Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
AlCIA111

Chlebek PITA

Rekomendowane odpowiedzi

Chlebek PITA Składniki: 25 dkg mąki pszennej 2,5 dkg drożdży łyżka oleju sól Wykonanie: Drożdże rozkruszyć i rozpuścić w 150 ml letniej wody, dodać połowę mąki, olej, posolić i starannie wymieszać, żeby nie było grudek. Połączyć z pozostałą mąką. Ciasto wyrabiać tak długo, aż nie będzie się przyklejało do rąk. Przykryć je i odstwić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, podzielić go na 5-6 kawałków, każdy rozwałkować na płaski krążek. Blachę wyłożyć pergaminem, umieścić na niej chlebki, przykryć, zostawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia (po 10 min chlebki odwrócić i przyklepać dłonią, by były płaskie). Piec w bardzo gorącym piekarniku 6-8 min. Nadzienie do chlebka wg uznania. Smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zrobiłam chlebek wedle przepisu-jest rewelacyjny!!!!Po odkrojeniu wierzchu srodek pusciutki-idealny do nadziewania. zachecam do zrobienia z podwójnej porcji.:P podziekowania dla autora przepisu-5pkt

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój syn z synową też go robili :P Tylko nie pochwalili :-) Mówią że nie będą się rejestrować dla jednego postu :lol: a jak coś to na smaczny i i pichcą a mama niech chwali :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry ,witam wszyskich miło w ten deszczowy poranek ,robiłam ten chlebek ,ale cos nie wyszedł taki jak na zdjeciach,dlaczego?na ile stopni nastawic piekarnik i jak długo go nagrzwać i nie wiem dlaczego taki twardawy był,czy ktos mi doradzi co żle zrobiłam dziekuje za kazda odpowiedz.Ale pomimo mojego "kalectwa kulinarnego" odziwo wszyskie chlebki znikły i smakowało .moze dla tego ze domownicy byli bardzo głodni papa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam że tak późno Ci odpisuję ale właśnie wróciłam z pracy :D Syn piecze tak jak pizzę w temperaturze 180/200* A może ciasto było za cienkie , bo jak robił pierwszy raz też zrobił cienkie i wyszły sucharki :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piekłam pitę z troszkę innego przepisu i niestety mi nie wyszła, nie zrobiły się poduchy powietrza tak jak powinny ;) Ale może spróbuję z tego przepisu ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A powiedzcie mi czy te chlebki mają cienką skórkę czy są grube? Ja jeszcze nigdy nie robiłam takich cudów. Zazwyczaj jadam tortille i to na dodatek (aż wstyd się przyznać) kupne.

Pita w sumie powinnna być w miarę cienka a charakteryzuje ją kieszonka powietrza w środku. Chlebek się rozcina i w tę kieszonką wkłada się nadzienie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super przepis! Łatwy, tani i szybki! Chyba zrobiłam mały błąd i te bardziej rozwałkowane kawałki nie mają kieszonek, ale kilka wyszło idealnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Upieklam wczoraj polecam super Magdalena!!! :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.