Przepisy Extra

Kruche ciasto z truskawkową masą i kruszonką

Składniki:

Kruche ciasto:
20 dag masła
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sól
5 żółtek
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
½ szklanki mąki krupczatki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
1 łyżka bułki tartej
Masa truskawkowa:
1 kg truskawek
½ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok z cytryny
6 łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek wody
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier puder, cukier waniliowy i utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Na koniec do masy maślanej wsypać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą, mąkę krupczatkę i proszek do pieczenia. Razem wymieszać i zagnieść kruche ciasto.

Dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć w niej 4/5 kruchego ciasta i nakłuć widelcem.

Truskawki opłukać, osuszyć i odszypułkować. Przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszać razem. Położyć na małym ogniu i smażyć przez około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby masa się nie przypaliła. Następnie dodać kilka kropel soku z cytryny i wymieszać. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimniej wodzie i wlać do gorących truskawek cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia.

Na surowe kruche ciasto rozsypać bułkę tartą, a następnie rozłożyć lekko ostudzoną masę truskawkową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe kruche ciasto (1/5). Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.