Przepisy Extra

Jagody w kruchym cieście

Składniki:

Kruche ciasto:
20 dag masła
20 dag margaryny
6 żółtek
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 szklanki maki pszennej
2 szklanki mąki krupczatki
½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza z kokosową nutką:
6 białek
½ szklanki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
½ szklanki wiórek kokosowych
aromat waniliowy
Masa jagodowa:
½ kg jagód (mogą być mrożone)
1 galaretka wiśniowa
½ szklanki bułki tartej

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z margaryną na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodać wymieszane razem mąki i proszek do pieczenia. Całość razem posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę. Dodać cukier i nadal ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wiórki kokosowe, kilka kropli aromatu waniliowego i całość razem wymieszać.

Jagody przesypać do miski (ja użyłam do ciasta mrożonych i ich nie odmrażałam). Dodać galaretkę wiśniową w proszku, bułkę tartą i razem wymieszać.

¾ kruchego ciasta rozłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć bezę z kokosową nutką, potem jagody, a na samej górze rozłożyć posypkę z pozostałego kruchego ciasta (¼).

Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.

Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
Wyraź opinię
4.52 stars based on 5 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.