AlCIA111 Opublikowano 29 Lipca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2005 Chlebek PITA Składniki: 25 dkg mąki pszennej 2,5 dkg drożdży łyżka oleju sól Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie). Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min. Nadzienie do chlebka wg uznania. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2006 Dwa przydatne linki: Sałatka na zimę !!! (podobno nadaje się do chlebka PITA) Kebab taki jak w pizzeri (tam też można znaleźć przepis na nadzienie do chlebka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac51 Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2007 A tak taki chlebek wyglada :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bell Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 zrobiłam chlebek wedle przepisu-jest rewelacyjny!!!!Po odkrojeniu wierzchu srodek pusciutki-idealny do nadziewania. zachecam do zrobienia z podwójnej porcji.:P podziekowania dla autora przepisu-5pkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 3 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2008 Mój syn z synową też go robili :P Tylko nie pochwalili :-) Mówią że nie będą się rejestrować dla jednego postu :lol: a jak coś to na smaczny i i pichcą a mama niech chwali :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mela Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Dzień dobry ,witam wszyskich miło w ten deszczowy poranek ,robiłam ten chlebek ,ale cos nie wyszedł taki jak na zdjeciach,dlaczego?na ile stopni nastawic piekarnik i jak długo go nagrzwać i nie wiem dlaczego taki twardawy był,czy ktos mi doradzi co żle zrobiłam dziekuje za kazda odpowiedz.Ale pomimo mojego "kalectwa kulinarnego" odziwo wszyskie chlebki znikły i smakowało .moze dla tego ze domownicy byli bardzo głodni papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 Przepraszam że tak późno Ci odpisuję ale właśnie wróciłam z pracy :D Syn piecze tak jak pizzę w temperaturze 180/200* A może ciasto było za cienkie , bo jak robił pierwszy raz też zrobił cienkie i wyszły sucharki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amelcia Opublikowano 4 Lutego 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2008 A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 Piekłam pitę z troszkę innego przepisu i niestety mi nie wyszła, nie zrobiły się poduchy powietrza tak jak powinny ;) Ale może spróbuję z tego przepisu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 26 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2009 A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne. Pita w sumie powinnna być w miarę cienka a charakteryzuje ją kieszonka powietrza w środku. Chlebek się rozcina i w tę kieszonką wkłada się nadzienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novinha Opublikowano 1 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Super przepis! Łatwy, tani i szybki! Chyba zrobiłam mały błąd i te bardziej rozwałkowane kawałki nie mają kieszonek, ale kilka wyszło idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magdalena Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 Upieklam wczoraj polecam super Magdalena!!! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoDomku Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Ja też spróbowałam i jest naprawde świetny! Nie dość ze łatwy w przyrządzeniu,to jeszcze bardzo szybko się piecze. Polecam każdemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imbir Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Wcześniej robiłam z innego i wyszedł suchar, ale ten jest rewelacyjny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.