Skocz do zawartości

Chleb Z Automatu


Rekomendowane odpowiedzi

Masz rację, Monisiu! Wrzucasz wszystkie składniki, programujesz czas upieczenia, np. na 8-ą rano, budzi Cię zapach rozchodzący się po całym mieszkaniu. Ja z tej racji, że piekę chleb codziennie, nie miałabym czasu i sił, by go wyrabiać, itd... Piekłam chleb z piekarnika. Dobry, ale lepszy z maszynki. Polecam. Papatki :razz: :razz: ;) No to może Basqa wreszcie dasz się skusić? ...........

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 139
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

na razie to kuszę mężusia,każę mu to wszystko czytać! A on każe mi kupić tę maszynę więc kuszenie poskutkowalo i napewno ją kupię. Jakiej firmy polecacie?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

no nie laski ( i faceci ) :razz: ja lece w natępny poniedziałek ( przypływ gtowki) po ta maszynke i sruu z kaloriami..normalnie zjem ten pyszny chlebus bo mnie przesladuje normalnie odkąd was znalazłam ;) a naraziewiecie co...lece na szczawiowa...na wodzie :razz: cierp ciało coś chciało ...sie zapuściłam to teraz mam dyche do zgubienia... :razz: ps zapraszam chetnych do wspólnego odchudzania :razz: od jutra wpisuje co żarłam i wam tez poleam..bedzie zabawa motywacja i wspólne chudniecie :grin: trzalalalla juz sie ciesze :razz: hmmm kurde a miało byc o chlebie,nie? hihih jezuuu tyle ile gadam,tyle samo pisze taki rozrzepusek juz jestem :razz:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg mnie lepszy jest z piekarnika.Jezeli piecze się w czarnej formie to nalezy w trakcie pieczenia kilka razy popryskać ścianki piekarnika lub wstawić pojemnik z wodą.Skórka chleba jest o niebo lepsza gdyż automat nie ma grzałki od góry tylko jedną od dołu.Próbowano wkładać chleb po upieczeniu w automacie do piekarnika i dopiekać górę ale ekonomii w tym nie ma.Automat to wygoda ale jezeli macie czas np w sobotę to mozna wyrobić na pr na wyrabianie zamieszać pr do ciast z proszkiem przełożyć do formy do wyrośnięcia posmarować wierzch rozmąconym białkiem z odrobiną wody posypać ziarnami,makiem i upiec w piekarniku.Jezeli chleb się kruszy to proponuję dodać ze 2 łyzki oliwy.Dodanie ziemniaków gotowanych znacznie poprawia śiwezość.Polecam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za wszystkie porady, muszę spokojnie przemyśleć. Bietka czy Ty pieczesz w piekarniku elektrycznym, bo ja taki posiadam i w instrukcji nie mam podane na temat chleba i na której półce go piec. Myśle że nastawić na tradycyjne pieczenie, Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od ok roku piekę we wsp[omnianym glinianym naczyniu,który wstawia się do zimnego piekarnika a w tradycyjnym to chyba piekłam w 210 st przez 15 min potem przez 25-30 min w 180 ale to zalezało od ilości gram ciasta.Po wyjęciu z foremki/czarnej/pukasz w chleb od spodu jeżeli wydaje głuchy odgłos tzn upieczony jezeli za miękki to wstawiasz na dopieczenie na samej kratce.Wstawiałam na 2 od dołu.Pamiętać o pojemniku z woda na dno piekarnika.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bietka, z tym stukaniem i sprawdzaniem czy jest chleb upieczony to bardzo ważna sprawa. Każdy zawodowy piekarz tak robi, tyle, że stuka w chleb. Ja też uważam, że jednak piekarnik zwykły wystarczy na upieczenie dobrego chleba. Papatki, Ju.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Diekuje za porady.Jest to temat rzeka.Wszystko przeczytalam i ciesze sie, ze jest takie zainteresowanie.Kazda informacja jest ciekawa.Ja kupilam ksiazke ''chleb wlasnego wypieku'',jest duzo cikawych informacji i przepisow.Na razie pieke chleb z gotowych mieszanek,bo poza alegro nie wiem gdzie kupic rozne maki i zakwas w proszku.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zakwas zrób sama-to tylko woda i maka.Mąkę najtaniej kupuję w miejscowej piekarni po 60 gr za kg i mają zytnią i rózne razowe,graham.Kupowalam też gotowce w Tessco,drozej w Makro.W tescco jest tez zytnia typ 2000.Przed świętami zytnie bywają w osiedlowych sklepach na zurek.A zwykłą typ 650 kupuję w Lidlu lub Biedronce/razowych dodaje się mało więc na długo ich wystarcza/.Zanim zakupiłam automat upiekłam kilka chlebów wyrabianych metodą ręczną by spróbować czy rodzince będą smakowały.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam 2 lata temu kupiłam automat do pieczenia chleba, piekę chlebek z przepisów które były dołaczone do instrukcji obsługi. Większośc typów mąki tu podanych jest niedostępna na naszym rynku, dlatego podam tylko ten który wypróbowałam i który modyfikuje zmieniając dodatki. Chlebek jest smaczny i zdrowy. KLASYCZNY CHLEB BIAŁY Woda lub mleko 300ml margaryna/masło 1 i 1/2 łyżki sól 1 łyzeczka cukier 1 łyzeczka mąka, typu 550 540g suche drozdże 1 paczka(ja daję ok 2 g drożdży swiezych) Wszystkie składniki do automatu , pamiętając o kolejności , tzn. najpierw produkty ciekłe a potem stałe , na koncu sól.Odejmuje trochę maki, dodaję otreby, słonecznik łuskany, dynie łuskaną, rodzynki, po prostu to co mam aktualnie w domu. Właczam program Normal, po 3 godz chlebek jest gotowy. Smacznego ;-)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.Dzekuje za informacje gdzie kupic make,na pewno skorzystam.Jest tylko problem ze zrobieniem zakwasu ,u mnie w domu jest chlodno zima i latem,dlatego potrzebuje zakwasu w proszku.Co Bietka powiesz na ten temat?Mozesz mi cos poradzic?Masz jakies propozycje?Czekam na Twoje podpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
http://www.cincin.cc/index.php?jezeli masz czas na poczytanie to tu dowiesz się wszystkiego o zakwasie.Zaczatek swego dostałam z piekarni i prowadzę go do dziś.Mam 2 słoiki-1 z tym zakwasem który stoi w lodówce i jest dokarmiany raz na tydzień a drugi to słoik do ciasta zakwaszonego.Jest w nim ze4 łyzki zakwasu i gdy piekę chleb wybieram go z lodówki wstawiam np na akwarium,grzejnki lub gdy zimno do piekarnika zagrzanego do 30 st lub z włączoną zarówką.Po ogrzaniu go /po godz dokładam do niego 10 lyzek maki zytniej 300 ml ciepłej wody mieszam i do piekarnika na 1.5 godz /podgrzewam go raz na 35 st i wyłaczam.Gdy podwoi objetość mieszam chleb a słoik z zostawionymi znowu 4 łyzkami ciasta do lodówki do następnego razu.Teraz piekę co 3 dni.Mozesz samam zrobić zakwas a potem go zasuszyć/polega to na rozprowadzeniu zakwasu na papierze do pievczenia cienką warstwę i wysuszenie go/Wszystko jest opisane /duzo porad na wspomnianym forum/.Polecam.Pytaj jakby co.Pozdrawiam.
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.