Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Dorota

Gotowanie Ziemniaków

Rekomendowane odpowiedzi

Gotowanie ziemniaków … hmm niby prosta i można powiedzieć codzienna rzecz – a tyle różnych zdań na ten temat :-) Mój sposób gotowania ziemniaków: Do gotującej się nieposolonej wody wrzucam ziemniaki. Wody w garnku nie powinno być dużo, już po wrzuceniu ziemniaków nie powinna ona ich zakrywać. Następnie nakrywam garnek pokrywką i gotuję na dużym ogniu ok. 25 minut. Pod koniec gotowania sprawdzam widelcem czy są miękkie. Następnie odcedzam, solę, dodaję troszeczkę masła do smaku i rozgniatam tłuczkiem. Osobiście bardzo lubię takie ziemniaczki z dodatkiem masła :D Taki sposób gotowania przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie - tak gotuje moja mama, babcia i ja ;-) Natomiast moja teściowa i jej teściowa gotują ziemniaki w inny sposób. Do zimnej posolonej wody wrzucają ziemniaki i gotują je znaczne dłużej. Następnie odcedzają i gotowe. Można by powiedzieć, że ile kucharek albo raczej ile rodzin - tyle sposobów na gotowanie ziemniaków. A w jaki sposób Wy gotujecie ziemniaki?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

U mnie w rodzinie ziemniaki gotuje sie w zimnej osolonej wodzie. Po odcedzeniu dodaje sie 2 lyzki smietany i rozgniata tluczkiem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Umnie też w rodzinie gotują w zimnej wodzie, bywa nieraz taka sytuacja że chcąc żeby prędzej ziemniaki się ugotowały to wrzucam do gotującej osolonej wody. Drugi sposób to żeby się prędzej ugotowały wrzucam do zimnej osolonej wody z dodatkiem tłuszczu dodaję przeważnie palmę. ina12

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

U mnie w rodzinie zawsze gotujemy ziemniaki w zimnej osolonej wodzie. a na wikwintniejsze obiady do gotujących ziemniaków dodaje ząbki czosnku wtedy ziemniaki mają wyśmienity posmak. :-) :D Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ziemniaki należy gotować zawsze w niewielkiej ilości wody, ma być jej tyle, aby ziemniaki były zaledwie przykryte i solić dopiero w momencie jak woda zacznie wrzeć - to proste zasady Mojej Babci, które stosuję i ja.

Pamiętam smak ziemniaków z dzieciństwa, kiedy Babcia dodawała do wody gałązkę rozmarynu albo małą pietruszkę z natką - bardzo aromatyczne. Oprócz tego dodaję jeszcze bazylię albo tymianek (w zależności od tego co mam w Moim ogródku z przyprawami).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W mojej rodzinie również ziemniaki gotujemy w zimnej wodzie z dodatkiem soli. W czasie gotowania dodaję łyzeczkę masła, ziemniaki nie wykipią. Moje dzieci lubia tz ziemniaki "szturchane": do ugotowanych ziemniaków dodaję łyzkę śmietany i łyżkę masła , ugniatam tłuczkiem i posypuje koperkiem

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jak mam więcej czasu to lubię zrobić apetyczne puree z dodatkiem ugotowanej marchwii lub zielonego groszku, oczywiście wszystko ugniecione z masłem i odrobiną mleka...polecam takie ziemniaki. Jeśli sprawa tyczy się gotowania to ziemniaki wrzucam do gotującej się osolonej wody a czasem robię je w szybkowarze, niecałe 6 minut i już są gotowe

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem ziemniaki najlepiej gotować tak, żeby z wodą wylewać jak najmniej witamin i mikroelementów, czyli na parze (jak robi mój mąż), lub wrzucając do gorącej wody a już najlepiej w mundurkach. i takie mi najlepiej smakują. Przyznaje się, że ja najczęściej gotuję tak jak to robiła moja mama, czyli wrzucam do zimnej wody ale staram się żeby jej było jak najmniej. Do ugotowanych ziemniaków dodaję zioła, nie sole. Swoją drogą odkąd przestaliśmy w domu używać soli to gdziekolwiek indziej jem ziemniaki wydają mi się przesolone. :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Spróbujcie ugotować ziemniaki z kminkiem( woda-ziemniaki-sól-kminek ) ale to tylko dla tych co lubią kminek . Tak jak wspomniała poprzedniczka gotowane ziemniaki i w ogóle wszystkie warzywa na parze to najlepszy sposób polecam pozdrowienia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja zawsze ziemniaki gotuję w zimnej osolonej wodzie, później ugniatam je z masełkiem i posypuję koperkiem, tak samo gotuje moja mama i teściowa, ale staram się aby wody było tyle, aby nie zakrywała do końca ziemniaków. Pozdrawiam Amelia

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

ja też gotuje w zimnej osolonej wodzie.Zalezy do czego potem sa takje kończe-jak do barszczu zabielanego-to polewam je bulką tarta z maslem.jak do żórku-to dusze z masłem i boczkiem wedzonym,a do szczawiowej dusze z masełkiem i cebulką podsmażoną :wink: a jełsi chodzi o gotowanie warzyw-wszystkich -to żeby nie traciły swoich własciwości fajniejest doadc do gotowania troszke oliwy :wink: pozdrówka :razz:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja rowniez tak jak wiekszosc tutaj forumowiczow gotuje ziemniarki w zimnej, posolonej wodzie. Ponoc jest to najlepszy sposob, a to z powodu jednomiarnego gotowania sie ziemniakow (od zewnatrz tak jaki i od wewnatrz). Jesli wrzucimy ziemniaki do goracej wody, maja tendencje do rozgotowania sie z zewnatrz gdy w srodku moga byc jeszcze niedogotowane. Jesli mamy problemy z nerkami, czy nawet ktos sie dializuje, nalezy ziemniaki gotowac podwojnie. W pierwsze wodzie okolo 10 minut po czym zlewamy wode, w ktorej jest zawarta najwieksza ilosc potasu (b. niezalecana na nerki w przypadku niewydolnosci nerek), nastepnie zalewamy ziemniaki jeszcze raz i juz gotujemy do ich miekkosci. Rowniez zminimalizowanie soli lub calkowite jej wykluczenie jest wskazane.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

gdy chcemy ugotowac ziemniaki na np. sałatke ziemniaczaną zaleca się dodanie do wody odrobiny octu, dzięki temu ziemniaki utworzą taka skorupke i nie rozpadną się, zachowaja swój kształt...dodanie natomist do wody odrobiny soku z cytryny i również octu zapobiegnie utracie koloru przez ziemniaki w trakcie gotowania...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A co to sa ziemniaki???????????????????? Zartuje oczywiscie ale przyznam ze ostatnio jadlam ziemniaka jakies 3 tygodnie temu! A czy lubicie moze slodkie ziemniaki czyli tzw pataty!?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×