naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: Dorota
Dodano: 18.10.2011
Odsłon dziennie: 4

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
10 dag masła
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
sól
Farsz:
½ kg dyni (już obranej)
150 ml śmietany 30%
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
budyń waniliowy
3 łyżki kaszy manny
aromat pomarańczowy
imbir mielony

Sposób wykonania:

Do mąki krupczatki dodać masło i wymieszać palcami. Następnie dodać wodę, olej i szczyptę soli. Ciasto zagnieść i włożyć na 60 minut do lodówki. Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i rozłożyć ciasto (spód i boki). Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a potem zmiksować blenderem. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i połową cukru. Jajka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ubijać.

Dynię przełożyć do miski. Dodać ubitą śmietanę, ubite jajka, budyń waniliowy w proszku, kaszę mannę, kilka kropel aromatu pomarańczowego i szczyptę imbiru. Wszystko razem delikatnie wymieszać i gotową masę wylać na podpieczony spód. Wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Smacznego.

W świąteczno-noworocznej promocji do rocznego abonamentu extra.smaczny.pl otrzymujesz gratis aż 6 miesięcy dostępu. Promocja trwa do 31 grudnia 2014.
Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6555 sprawdzonych przepisów i 1497 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 1,11 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, pozdrawiam :)
Dorota [2012-10-15 14:09:25]
upiekłam..... czekam aż wystygnie żeby ocenić co w środku, na razie wygląda imponująco
kate [2012-10-13 22:29:22]
Całe jajka.
Dorota [2011-10-31 10:48:46]
Czy tutaj są potrzebne całe jaka czy tylko białka???
Basia [2011-10-30 19:36:52]
Nie, nie dodaje się cukru, ani proszku do pieczenia. Aby nie wyszedł zakalec przed wyłożeniem masy z dynią ciasto powinno być już podpieczone, zarumienione (jeśli piekarnik słabo grzeje, należy dłużej je piec). Śmietanę i jajka powinno się ubić na sztywną masę, i wszystko delikatnie wymieszać, natomiast zbyt długie ubijanie kończy się tym, że masa wychodzi rzadka, wylewamy ją na ciasto, a potem zakalec... Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2011-10-26 13:19:26]
A CZY DO CIASTA DODAJE SIĘ CUKIER?
BEATA [2011-10-26 13:09:44]
Dziwne, że do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia?
ala [2011-10-24 08:37:04]
Wyszedł mi zakalec
dorota [2011-10-24 08:32:47]
Skomentuj

Autor:
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl