Przepisy Extra

Gulasz wołowy w wiosennym wydaniu

Składniki:

Wołowinka:
40 dag mięsa wołowego
2 łyżki oleju
pieprz cayenne
słodka papryka w proszku
sól
pieprz
2 liście laurowe
2 łyżki mąki krupczatki
Kolorowe dodatki:
10 dag pora
25 dag czerwonej papryki
25 dag zielonej papryki
3 łyżki oleju
majeranek
przyprawa w płynie Maggi
natka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Mięso wołowe opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju. Następnie dodać szczyptę pieprzu cayenne, słodkiej papryki w proszku, soli, pieprzu i liście laurowe. Całość zalać 1 litrem wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 90 minut.

Por opłukać, osuszyć, pokroić w plasterki i zeszklić na oleju. Czerwoną i zieloną paprykę przekroić, oczyścić, opłukać i pokroić w paski. Przełożyć do pora, razem wymieszać i podsmażyć. Następnie przełożyć do garnka z wołowinką. Razem wymieszać i pogotować jeszcze 10 minut.

Do 1/3 szklanki wody dodać mąkę krupczatkę dokładnie rozmieszać i wlać do gulaszu. Całość razem wymieszać i podgotować 2-3 minutki. Na koniec dodać szczyptę majeranku, kilka kropli przyprawy w płynie Maggi, natkę zielonej pietruszki oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Kolorowy gulasz podawać z ryżem.

Podane składniki wystarczą na około 6-7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i pozdrawiam :)
Dorota [2018-05-10 10:25:12]
Polecam gulasz wiosenny jest pyszny. Pozdrawiam.
Jolanta [2018-05-09 13:02:19]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.