naglowek smaczny.pl przepisy kulinarne
Autor: kondi
Dodano: 22.12.2011
Odsłon dziennie: 6

Zdjęcia Komentarze

Składniki:

Ciasto:
4 łyżki miodu
3 łyżki śmietany 18%
4 dag masła
2 szklanki mąki krupczatki
2 szklanki mąki wrocławskiej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
½ szklanki cukru
3 łyżki kakao do ciast
Krem z kaszy manny:
1 litr mleka
¾ szklanki kaszy manny
15 dag masła
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
10 dag mlecznej czekolady (1 tabliczka)
10 dag gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
ok. 7 łyżek mleka
Do dekoracji:
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Do rondelka przełożyć miód, śmietanę i masło. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aby masa się połączyła, ale nie zagotowała. Następnie ostudzić.

Do miski przesypać mąkę krupczatkę, mąkę wrocławską i sodę oczyszczoną. Dodać jajka, cukier i ostudzony miód z masłem. Wszystko razem wymieszać i zagnieść składniki na jednolitą masę. Podzielić na trzy równe części. Do jednej części dodać kakao do ciast i ponownie zagnieść. Każdą część ciasta rozwałkować i osobno upiec w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Piec przez około 12 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić. Z formy wyjmować delikatnie razem z papierem do pieczenia, aby ciasto się nie połamało.

Mleko zagotować, wsypać do niego kaszę mannę. Chwilę pogotować i ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzoną kaszę mannę. Gotowy krem z kaszy manny podzielić na połowę.

Na jasną część ciasta wyłożyć połowę kremu, położyć ciasto z dodatkiem kakao, pozostały krem i ostatnią część ciasta. Całość lekko docisnąć.

Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki. Przełożyć do rondelka, wlać mleko i podgrzewać cały czas mieszając, aby składniki się połączyły (gdy będzie za gęsta to dodać jeszcze trochę mleka). Następnie gotową polewą czekoladową posmarować piernik i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do lodówki. Piernik jest najlepszy na drugi, trzeci dzień (tak jak każdy piernik).

Smacznego.

Sprawdź korzyści z EXTRA.smaczny.pl
Duuużo więcej przepisów i porad kulinarnych
Na EXTRA smacznym znajdziesz już aż 6474 sprawdzonych przepisów i 1495 porad kulinarnych! Wszystko to taniej niż najtańszy miesięcznik w kiosku.
Liczysz kalorie?
U nas zobaczysz ile kalorii, białek, węglowodanów, tłuszczy i cholesterolu ma dana potrawa. W każdej chwili dostępny jest wygodny kalkulator kalorii.
Zero reklam
Jako użytkownik extra.smaczny.pl nie zobaczysz już na naszej stronie ani jednej reklamy. Przeglądasz serwis komfortowo i szybko!
Dodawaj własne przepisy
Załóż własną Internetową Książkę Kucharską i dziel się z nami własnymi przepisami i poradami. Dla każdego przepisu automatycznie wyliczymy kalorie i składniki odżywcze.
Dołącz do naszej społeczności!
Z extra.smaczny.pl skorzystały już tysiące użytkowników. Dołącz do nas, przeglądaj przepisy i dziel się własnymi, sprawdzonymi recepturami. Zapraszamy!
Sprawdź extra.smaczny.pl » Cennik »
Miesięczny koszt korzystania z serwisu od 1,66 zł (z VAT)
Zobacz także podobne przepisy:
Sprawdź extra przepisy na extra.smaczny.pl:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dzięki ;) Ale ciasta z miodem takie są - po upieczeniu "twarde jak skała" ;) a po 2,3 dniach miękną, ładnie się kroją i rozpływają się w ustach. Proszę poczekać, pozdrawiam :)
Dorota [2013-06-24 10:21:38]
wszystkie przepisy wychodza super,ale ten nie. ciastem bym zabila takie twarde.Nie polecam
Bena [2013-06-24 09:35:22]
jak sie nie potrafi piec to sie nie piecze
j [2012-10-04 15:53:23]
A ja wiem ,że wszystkie ciasta z miodem muszą swoje odstać i wtedy są pyszne,a im dłużej postoi tym smaczniejsze a już Dorotki szczególnie.Próbowałam już niejedno jej ciasto i to również mam zamiar,pozdrawiam:)
gabrysia [2012-03-27 16:19:38]
jestem w trakcie robienia...mi tu brakuje tłuszczu..chyba dodam kostkę jakiejś margaryny. a do kremu całą szklankę kaszy manny
marzena [2012-01-06 13:15:33]
Lubię piec ciasto, a to wygląda bardzo pieknie i apetycznie, napewno jest dobre, tylko trzeba odczekać parę dni aby zmiękło, napewno je upiekę. Pozdrawiam autorke przepisu :))
Ola [2012-01-03 11:59:58]
Zrobiłam ciasto na święta niestety w niczym to nie przypominało piernika Ciasto wyszło twarde a krem za to wylewał sie z ciasta - niestety nie smakowało
Celina [2011-12-28 11:28:53]
Skomentuj

Autor:
Na czasie
 
Extra przepisy
 
Smaczne listy
Koperta
Aby otrzymywać smaczne przepisy i informacje na temat naszej strony wpisz swój adres email:

Smaczne listy są darmowe.
 
Najnowsze przepisy
 
Najlepsze przepisy
 
Wyszukaj na forum | Wyszukaj wg słów kluczowych | Lista przepisów | Polityka cookies | Regulamin | Reklama w serwisie | Kontakt
Dimpart 2003 - 2014
Grafika wykonana przez: artseven.pl