Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

PIERNIKI

Składniki:
- 5 jaj
- 0,5 kg cukru
- 1,5 kg mąki
- 0,5 kg miodu
- 0,5 kg tłuszczu
- 0,5 łyżki sody
- 1 proszek do pieczenia
- 5 dkg kakao
- 5 dkg przyprawy do pierników
- zmielony cynamon i goździki (po małej łyżeczce)

Wykonanie:
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę, proszek - do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka.
Wszysto dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce. Rozwałkować na grubość 5 mm, wykrawać foremką pierniczki. Piec w temp. 170 stopni.
Na drugi dzień kładę do puszek.Pierniki zawsze lukruję.

Wałkuję ciut grubiej(5 mm),a podczas pieczenia pilnuję sprawdzam.
Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem,gdy leciutko się ugina jest ok.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piekłam z mojego przepisu. Wczoraj tylko część została polukrowana,bo zabrakło nam upiększaczy. Jutro dokupię i wnuczki znów zrobią arcydzieła.post-375-1196593410_thumb.jpg post-375-1196593460_thumb.jpg Te są z ubiegłego roku,już "zapuszkowane"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Janka chciałam się zapytać czy pierniczki zaraz po upieczeniu lukrujesz i polukrowane jak długo mogą być w puszce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po wystygnięciu możesz je polukrować,albo stopniowo,w miarę potrzeby. Zazwyczaj jedną część lukruje zaraz po upieczeniu,a reszta czeka(dla bezpieczeństwa.) :P Pierniki mogą leżeć długo.Kiedyś(gdy robiłam z 3 porcji)jedliśmy je w lutym.Te ostatnie są najsmaczniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę o wskazówki jak zrobić kolorowy lukier? Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najłatwiej to chyba dodać barwniki spożywcze ale moze przez dodanie soku uzyskasz różowy,kakao-brazowy, kurkumy-żółty

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja mam barwniki,ale w tym roku dawałam sok aroniowy(może być każdy inny czerwony), różne odcienie brązu to kakao,kawa rozpuszczalna,rozpuszczalne kakao. Żółte-kurkuma lub odrobina szafranu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.