Ciasto z dynią

4.25 stars based on 4 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 2

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
10 dag masła
1/3 szklanki wody
1 łyżka oleju
sól
Farsz:
½ kg dyni (już obranej)
150 ml śmietany 30%
½ szklanki cukru
cukier waniliowy
2 jajka
budyń waniliowy
3 łyżki kaszy manny
aromat pomarańczowy
imbir mielony

Sposób wykonania:

Do mąki krupczatki dodać masło i wymieszać palcami. Następnie dodać wodę, olej i szczyptę soli. Ciasto zagnieść i włożyć na 60 minut do lodówki. Średniej wielkości tortownicę (o średnicy 22-24 cm) wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką i rozłożyć ciasto (spód i boki). Nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 °C.

Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a potem zmiksować blenderem. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i połową cukru. Jajka ubić na sztywną masę ze szczyptą soli, dodać pozostały cukier i dalej ubijać.

Dynię przełożyć do miski. Dodać ubitą śmietanę, ubite jajka, budyń waniliowy w proszku, kaszę mannę, kilka kropel aromatu pomarańczowego i szczyptę imbiru. Wszystko razem delikatnie wymieszać i gotową masę wylać na podpieczony spód. Wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na około 30 minut.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
aromat budyń budyń waniliowy bułka bułka tarta ciasta cukier cukier waniliowy dynia imbir jajko krem mak mąka mąka krupczatka masło olej pieczenie słodkości śmietana Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować, pozdrawiam :)
Dorota [2012-10-15 14:09:25]
upiekłam..... czekam aż wystygnie żeby ocenić co w środku, na razie wygląda imponująco
kate [2012-10-13 22:29:22]
Całe jajka.
Dorota [2011-10-31 10:48:46]
Czy tutaj są potrzebne całe jaka czy tylko białka???
Basia [2011-10-30 19:36:52]
Nie, nie dodaje się cukru, ani proszku do pieczenia. Aby nie wyszedł zakalec przed wyłożeniem masy z dynią ciasto powinno być już podpieczone, zarumienione (jeśli piekarnik słabo grzeje, należy dłużej je piec). Śmietanę i jajka powinno się ubić na sztywną masę, i wszystko delikatnie wymieszać, natomiast zbyt długie ubijanie kończy się tym, że masa wychodzi rzadka, wylewamy ją na ciasto, a potem zakalec... Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Dorota [2011-10-26 13:19:26]
A CZY DO CIASTA DODAJE SIĘ CUKIER?
BEATA [2011-10-26 13:09:44]
Dziwne, że do ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia?
ala [2011-10-24 08:37:04]
Wyszedł mi zakalec
dorota [2011-10-24 08:32:47]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>