Knedle ze śliwkami

4 stars based on 7 reviews Dania główne

Składniki:

Ciasto:
½ kg ziemniaków (obranych)
mąka ziemniaczana ok. 1 szklanki
1 jajko
Nadzienie:
ok. 30 dag śliwek węgierek
cukier
Dodatkowo:
masło
bułka tarta

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do garnka, wyrównać powierzchnię i podzielić nożem lub palcem na cztery części. Jedną część wyjąć łyżką i rozłożyć na trzech pozostałych. Do powstałej dziury należy wsypać mąkę ziemniaczaną (wsypać należy jej tyle, aby była na równi z pozostałymi ziemniakami). Następnie dodać jajko. Razem wymieszać i wyrobić ciasto ręką.

Śliwki umyć, wypestkować i osuszyć.

Z kawałka ciasta zrobić wałek, odciąć grubszy plasterek ciasta i spłaszczyć na ręce. Na powstały placuszek położyć jedną śliwkę, do jej środka wsypać cukier (około ½ łyżeczki). Zamknąć śliwkę i skleić ciasto, formułując knedla.

Gotowe knedle wkładać do wrzącej i osolonej wody. Gdy wypłyną gotować 3 minuty. Bułkę tartą zrumienić na maśle. Gorące knedle podawać polane bułką tartą z masłem.

Z podanych składników wyjdzie 17 knedli.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
bułka bułka tarta ciasta cukier dania główne mak mąka mąka ziemniaczana owoce śliwka Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Zadna mąka ziemniaczana - tylko pszenna i wyjdą.
Uljanka [2012-10-03 21:10:35]
nieprawda!!!!! ciasto sie kruszy i nijak niezagnieciesz!!!!:(
Krzysztof [2011-10-08 15:09:03]
Dziękuję, również pozdrawiam :)
Dorota [2011-09-29 14:07:08]
-knedle polecam, wychodzą jak na zdjęciu.Pozdrawiam
Kasia O [2011-09-29 07:24:33]
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>