Skocz do zawartości

Pigwa Do Herbaty


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

mniam, uwielbiam konfiturę z pigwowca -to krzak, pięknie kwitnie na wiosnę. Ma złocisty kolor i wyrazisty smak- konfitura oczywiscie. Przepis znaleziony w internecie, wypróbowany. 1kg owoców pigwy, 1/2 kg jabłek,600-700 gr cukru. Owoce pigwy obrać, wydrążyć pestki, pokroić w cienkie plasterki. Zagotować z 1,5 szklanki wody i cukru syrop dodać pigwę i starte jabłka. Smażyć aż zgęstnieje -ja smażę krótko przez 2-3 dni , gorące wkładam do czystych słoiczków, zakręcam i gotowe. Dobre także do herbaty. Pracochłonne jest obieranie twardych i małych owoców pigwy, ale trud się opłaca. Można zmieniać proporcje (wiecej jabłek) i tak dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Zbieram najładniejsze pigwy i trzymam w chlodnym miejscu w kartonie Gdy zaczyna się sezon grzewczy kroję w plastry i lekko suszę w piekarniku ,potem na grzejnik Tym sposobem mam suszoną do herbaty Wkladam do sloika W goracej herbacie mięknie i wydziela sok i aromat Poza tym gdy latem robęi truskawki dodaję na kociol dżemu garść i smak truskawek zostaje "przegryziony" Mnie to odpowiada Nawet nie wyjmuję potem z gara tylko do sloików Wyjmuje w trakcie smarowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Witam :) przeczytałam wasze przepisy o pigwowcu do herbaty :) ja tez robie pigwowca do słoiczkow ale scieram je na tarce i mieszam razem z cukrem pozniej przekładam do słoiczkow i zostawiam na cała noc tylko lekko zakrecone na drugi dzien odlewam sok a reszte wkładam do lodowki sok jest klarowny i bardzo gesty a starte owoce rowniez wykorzystuje do herbaty sa bardzo dobre i nie robia herbaty metnej :) Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Ja robiłam kiedyś konfiturę z owoców pigwowca.

 

Owoce pigwy i pigwowca różnią się wyglądem, ale mają podobne właściwości. W przepisach nie ma rozróżnienia między tymi gatunkami owoców, i z jednych i z drugich można przygotowywać konfitury, dżemy, nalewki, smaczne kompociki...

 

Warto wiedzieć, że pigwa rozpada się szybciej niż pigwowiec, jest aromatyczna i nie potrzebuje tak dużo cukru jak pigwowiec, który jest bardziej kwaskowaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.