 bouquet garni(francuski bukiet przypraw, ja robiłem z suszonych, łyżka pietruszki, łyżeczka tymianku i liść laurowy, to zawijamy w gazę i szczelnie wiążemy)

2 łyżki mąki

sól, pieprz

grzanki(w przepisie jest by je przysmażyć lecz ja bagietke posmarowałem masłem i czosnkiem, na to potem ser, dodałem do zupy i zapiekłem)

 

Cebule drobno posiekać, przesmażyć na złoto na mieszaninie masła i oliwy. Oprószyć mąką. Jak się zazłoci dodać wino i gotować na wolnym ogniu aż odparuje. Zalać bulionem(ja miałem drobiowy), doprawić solą i pieprzem, dodać zmiażdżony czosnek i bouquet garni. Zagotować, po czym gotować na wolnym ogniu przez 1h. Po tym czasie wyjąć bouquet garni. Zupę nalać do naczynia, ułożyć warstwę sera, grzanki i znowu ser, zapiec do roztopienia sera. W przepisie było trochę inaczej ale zrobiłem pod tym względem po swojemu bo uznałem że będzie lepsze.

 

marysi_co, mogę cię prosić o twoje przepisy :)?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeden pochodzi z mojej ulubionej strony - Kwestii smaku

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/zupa_cebulowa/przepis.html

 

A drugi jest bardzo podobny do Twojego, tylko:

1. część cebuli podsmażam (ok 3/4), a część (ok 1/4) surową dorzucam do zupy - to troszkę wyostrza jej smak

2. czasami ją miksuję na gładką konsystencję

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U nas rosołek z makaronem, kluseczki, karczek w sosie i sałatka z kapusty (ze słoika własnej produkcji)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj uszka z mięsem i czerwonym barszczem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mniam :smile:

 

A u nas smażony karp (już ostatni ze Świąt ;-)) mmm... pachnie w całym domu, ziemniaczki i buraczki do tego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mmmmm.... karpik-pycha.

U mnie tradycyjnie postnie śledź z cebulką w śmietanie i ziemniaki..... i picie po nim całe popołudnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.