Dorota Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Witaj Ineczko :shock: Zrobiłam konfiturę z owoców pigwowca według Twojego przepisu. Teraz słoiczki "odpoczywają" w piwnicy ;) Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mirad Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 mniam, uwielbiam konfiturę z pigwowca -to krzak, pięknie kwitnie na wiosnę. Ma złocisty kolor i wyrazisty smak- konfitura oczywiscie. Przepis znaleziony w internecie, wypróbowany. 1kg owoców pigwy, 1/2 kg jabłek,600-700 gr cukru. Owoce pigwy obrać, wydrążyć pestki, pokroić w cienkie plasterki. Zagotować z 1,5 szklanki wody i cukru syrop dodać pigwę i starte jabłka. Smażyć aż zgęstnieje -ja smażę krótko przez 2-3 dni , gorące wkładam do czystych słoiczków, zakręcam i gotowe. Dobre także do herbaty. Pracochłonne jest obieranie twardych i małych owoców pigwy, ale trud się opłaca. Można zmieniać proporcje (wiecej jabłek) i tak dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Dorotko dziękuję za wypróbowanie i przepraszam że tak późno zauważyłam. Przepis dodany na pierwszej stronie spostrzegłam momentalnie. Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Oliwka37 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zbieram najładniejsze pigwy i trzymam w chlodnym miejscu w kartonie Gdy zaczyna się sezon grzewczy kroję w plastry i lekko suszę w piekarniku ,potem na grzejnik Tym sposobem mam suszoną do herbaty Wkladam do sloika W goracej herbacie mięknie i wydziela sok i aromat Poza tym gdy latem robęi truskawki dodaję na kociol dżemu garść i smak truskawek zostaje "przegryziony" Mnie to odpowiada Nawet nie wyjmuję potem z gara tylko do sloików Wyjmuje w trakcie smarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iga2464 Opublikowano 22 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2011 Witam :) przeczytałam wasze przepisy o pigwowcu do herbaty :) ja tez robie pigwowca do słoiczkow ale scieram je na tarce i mieszam razem z cukrem pozniej przekładam do słoiczkow i zostawiam na cała noc tylko lekko zakrecone na drugi dzien odlewam sok a reszte wkładam do lodowki sok jest klarowny i bardzo gesty a starte owoce rowniez wykorzystuje do herbaty sa bardzo dobre i nie robia herbaty metnej :) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emkaka Opublikowano 21 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Z pigwy polecam świetne nalewki. Są rześkie, lekkie a przy umiejętnym przyrządzeniu całkowicie eliminują smak alkoholu. Do herbatki, ależ owszem, też pigwa pasuje - postaci syropu. No i nie można zapominać, że to wspaniałe źródło witaminy C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gekonica Opublikowano 28 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 ja odkryłam pigwę jako dodatek do herbaty dzięki mojej koleżance,która poczęstowała mnie ją w pracy, daje dużo lepszy efekt niż herbatka z cytryną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Co do przepisu tez robie z cukrem i nie tre na tarce tylko kroje w plastry. Mysle ze co kraj to obyczaj ale fakt jest faktem ze na zime do herbaty jest idealna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość danuta Opublikowano 11 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2013 sok do herbaty rewelacja smak i aromat niepowtarzalny.Pigwa to skarbnica witaminy c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykipialmimakaron Opublikowano 22 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Mam pigwowe pytanie: dodawaliście kiedyś pigwy (nie pigwowca ;)) do powideł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 23 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Ja robiłam kiedyś konfiturę z owoców pigwowca. Owoce pigwy i pigwowca różnią się wyglądem, ale mają podobne właściwości. W przepisach nie ma rozróżnienia między tymi gatunkami owoców, i z jednych i z drugich można przygotowywać konfitury, dżemy, nalewki, smaczne kompociki... Warto wiedzieć, że pigwa rozpada się szybciej niż pigwowiec, jest aromatyczna i nie potrzebuje tak dużo cukru jak pigwowiec, który jest bardziej kwaskowaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wykipialmimakaron Opublikowano 27 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Zrobiłam powidła śliwkowo-pigwowe :) Boskie, polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiaskowaAgata Opublikowano 18 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Od kiedy pamiętam babunia własnoręcznie zrywała pigwę z krzaków i dodawała do herbaty. Co lepsze kąski trafiały do ładnych buteleczek :P. Tamta herbata jest o niebo lepsza od tego co serwują w sklepach niby z dodatkiem pigwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.