Modra kapusta

5 stars based on 2 reviews Inne
Autor:
Dodano:

Odsłon dziennie: 1

Składniki:

1 kg czerwonej kapusty
4 łyżki oleju
4 łyżki masła
20 dag jabłek
15 dag cebuli
3 dag suszonych śliwek
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
pieprz
cukier
5 łyżek soku z cytryny

Sposób wykonania:

Czerwoną kapustę opłukać, osuszyć i poszatkować. Jabłka, cebulę obrać, opłukać i razem z suszonymi śliwkami pokroić w kostkę.

Do garnka wlać olej, dodać masło, razem wymieszać i rozgrzać. Przełożyć czerwoną kapustę i wymieszać. Następnie dodać jabłka, cebulę, suszone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie oraz szczyptę soli, pieprzu i cukru. Razem wymieszać i dusić na małym ogniu przez około 40 minut (od czasu do czasu należy wymieszać, aby kapusta się nie przypaliła).

Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Razem dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na około 5 minut.

Kapustę podawać na ciepło, jako dodatek obiadowy z kluskami z dziurką, roladą wołową i sosem.

Smacznego.

r e k l a m a
Zobacz także podobne przepisy:
Do poczytania:
Sprawdź także inne przepisy:
cebula kapusta owoce pieprz śliwka sok warzywa ziele angielskie Pokaż wszystkie słowa kluczowe
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Skomentuj

Autor:
Dimpart 2003 - 2015
Grafika wykonana przez: artseven.pl
?>