Ciasto z dynią

Dodane przez w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
4.25 stars based on 4 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

2 szklanki mąki krupczatki
10 dag masła
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
Farsz:
1/2 kg dyni (już obranej)
150 ml śmietany 30%
1/2 szklanki cukru
budyń waniliowy
3 łyżki kaszy manny
aromat pomarańczowy
imbir mielony

Sposób wykonania:

Do mąki krupczatki dodać masło i wymieszać palcami. Następnie dodać wodę, olej i szczyptę soli. Ciasto zagnieść i włożyć na 60 minut do lodówki. Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i rozłożyć ciasto (spód i boki). Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a potem zmiksować blenderem. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i połową cukru. Jajka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ubijać.

Dynię przełożyć do miski. Dodać ubitą śmietanę, ubite jajka, budyń waniliowy w proszku, kaszę mannę, kilka kropel aromatu pomarańczowego i szczyptę imbiru. Wszystko razem delikatnie wymieszać i gotową masę wylać na podpieczony spód. Wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, pozdrawiam :)
Dorota [2012-10-15 14:09:25]
Całe jajka.
Dorota [2011-10-31 10:48:46]
Nie, nie dodaje się cukru, ani proszku do pieczenia. Aby nie wyszedł zakalec przed wyłożeniem masy z dynią ciasto powinno być już podpieczone, zarumienione (jeśli piekarnik słabo grzeje, należy dłużej je piec). Śmietanę i jajka powinno się ubić na sztywną masę, i wszystko delikatnie wymieszać, natomiast zbyt długie ubijanie kończy się tym, że masa wychodzi rzadka, wylewamy ją na ciasto, a potem zakalec... Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2011-10-26 13:19:26]
A CZY DO CIASTA DODAJE SIĘ CUKIER?
BEATA [2011-10-26 13:09:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.