Piernik z kremem z kaszy manny

Dodane przez w dniu
6 opinii | Wyraź opinię
4.15 stars based on 20 reviews Ciasta i słodkości

Składniki:

Ciasto:
4 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 18%
4 dag masła
2 szklanki mąki krupczatki
2 szklanki mąki wrocławskiej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao do ciast
Krem z kaszy manny:
1 litr mleka
3/4 szklanki kaszy manny
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady (1 tabliczka)
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
ok. 7 łyżek mleka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Do rondelka przełożyć miód, śmietanę i masło. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła, ale nie zagotowała. Następnie ostudzić.

Do miski przesypać mąkę krupczatkę, mąkę wrocławską i sodę oczyszczoną. Dodać jajka, cukier i ostudzony miód z masłem. Wszystko razem wymieszać i zagnieść składniki na jednolitą masę. Podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao do ciast i ponownie zagnieść. Każdą część ciasta rozwałkować i osobno upiec w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Z formy wyjmować delikatnie razem z papierem do pieczenia, aby ciasto się nie połamało.

Mleko zagotować, wsypać do niego kaszę mannę. Chwilę pogotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzoną kaszę mannę. Gotowy krem z kaszy manny podzielić na połowę.

Na jasną część ciasta wyłożyć połowę kremu, położyć ciasto z dodatkiem kakao, pozostały krem i ostatnią część ciasta. Całość lekko docisnąć.

Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać mleko i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się połączyły (gdy będzie za gęsta to dodać jeszcze trochę mleka). Następnie gotową polewą czekoladową posmarować piernik i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki. Piernik jest najlepszy na drugi, trzeci dzień (tak jak każdy piernik).

Smacznego.

7118
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
To bardzo fajny pomysł :) Życzę udanego piernika i Wesołych Świąt :)
Dorota [2015-12-19 13:28:23]
Dzięki ;) Ale ciasta z miodem takie są - po upieczeniu "twarde jak skała" ;) a po 2,3 dniach miękną, ładnie się kroją i rozpływają się w ustach. Proszę poczekać, pozdrawiam :)
Dorota [2013-06-24 10:21:38]
wszystkie przepisy wychodza super,ale ten nie. ciastem bym zabila takie twarde.Nie polecam
Bena [2013-06-24 09:35:22]
A ja wiem ,że wszystkie ciasta z miodem muszą swoje odstać i wtedy są pyszne,a im dłużej postoi tym smaczniejsze a już Dorotki szczególnie.Próbowałam już niejedno jej ciasto i to również mam zamiar,pozdrawiam:)
gabrysia [2012-03-27 16:19:38]
Lubię piec ciasto, a to wygląda bardzo pieknie i apetycznie, napewno jest dobre, tylko trzeba odczekać parę dni aby zmiękło, napewno je upiekę. Pozdrawiam autorke przepisu :))
Ola [2012-01-03 11:59:58]
Zrobiłam ciasto na święta niestety w niczym to nie przypominało piernika Ciasto wyszło twarde a krem za to wylewał sie z ciasta - niestety nie smakowało
Celina [2011-12-28 11:28:53]
Dodaj komentarz:

Śledź nas na Facebook

Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.