Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ina12

Pigwa Do Herbaty

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mirad

mniam, uwielbiam konfiturę z pigwowca -to krzak, pięknie kwitnie na wiosnę. Ma złocisty kolor i wyrazisty smak- konfitura oczywiscie. Przepis znaleziony w internecie, wypróbowany. 1kg owoców pigwy, 1/2 kg jabłek,600-700 gr cukru. Owoce pigwy obrać, wydrążyć pestki, pokroić w cienkie plasterki. Zagotować z 1,5 szklanki wody i cukru syrop dodać pigwę i starte jabłka. Smażyć aż zgęstnieje -ja smażę krótko przez 2-3 dni , gorące wkładam do czystych słoiczków, zakręcam i gotowe. Dobre także do herbaty. Pracochłonne jest obieranie twardych i małych owoców pigwy, ale trud się opłaca. Można zmieniać proporcje (wiecej jabłek) i tak dobre.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko dziękuję za wypróbowanie i przepraszam że tak późno zauważyłam. Przepis dodany na pierwszej stronie spostrzegłam momentalnie. Serdecznie pozdrawiam całą rodzinkę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Oliwka37

Zbieram najładniejsze pigwy i trzymam w chlodnym miejscu w kartonie Gdy zaczyna się sezon grzewczy kroję w plastry i lekko suszę w piekarniku ,potem na grzejnik Tym sposobem mam suszoną do herbaty Wkladam do sloika W goracej herbacie mięknie i wydziela sok i aromat Poza tym gdy latem robęi truskawki dodaję na kociol dżemu garść i smak truskawek zostaje "przegryziony" Mnie to odpowiada Nawet nie wyjmuję potem z gara tylko do sloików Wyjmuje w trakcie smarowaniaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam :) przeczytałam wasze przepisy o pigwowcu do herbaty :) ja tez robie pigwowca do słoiczkow ale scieram je na tarce i mieszam razem z cukrem pozniej przekładam do słoiczkow i zostawiam na cała noc tylko lekko zakrecone na drugi dzien odlewam sok a reszte wkładam do lodowki sok jest klarowny i bardzo gesty a starte owoce rowniez wykorzystuje do herbaty sa bardzo dobre i nie robia herbaty metnej :) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z pigwy polecam świetne nalewki. Są rześkie, lekkie a przy umiejętnym przyrządzeniu całkowicie eliminują smak alkoholu. Do herbatki, ależ owszem, też pigwa pasuje - postaci syropu. No i nie można zapominać, że to wspaniałe źródło witaminy C.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja odkryłam pigwę jako dodatek do herbaty dzięki mojej koleżance,która poczęstowała mnie ją w pracy, daje dużo lepszy efekt niż herbatka z cytryną

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do przepisu tez robie z cukrem i nie tre na tarce tylko kroje w plastry. Mysle ze co kraj to obyczaj ale fakt jest faktem ze na zime do herbaty jest idealna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam kiedyś konfiturę z owoców pigwowca.

 

Owoce pigwy i pigwowca różnią się wyglądem, ale mają podobne właściwości. W przepisach nie ma rozróżnienia między tymi gatunkami owoców, i z jednych i z drugich można przygotowywać konfitury, dżemy, nalewki, smaczne kompociki...

 

Warto wiedzieć, że pigwa rozpada się szybciej niż pigwowiec, jest aromatyczna i nie potrzebuje tak dużo cukru jak pigwowiec, który jest bardziej kwaskowaty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od kiedy pamiętam babunia własnoręcznie zrywała pigwę z krzaków i dodawała do herbaty. Co lepsze kąski trafiały do ładnych buteleczek :P. Tamta herbata jest o niebo lepsza od tego co serwują w sklepach niby z dodatkiem pigwy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.