Ciasto z Marchewką

3.466610312 stars based on 1183 reviews Ciasta i słodkości
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 ½ szklanki cukru
4 jaja
2 szklanki tartej marchwi
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
rodzynki

Sposób wykonania:

Olej utrzeć z cukrem, dodać mąkę, jajka, sól, sodę oczyszczoną, cynamon i proszek do pieczenia, cały czas ucierając. Pod koniec ucierania dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew i oprószone mąką rodzynki. Wszystko wymieszać, a następnie wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzić, a następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
bakalie bułka bułka tarta ciasta cukier cynamon krem mąka marchew olej pieczenie rodzynki słodkości tłuszcz warzywa Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
na prawdę pycha.Robiłam dwa razy raz z olejem raz z masłem lepsze wyszło z masłem. Upiekłam na prawdę dużo ciast a mam 13-ście lat Pozdrawiam
olka [2012-09-20 20:37:19]
Moje ulubione ciasto marchewkowe. Jest pyszne
Bożena [2011-12-22 22:35:45]
Pycha!!!!!!!
ELA [2010-08-04 22:20:16]
Bardzo mi smakuje. Mniam, mniam.
Ada [2010-05-08 13:39:15]
Mniam mniam... Bardzo wyśmienite
a... [2010-03-02 16:00:11]
a ja oprócz cynamonu dodaję pół łyżeczki gałki muszkatołowej i odrobinę imbiru. jeśli zamiast oleju biorę rozpuszczone masło, to ciasto jest bardziej 'kremowe' w smaku :))
Maud [2010-02-18 17:39:01]
Ciasto palce lizać!! Co niektórzy nie dowierzają, że to ciasto z marchewką!! Dodałam skórkę z pomarańczy. Następne będzie jeszcze bardziej urozmaicone. POLECAM
MadzialenA [2010-01-15 11:25:43]
Pani Dorotko, dziekuje za wspanialy przepis. Ciasto jest bardzo smaczne, ma piekna barwe i interesujacy smak. Warto tez dodac, ze jest proste w wykonaniu.
Aneta [2009-04-09 18:53:54]
Ciasto super,wszystkim bardzo smakuje.Ja przekładam kremem waniliowym Gellwe. Jest wtedy bardziej wilgotne i l lepiej sie prezentuje. SMACZNEGO>
Magda [2009-01-05 13:19:40]
Naprawde pychotka. Ja przelozylam je kremem specjalnie dla mojego mezczyzny i trzeba przyznac, ciasto po prostu znika w oczach
Małgorzata [2008-09-23 23:15:11]
Pyszne wyszło, troszkę mi się w niektórych miejscach od spodu przypaliło, ale i tak świetnie smakuje :) I jak pachnie w całym domu :)
Olka [2008-06-24 13:04:46]
Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje ;) Serdecznie pozdrawiam :)
Dorota [2008-01-10 17:48:16]
Dorotko ciasto jest wyśmienite, brak mi słów !! WYstawiam 7 punktów :)
slodziuutkaa [2008-01-10 17:47:18]
Można przed wylaniem ciasta formę wyłożyć papierem do pieczenia i na ten papier wylać ciasto. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto ładnie odejdzie od papieru, proszę się nie bać - będzie dobrze. Powodzenia ;)
Dorota [2007-07-19 17:57:48]
robilam kiedys chlebek marchewkowy, ale jesli chodzi o pieczenie, w przeciwieństwie do gotowania jestem średnia. w związku z tym pytanie - czy jeśli wyłożę blachę papierem do pieczenia, nie przyklei mi się to wszystko?
kaja_f [2007-07-19 17:18:36]
pyszne
Ewa [2007-07-12 17:01:12]
BARDZO DOBRY.PYCHAAAAAAAAAA!!!
GENOWEFA [2007-05-11 20:31:54]
WYPRÓBOWAŁAM - POLECAM WSZYSTKIM SMAKOWAŁO - DODAJĘ WIĘCEJ BAKALII - polecam!!!!
niuniaczek [2007-04-26 09:06:54]
ciasto pieke od lat,proponuje dodac do ciasta orzechy wloskie, wiorka kokosowe oraz drobno pokrojony ananas z puszki.Wtedy ciasto jest wilgotne,soczyste.
Teresa z Ameryki [2007-04-05 00:24:20]
witam!ja też piekę takie pyszne ciacho,ale przepis mam troszku inny.przede wszystkim dodaje pol szklanki oleju i pol szkl. mleka,a nie tylko olej.smaku dodaje przyprawa do piernika.no i jeszcze mieszam krupczatke z tortowa.sukces gwarantowany
Gosiak_83 [2007-02-26 11:23:05]
Smaczne i bardzo proste :)
oKi [2006-09-05 12:24:16]
Ciasto naprawdę bardzo proste. Dzieci je chętnie jedzą. Napewno trzeba dodać orzechy włoskie i więcej cynamonu i wspomniany wyżej olejek. Ja dodaję jeszcze pokrojone morele suszone i przekładam je masą do karpatki (gotową). A polewa i ozdobienie to tylko troszkę inwencji i wtedy prezentuje się znakomicie :)
Gośka [2005-01-14 17:46:36]
ciasto marchewkowe znam od lat tylko dodatkowo robie na wierzch krem z naturalnego serka Filadelfia utartego z 60gramami masla 2 lyzeczkami cukru waniliowego i 1 decylitrem cukru pudru
Magdalena [2004-10-22 21:09:53]
Pani Dorotko, ciasto jest naprawdę wyśmienite. Wszystkim którzy spróbują, polecam dodanie migdałów, orzechów włoskich i jakiegoś olejku. W mojej próbie dodałam rumowego i 2 łyżeczki cynamonu.Wtedy jest naprawdę na 5.
Gwiazdeczka [2004-09-29 21:45:29]
Robię takieod dawna, przepis mam z Wyborczej z Wysokich obcasów. Pyszne, zajadamy sie nim, troche piernikowate, ja dodaję wiecej cynamonu
Bebe [2004-06-15 22:40:05]
pyszne ciasto, smakuje troche jak piernik.
aga [2004-04-26 17:28:34]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>