Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
zulka

Kolorowy Ryż

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj chciałabym podzielić się z wami moim sposobem na ryż. Wiadomo ryż nie każdy lubi ponieważ jest trochę mdły i nijaki. Mam nadzieję, że spodobawam się i chętniej będziecie sięgać po te niedoceniane ziarna.

Potrzebujemy:

szklankę ryżu

1-2 marchewki

1 srednia cebula

bulion lub kostka rosołowa

tymianek 1 łyżeczka,

olej lub oliwa

Jak to robimy?

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce.

Olej rozgrzewamy na głębokiej patelni, wrzucamy cebulę i marchewkę, czekamy aż się zeszkli.

Przygotowujemy szklankę - półtorej bulionu

Na zeszklone warzywa wrzucamy surowy ryż.

Jak się ryż zeszkli zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. mieszamy i przykrywamy.

Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszjąc żeby się nie przypaliło.

Pod koniec duszenia dodajemy tymianek, mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty.

Ja czasami muszę dorobić troszkę bulionu.

Podajemy z mięskiem, sosem lub samo.

Pysznego życzę

http://zulkowegotowanie.blogspot.com/2011/10/ryz-inaczej.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo smaczny przepis, nigdy bym na to nie wpadła. Kiedyś muszę wypróbować. Mój smaczny sposób na ryż to dodanie do niego curry. Robi się żółty i mi zdecydowanie bardziej smakuje. Czasami też dodaję odrobinę gęstej kwaśnej śmietany. Nadaje delikatny kremowy smak - ryż nie jest taki suchy.

  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Aneczka_D

uwielbiam wariacje z ryżem. Ja czesto dodaje kurkumu warzyw i bulionu. Przed gotowaniem przez chwileczę delkiatnie prażę go na masełku:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość zagotowana

Do tej pory praktykowałam ryż z curry, ale ten z bulionu musi być równie, jak nawet nie bardziej smaczny, więc chyba się skuszę na nową opcję podania niby zwykłego ryżu :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jadł ktoś kiedyś albo przygotowywał czarny ryż? Ostatnio widziałam taki w chińskiej restauracji w której byłam, ale nie wiem czy czymś trzeba go zabarwić, czy można już kupić taki gotowy.

Danie z czarnym ryżem na talerzu prezentowało się całkiem interesująco i elegancko. :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię ryż do potraw w ten sposób: w garnku rozgrzewam 1 łyeczkę masła, wsypuję szklankę ryżu, przesmażam chwilę,zalewam 2 szklankami wody, do tego dodaję 1 kostkę rosołową i pół łyżeczki kurkumy. Gotuję do miękkości aż praktycznie cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż. Mój mąż go uwielbia :) na 2 porcje. Ryż gotowany w bulionie jest taki "doprawiony" :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Thoris

A jadł ktoś kiedyś albo przygotowywał czarny ryż?  :smile:

Czarny ryż, to taka specjalna odmiana. Można go dostać w cenie ok. 20-40 pln za opakowanie w 'droższych sklepach', jak Alma czy Piotr i Paweł.

Edytowane przez Thoris

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To już wiem, co dziś będzie na obiad. Też do tej pory uwielbiałam ryż z curry. Do tego zestawu dodałabym jeszcze brokuły i odrobinę czosnku :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej!Czarny ryż to ryż tzw 'zakazany"gdyż dawniej zarezerwowany był dla cesarzy Chin:) a jest to po prostu odmiana ryżu kleistego ,który po ugotowaniu zmienia barwę na fioletową.Cechą charakterystyczna jest ,że długoooo się gotuje , w związku z czym namacza się go jak groch ,dzień wcześniej http://skladtowarow.home.pl/oferta-towarow-osobliwych/towary-solidne/maki-kasze-ryze/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.