Sernik wielkanocny

Dodane przez w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
2.997879869 stars based on 62732 reviews Ciasta i słodkości

Sernik należy do ciast, które w polskiej tradycji kulinarnej Świąt Wielkanocnych, jest podobnie jak mazurek, obecny na świątecznym stole, praktycznie w każdym domu.

Piękny zapach, który pojawia się w kuchni podczas pieczenia sernika wielkanocnego, jest niezapomniany i pozostaje w pamięci na długo. I chociaż w ciągu roku, sernik podawany jest w naszych domach wielokrotnie, ten wielkanocny jest jednak najlepszy - smakuje wyjątkowo :)

Ten sernik jest pieczony bez spodu, tzn. spodem naszego ciasta jest masa serowa. W tej masie serowej można znaleźć orzeźwiające i aromantyczne kawałki ananasa, a także poczujemy piękną pomarańczową nutkę... Tak przygotowaną masę serową pieczemy i studzimy. Później przygotowujemy puszystą masę śmietankową, którą wykładamy na masie serowej. A na sam koniec cały sernik posypujemy lekkim, słodkim puchem, jakim jest starta na tarce o małych oczkach biała czekolada :) Czytaj więcej

Nasz sernik, jak widać z opisu zapowiada się bardzo ciekawie - zatem warto się na niego skusić i przygotować go na Święta Wielkanocne! Powodzenia i smacznego :)

Składniki:

Masa serowa:
20 dag masła
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 kg zmielonego sera
½ szklanki kaszy manny
10 dag suszonych ananasów
1 łyżka mąki pszennej
aromat pomarańczowy
Masa śmietankowa:
½ litra śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
aromat pomarańczowy
1 ½ łyżki żelatyny
Do dekoracji:
ok. 10 dag białej czekolady

Sposób wykonania:

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać stopniowo jajka, cukier puder, cukier waniliowy, ser, kaszę mannę, pokrojone w kostkę i oprószone mąką pszenną suszone ananasy i aromat pomarańczowy. Gotową masę serową wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy o średnicy 26-28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temperaturze 170-180 °C.

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać aromat pomarańczowy i ostudzoną żelatynę (rozpuszczoną wcześniej w 1/3 szklanki gorącej wody). Gotową masę śmietankową wyłożyć na ostudzony sernik. Wierzch posypać białą czekoladą startą na tarce o małych oczkach. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

7101
sprawdzonych przepisów
oraz
1497
porad kulinarnych
informacje o
KALORIACH I WARTOŚCIACH ODŻYWCZYCH
przy każdym przepisie
ZERO
REKLAM
KALKULATOR KALORII
i wartości odżywczych
możliwość
DODAWANIA
własnych przepisów
Koszt dostępu wynosi od 1,66 zł miesięcznie (zależy od wybranego okresu abonamentu i sposobu płatności). Możliwość płatności przelewem elektronicznym, sms'em, kartą kredytową.
r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Masło należy ucierać przez około 5-10 minut, aż masa się połączy, zrobi się taka biała, miękka i gładka. Można dodać brzoskwinie z puszki, ale trzeba je dobrze osączyć z syropu. Życzę udanego i smacznego wypieku :)
Dorota [2011-04-18 15:02:56]
Upiekłam ten sernik na Wielkanoc i wyszedł bardzo dobry. Wszystkim smakował
KaBa [2010-04-06 06:53:06]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.