Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
aneta26

Święta Już A Ja Nie Mam Pomysłów Na Wigiline Potrawy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja oryginalnie karpia, kapustę z grochem, drożdżowe pierogi z grzybami pieczone w oleju, makiełki, śledzie w wodzie śmietanowej, grzyby faszerowane, itp. Już się nie mogę doczekać tych przysmaków. Jeśl iznajdę przepis na te pierogi to jutro wrzucęna forum. Pozdrawiam!!! Podaje przepis na drożdżowe pierogi pieczone w oleju: 0,5 kg mąki 1 żółtko 2 dag drożdży sól, cukier do smaku Wszystkie składniki włożyć do misy i zarobić ciepłą wodą. Po uformowaniu miękiego ciasta, odkroić połowę i rozwałkować jak na tradycyjne pierogi.Wyciąć szklanką kułeczka i nakładać farsz - wg uznania - najlepszy grzybowy z kapustą i zaklejać. . Piec około 3-4 minut na złoty kolor. Życzę smacznego. Po prostu są pyszne. Przez następny dwa dni można je śmiało odgrzewać w piekarniku pod folią aluminiową.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kosmo poproszę o bliższe informacje na temat makiełek. A na Wigilię to klasycznie; karpik smażony, zupa grzybowa z łazankami ,barszcz czerwony z uszkami, pierogi z grzybami,śledzik w oleju.W tym roku zamierzam też zrobić po raz pierwszy kluski z makiem, mam nadzieję że będą smaczne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciekawa jestem co serwujecie na wigilijny stół bo ja nie mam pomysłów.Proszę o kilka przepisów :-D

Ja szykuję kapustę z grzybami,karpika smażonego,barszczyk z uszkami,kluski z makiem,kompot z suszu,śledziki w oleju z cebulką,groch z miodem....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja makiełki robie w następujący sposób.

Składniki: 0,5 kg maku

paczka margaryny

wedle uznania bakalie tj. rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, może być też odrobinę owoców kandyzowanych (jak kto lubi),

3 jajka

skórka z cytryny (wcześniej sparzonej)

miód - wedle uznania ale conajmniej trzy łyżki

3 czerstwe bułki

cukier

0,5 litra mleka

Sposób wykonania.

Dzień wcześniej namaczam w wodzie mak. Ja sparzam wrzątkiem i tak zostawiam. Następnego dnia mielę go trzykrotnie. Następnie roztapiam margarynę, wrzucam zmielony mak, dodaje miód bakalie, skórkę cytrynową i dodaje żółtka. Bułkirozdrabniam i moczę chwilę w gorącym mleku i dodaje do maku. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę i mieszam z całą masą makową oraz z cukrem do smaku. Jest pyszne ale trzeba najwięcej w to wszystko włożyć serca. Zyczę smacznego!!! :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, muszę kiedyś wypróbować ale już po świętach, bo w tym roku wypróbowuję kluski z makiem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chętnie spróbuje pierogów z przepisu cosmo .ale czy dobrze zrozumiałam je się smaży w oleju na patelni czy piecze w piekarniku :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a ja kupiłam dziś pierogi z makiem-pierwszy raz coś takiego widzę więc się skusiłam. dam znac jak smakowały ale po świętach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie makiełki to takie pierożki z masą makową (taką jak do makowca). Zwija się je tak jak uszka i piecze na rozgrzanym oleju przed samą wigilią. Są pyszne i trudno przestać je zajadać. Zawsze mamy niedosyt tego smakołyku i z Teściową obiecujemy sobie, że następnym razem zrobimy więcej :) ale i tak zawsze jest zbyt mało.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

u mnie będzie karp smażony, śledzie w 4 "odsłonach", ryba po japońsku i po gracku, barszczyk, łazanki z kapustą, kulebiak w cieście francuskim i na zakończenie (na dwa podejścia z uwagi na przejedzenie :) ) kisiel bakaliowy, który zwyczajnie uwielbiam Smacznej kolacji wigilijnej i świątecznych uczt :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość agnkel

WITAM W TYM ROKU PIERWSZY RAZ ROBIĘ WIGILIĘ . W Z WIĄZKU Z TYM MAM PYTANKO ILE CZASU WCZEŚNIEJ MOŻNA ZROBIĆ KAPUSTĘ Z GRZYBAMI I SAŁATKĘ JARZYNOWĄ

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.