Przepisy Extra

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki:

Kruche ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ szklanki mąki orkiszowej
1 szklanka mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
sól
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 ½ cukru waniliowego
20 dag masła
Owoce:
1 kg śliwek
2 łyżki bułki tartej
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Jajka ubić ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier trzcinowy, cukier waniliowy i ubijać. Do ubitych jajek wsypać mąkę pszenną, mąkę orkiszową, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodać pokrojone na kawałki masło, całość razem posiekać nożem, a następnie zagnieść kruche ciasto. Włożyć do lodówki na około 30 minut.

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i pokroić w dużą kostkę.

Połowę kruchego ciasta rozłożyć w tradycyjnej prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Następnie na całym cieście rozsypać bułkę tartę, a na niej rozłożyć śliwki. Pozostałe ciasto rwać palcami i układać na śliwkach. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 175 °C.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.