asienka19873 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Pani Janko ja chetnie wyprobuje pani przepis na tegoroczne pierniczki! Wygladaja przeslicznie,sa takie kolorowe:D tak sie zastanawialam czy zrobic z calej porcji.. no i ciasto sie chlodzi z calej:-)mam pytanko co do lukru..czy kiedy dodam kurkumy to lukier nie zmieni smaku? jeszcze nie uzywalam tej przyprawy no ale do lukru juz zakupiona:-) kiedy zrobie pierniczki podziele sie opinia.Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 aha i jeszcze jedno pytanko jak dlugo je piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Annar Opublikowano 14 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Proszę o wskazówki jak zrobić kolorowy lukier? Dzięki. <H1 style="MARGIN: 0cm 0cm 0pt">Barwienie lukrów do ozdabiania</H1>Biały lukier można pokolorować za pomocą gotowych barwników spożywczych, można też skorzystać z babcinych sposobów... Na różowo sok wiśniowy, sok malinowy, sok z buraków, barszcz w proszku, grenadyna (w wersji, którą będą jeść dorośli); Na czerwono sproszkowana papryka; Na fioletowo sok z czarnych porzeczek; Na brązowo kakao, kawa rozpuszczalna, kawa Inka; Na żółto/pomarańczowo ucierając lukier, dodajemy odrobinę szafranu namoczonego w spirytusie, curry bądź kurkumy, można też dolać trochę soku marchwiowego; Na zielono sok z przegotowanych liści szpinaku; Na seledynowo galaretka agrestowa, do ucierania można też dodać białko, w którym przez noc moczyły się surowe ziarna kawy (niepalone); Na kremowo karmel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 14 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Annar-bardzo dziękuję za podpowiedź . AsienkaCieszę sie że chcesz je wypróbować. Jeśli chodzi o pieczenie to:Wałkuję ciut grubiej(O.5 cm),a podczas pieczenia pilnuję,sprawdzam.Spód powinien być podpieczony,a wierzch delikatnie miękki.Jednego piernika naciskam paluchem ,gdy leciutko się ugina jest ok. Nie wiem czy dobrze to przekazałam. Pokazać to co innego. :) Po wystygnięciu pakuję w puszki.Można zaraz po ostudzeniu lukrować. Twarde wychodzą wtedy,gdy się je długo piecze. Lukier robię 1:1 tzn.1 białko i 1 szklanka cukru pudru.Jeśli białko jest duże,wtedy daję cukru więcej. Tegoroczne lukrowałam gęstym lukrem.Nie lubię mojej szprycy więc użyłam woreczka foliowego(najlepszy jest woreczek po mleku),zrobiłam w narożniku małą dziurkę i wyciskałam esy -floresy,potem delikatnie maczałam w posypce i wyszły mi takie wzorki. Nie mam takich zdolności jak niektóre dziewczyny,więc ratuję się sposobem. :) Całe lukrowane to robota W,chociaż im starsza,tym szybciej jej mija zapał. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Dziekuje bardzo za rady napewno z nich skorzystam!:) dzis czas juz piec moje pierniki,choc i tak w tym roku dosyc pozno je pieke :-) ale lepiej pozno niz wcale :) ja bede musiala sama lukrowac pierniczki poniewaz nie mam jeszcze dzieci ktore moglyby mi pomoc:-)pozdrawiam serdecznie! Annar- super ze wstawilas domowe sposoby barwienia lukru!:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 15 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Asienka=przyjemnej i pachnącej :-) pracy Ci życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 pani Janeczko praca byla bardzo przyjemna i tak pieknie pachnialo piernikami w calym mieszkaniu... :) wlasnie zrobilam im zdjecia,musze je spakowac bo juz lukier zastygnal. sa takie pyszne! nawet moj narzeczony powiedzial ze sa dobre choc nie przepada za piernikami i oczywiscie przylaczyl sie do ich zdobienia :) bardzo duzo wyszlo mi tych pierniczkow ze chyba 2 miesiace bedziemy je jesc :) dziekuje bardzo za przepis! pozdrawiam serdecznie!Asia ps. zostawiam 5+ :-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 15 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Asieńko pierniki bardzo ładne, pięknie są udekorowane, gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 16 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Asieńko.Bardzo się cieszę że smakują.Pięknie je ozdobiliście :-) .Uściski dla Twego Pana. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Dzieki Ina:-) zdolnosci artystycznych nie mamy ale...nie jest zle:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 16 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2008 Dziekuje Pani Janeczko,oczywiscie juz usciskalam mojego skarba :-) mysle ze ten przepis zagosci u nas na stale :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia K Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2009 Janeczko,jak długo musi leżec to ciasto przed pieczeniem?Ile dni? Zawsze robiłam pierniczki z przepisu,według którego od razu się piekło. Można je potem przechowac w plastikowych pojemnikach,gdzieś mi poznikały puszki :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2009 Witam :D Basiu K ja nie jestem ekspertka jak pani Janeczka ale ja pieklam je w zeszlym roku i u mnie lezaly chyba 4 dni i wtedy je pieklam. Ale slyszalam ze niektorzy zostawiaja mase piernikowa nawet na tydzien. W zeszlym roku robilam dosyc pozno pierniczki,tegoroczne przygotuje juz w tym tygodniu. W tym roku znow gosci u mnie przepis pani Janki :) pysznosci;)pozdrawiam autorke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zebcia Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 Ja jeszcze nigdy nie piekłam pierniczków, w weekend był mój debiut:) A właściwie próba generalna czy wyjdą, bo chcę na święta zrobić. Trochę ze mnie leniuch, ale pewnie gdybym nie spotkała w sklepie pierniczków z Dr. Oetkera nigdy nie zdobyłabym się na to żeby upiec pierniczki. Mieliśmy z synkiem niezłą zabawę z wycinaniem i dekorowaniem, kuchnia wyglądała jak małe pobojowisko ale się opłacało, bo pierniczki wyszły pyszne i na święta na pewno je zrobimy. Tak wygląda opakowanie ( w środku jest nawet foremka) a to nasze dzieło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.