Wszystkie warzywa można zamrażac,nie ma ku temu żadnych przeciwskazań. Ja nigdy nie zamrażam ciast oraz nabiału,uważam ze wtedy tracą swój aromat i smak co jest przecież bardzo ważne. Truskawki również zamrażam,ale to nie to samo co swieże podczas pełni sezonu...
Czego Nie Należy Zamrażać
Rozpoczęty przez Bernimek, 29.06.2006 17:19
70 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 07.01.2011 - 12:59
Napisano 07.01.2011 - 22:21
Witam ... ja odnośnie tartych buraczków , zamrazam ugotowane i starte na ,,ziemniaczanej,, stronie tarki ( takie lubi moja rodzinka ) po rozmrożeniu są w takim stanie w jakim je wkładaliśmy nic się nie dzieje .. POLECAM
a odnosnie zamrażania to nie polecam potraw ze śmietana lub majonezem zamrazać . Pozdrawiam
Napisano 20.01.2011 - 11:17
Wiem też, że grzyby można zamrażać i nic się z nimi nie dzieje. Nie ma to jak zimą zjeść sobie jajecznicę z grzybami. A zastanawiam się nad jednym - czy zamrażacie wędlinę? Bo czasami zdarza się, że w lodówce tyle tego i później się psuje.
Napisano 15.02.2011 - 18:00
Wędliny możemy zamrażać, pod warunkiem, że nie były one wcześniej nieświeże lub zamrożone.
Proszę się starać spożywać je po uprzedniej obróbce termicznej.
Pozdrawiam.
Proszę się starać spożywać je po uprzedniej obróbce termicznej.
Pozdrawiam.
Zapraszam na www.fruitcarving.pl

Napisano 16.03.2011 - 15:42
Co do mrożenia serów: smaku moim zdaniem raczej nie zmienia, ale ser bardzo wysycha, rozpada się i ogólnie traci konsystencję. Radą jest dokładne zapakowanie go i nie trzymanie za długo w zamrażarce. Świetnym pomysłem jest zapakowanie sera próżniowo (są takie domowe pakowaczki, kosztują ok 100zł więc nie za drogo) - wtedy po zamrożeniu i rozmrożeniu jest jak świeży.
Napisano 07.08.2011 - 19:23
Ja mrożę ser, ale używam go później tylko do zapiekanek, pizzy, farszu do naleśników, jednym słowem tylko do potraw do których ser się ściera na tarce. A co do innych artykułów czy potraw to niemal wszystko można "przechować" na później w zamrażalce, coś o tym wiem. Mam 5 małych łakomczuszków i jednego ogromnego (hihi) i gdy mam tylko chwilę przygotowuję potrawy w ilości xxl i zamrażam je a później jest jak znalazł w kryzysowych sytuacjach
Napisano 08.08.2011 - 10:12
Ja sporo razy mroziłam zarówno wędlinę jak i kiełbasę ...
Mrożę warzywa, owoce, sery też mi się zdarzało
Ciasto na pierogi i kilka innych rzeczy...
Mrożę warzywa, owoce, sery też mi się zdarzało
Ciasto na pierogi i kilka innych rzeczy...
Napisano 22.10.2011 - 19:58
Po upieczeniu zawsze zamrażam część pasztetu i nigdy nie zdarzyło się, żeby po rozmrożeniu miał inny smak lub konsystencję. Wędliny po rozmrożeniu rzeczywiście tracą smak.
Napisano 27.10.2011 - 14:07
hej a Ja mam problem właśnie z warzywami
Jakiś czas temu postanowiłam sobie zrobić takie mieszanki do zupy. No właściwie podstawy każdej zupy :
marchew, pietruszke, por, seler, i seler naciowy. I musze wam powiedzieć że ugotowałam zupe z tymi warzywami i wogóle nie nadawały sie one do jedzenia. Nie dość, że nie miały smaku, to były miękkie, a jednocześnie nie dało ich się pokroić. Nie wiem jak mam dokładnie wam to wytłumaczyć <myśli>
Jakiś czas temu postanowiłam sobie zrobić takie mieszanki do zupy. No właściwie podstawy każdej zupy :
marchew, pietruszke, por, seler, i seler naciowy. I musze wam powiedzieć że ugotowałam zupe z tymi warzywami i wogóle nie nadawały sie one do jedzenia. Nie dość, że nie miały smaku, to były miękkie, a jednocześnie nie dało ich się pokroić. Nie wiem jak mam dokładnie wam to wytłumaczyć <myśli>
Napisano 16.11.2011 - 11:50
ja zamroziłem kiedyś pomidory, nie wiem co mnie podkusiło, były niezjadliwe, zrobiłem tak chyba by się przekonać po prosty
Napisano 16.11.2011 - 16:29
Witam, pomidorów nigdy nie mroziłam, a teraz już wiem, że się nie mrozi - dziękuję 
Sylwia, co do tych warzyw to ja też kiedyś tak miałam (wrzuciłam do rosołu zamrożone kawałki marchewki i pietruszki, i nie chciały się ugotować), może przed zamrożeniem te warzywa trzeba wcześniej blanszować? nie wiem
Sylwia, co do tych warzyw to ja też kiedyś tak miałam (wrzuciłam do rosołu zamrożone kawałki marchewki i pietruszki, i nie chciały się ugotować), może przed zamrożeniem te warzywa trzeba wcześniej blanszować? nie wiem
Zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami w extra formie na extra.smaczny.pl
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...
Dlaczego warto? Masz więcej przepisów (ponad 4110). Masz dodatkowe informacje o przepisach (m.in. liczbę kalorii, liczbę porcji, trudność i czas wykonania) oraz dużo ciekawych i sprawdzonych porad (ponad 1280). Możesz dodawać swoje przepisy tworząc swoją Internetową Książkę Kucharską. Oglądasz całą stronę (i nasze forum) bez reklam! I wiele więcej...
Sprawdź teraz extra.smaczny.pl...