Przepisy Extra

Łopatka wieprzowa w sosie curry

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej
1 łyżeczka curry
pieprz ziołowy
kminek (mielony)
papryka ostra w proszku
sól
1 ½ łyżki smalcu
40 dag cebuli
½ litra wody
1 liść laurowy
4 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki śmietany 18%
sos sojowy
tymianek
majeranek

Sposób wykonania:

Łopatkę wieprzową opłukać i pokroić w około 1 cm plastry. Obsypać curry, szczyptą pieprzu ziołowego, mielonego kminku, ostrej papryki w proszku i soli. W rondlu rozgrzać smalec, przełożyć krążki mięsa i obsmażyć.

Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w pół krążki, przełożyć do mięsa, razem wymieszać i dalej smażyć. Gdy cebula się zrumieni, wlać wodę, dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Zagotować i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.

Następnie zdjąć z ognia, dodać śmietanę, kilka kropli sosu sojowego oraz szczyptę tymianku i majeranku. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem lub kaszą, plus dowolny dodatek obiadowy.

Podane składniki wystarczą na około 4 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.