Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość gpaula

Piekarnik ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Gość gpaula

Mam strasznie wredny piekarnik. Jakiekolwiem ciasto bym nie robiła to on musi mi je przypalić od spodu nawet jak ustanie na mniejszą temperaturę to i tak nic nie da: albo z ciasta wyjdzie zakalec, albo i tak się przypali. To gazowy pieraknik bez termoobiegu a o kupnie nowego nie mam mowy (brak funduszy). Znacie może jakiś sposób żeby ten koszmar się skończył. Nawet te babcine. Prosze pomóżcie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie chce cie martwic ale tez nie mam dobrego zdania o gazowym piekarniku.Czasem pomaga aby taki piekarnik lepiej piekł włozenie na dół cegły zwykłej.Smieszne ale prawdziwe.Powiem Ci cos jesli nie stac cie na inny piec radze ci...kup sobie na targowisku zwykły piekarnik...brzydki z wyglądu ...kosztuje około 50 zł. Mowie ci ...piecze bardzo dobrzea nie musisz go trzymac wcale na widoku ..mozesz po uzyciu go schowac.U nas mozna je kupic własnie na targowiskach.W sklepie go nie kupisz...pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też polecam ten piekarnik z bazaru, kupiła go sobie moja mama kiedy jej kuchenka gazowa doprowadziła ją do szału po kolejnym spalonym cieście. Nie pomogła nawet cegła i foremki z wodą.Ten piecyk z targu jest faktycznie szkaradny, ale za to świetnie piecze. A jeśli kiedyś będziesz zmieniać kuchenkę to polecam te z piekarnikiem elektrycznym,sama mam taki i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli masz pod spodem piekarnika taką szufladę do różnych pierdół to jak będziesz coś piekła to ją po prostu wyjmij! Jest lepszy obieg powietrza dzięki temu. Ja też miałam ten problem i koleżanka mi to poradziła i naprawdę działa!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomysł z wysuniętą szufladą piekarnika jest świetny. Też zawsze miałam problem z przypieczonym spodem. Wypróbowałam Twój sposób i problem znikł. Dzięki za radę. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich forumowiczów :lol:

Ja również polecam piekarnik z bazaru. Jest lepszy niż niejeden piekarnik gazowy http://www.smaczny.pl/forum//public/style_emoticons//icon_exclaim.gif .

Wychodzą mi w nim wszystkie ciasta :D , nic się nie przypala, biszkopty rosną wspaniale i nie opadają.

Jednak ostatnio sytuacja zmusiła mnie do pieczenia w piekarniku gazowym, i tu zaczęły się problemy.

Biszkopty w ogóle nie chciały rosnąć, a w przypadku ciast kruchych spód się przypalał, a góra była surowa :lol: .

Poradziłam sobie z tym problemem w następujący sposób: piekarnik nagrzałam do tej temperatury, w której powinno się piec dane ciasto, natomiast w momencie, kiedy włożyłam surowe ciasto do piekarnika, zmniejszyłam temperaturę. Ciasto wtedy piekło się o wiele dłużej, ale wspaniale rosło i co ważne nie przypalało się :D .

Trzy dni temu piekłam biszkopt na tort urodzinowy mojej mamy. Bałam się, że ciasto mi nie wyrośnie. Miałam upiec biszkopt z 6 jajek na średniej wielkości tortownicy, a po upieczeniu należało go przekroić na trzy części.

Zastosowałam tą moją metodę. Po włożeniu biszkoptu zmniejszyłam temperaturę, ciasto piekło się zdecydowanie dłużej, bo aż 50 minut.

Gdy ciasto się już upiekło i otworzyłam piekarnik, nie dowierzałam własnym oczom :lol: , biszkopt tak urósł, że aż wystawał poza tortownicę.

Gdy ostygł, pokroiłam go na trzy placki, każdy placek był grubości ok. 2 cm.

Tort wyszedł świetny, wszystkim bardzo smakował, a szczególnie solenizantce :D .

Już niedługo ten tort pojawi się na stronie www.smaczny.pl.

Jak tylko go dodam, to oczywiście poinformuje wszystkich forumowiczów :D .

Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.

Dorota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie :P

Chciałam poinformować zainteresowanych forumowiczów, że na stronie www.smaczny.pl, pojawił się już przepis na :) Tort prezydenta, o którym pisałam wcześniej.

Jest to tort biszkoptowy, przekładany kremem maślanym, który zawiera w sobie kawałki ananasa, czekolady i orzechów włoskich. Jest naprawdę dobry. Polecam.

Życzę udanego wypieku :) .

Dorota

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Naprawde z bazaru piekarnik jest lepszy? Zawsze tak firmy reklamuja swoje piekarniki wychwalajac je pod niebiosa, ze az zglupiec mozna bylo ktory lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Naprawde z bazaru piekarnik jest lepszy? Zawsze tak firmy reklamuja swoje piekarniki wychwalajac je pod niebiosa, ze az zglupiec mozna bylo ktory lepszy.

ZGADZA SIĘ-MOJA MAMA MA TAKI PODWÓJNY,NAWET CHLEB W NIM PIECZE.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość józiu

<br />Mam strasznie wredny piekarnik. Jakiekolwiem ciasto bym nie robiła to on musi mi je przypalić od spodu nawet jak ustanie na mniejszą temperaturę to i tak nic nie da: albo z ciasta wyjdzie zakalec, albo i tak się przypali. To gazowy pieraknik bez termoobiegu a o kupnie nowego nie mam mowy (brak funduszy). Znacie może jakiś sposób żeby ten koszmar się skończył. Nawet te babcine. Prosze pomóżcie!<br />

<br /><br /><br />oczywiście - na sam dół pod ciasto które pieczesz wstaw blachę lub płaski garnek z wodą! Józiu...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja radzę na dole włożyć dwie cegły szamotowe, a jeżeli ciasto jeszcze równomiernie by się nie piekło to dodatkowo wstawić małą miseczkę z wodą. Ja miałam ten sam problem jak miałam piekarnik gazowy i w ten sposób robiłam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość atena

Moja mama świetnie piecze i od lat używa piekarnika gazowego. Na samym dole ma położoną blachę ze żwirem. Działanie takie samo cegła tylko na całej płaszczyźnie piekarnika. Nic jej się nie przypala. Ale mówi, że trzeba się nauczyć używać takiego piekarnika, poprostu wypraktykować. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość atena

Ale ja też używam elektrycznego i uważam, że są super. Najleprze jest sterowanie elektroniczne dzięki, któremu temperatura jest dokładnie taka jak chcesz i sam się wyłączy kiedy go nastawisz.

Jeżeli chcesz kupić nowy to polecam sklep: http://www.strefartvagd.pl/

Sama tam zamówiłam i jestem bardzo zadowolona z zakupu. Szybka przesyłka, dobra cena, bardzo duży wybór, dobry kontakt i obsługa, która potrafi doradzić.

Pozdrawiam.

A

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.