Najszybszy torcik z jabłek

Dodane przez w dniu
22 opinie | Wyraź opinię
3.574074074 stars based on 918 reviews Ciasta i słodkości
Najszybszy torcik z jabłek

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kaszy manny
1-2 kg jabłek
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół kostki margaryny

Sposób wykonania:

Sypkie produkty wymieszać razem, podzielić na 3 części. Jabłka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

Na dno tortownicy wysypać pierwszą część sypkich produktów, potem połowę jabłek. W ten sposób ułożyć resztę produktów. Wierch obsypać startą na tarce lub pokrojoną w cienkie plasterki margaryną. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 °C. do czasu zrumienienia się wierzchniej warstwy.

Po ostudzeniu torcik można polukrować. (Lukier: utrzeć 1 szklankę cukru pudru, 2 łyżki masła i soku z cytryny).

Smacznego.

r e k l a m a
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i smacznego życzę :)
Dorota [2013-12-09 11:37:41]
Pyszne, szybkie i pewne.Polecam
ziuta [2010-11-30 20:48:14]
jest bardzo pyszny
laura [2010-08-13 13:55:35]
GENIALNE I ZAWSZE WYCHODZI:)
aaa [2010-02-26 12:05:25]
Super smakuje, szybko się przygotowuje, jest nietypowe i tanie...
Ania [2009-03-27 19:36:55]
żeby nadać naprawde niesamowity smak ciastu wystarczy dodać cynamon, pycha!
audur [2009-02-21 19:54:23]
pyszne... prawdziwy jablecznik
Małgorzata [2008-08-29 16:50:19]
ciasto pyszne, ale do sypkich produktow warto dodac 1-2 lyzeczki cynamonu to jest jeszcze lepsze
cynamonowe dziewcze [2007-06-14 21:03:56]
nie polecam ciasto niedobre kasza ma dziwny smak wierzch twardy bleee
agak [2007-03-18 18:24:51]
Można to ciasto upiec w tradycyjnej prostokątnej formie (25x36 cm) ale trzeba podwoić wszystkie składniki. Powodzenia ;)
Dorota [2007-02-12 14:41:05]
CZy można upiec to ciasto nie w tortownicy a w prostokątnej formie do ciast?
Dana [2007-02-12 13:44:04]
Oczywiście, że można dodać jabłka ze słoika, wtedy to będzie naprawdę - najszybszy torcik z jabłek ;)
Dorota [2007-02-03 12:53:10]
czy mozna dac jabłka ze słoika jak myslicie lola
lola [2007-02-03 12:13:55]
własnie zrobiłam to ciasto mam nadzieje ze bedzie pyszne byłaby lipa gdyby było niedobre bo jestem cukiernikiem dam znac jak skosztuje
ziuta [2006-11-04 12:37:48]
To jest ulubione ciasto mojego męża. Woła na nie "gorący paluszek" ponieważ jak chciałam sprawdzić czy już się upiekło dotknęłam na górze topiącej się margaryny. Ale ciast zawsze jest hitem imprez. Podaję je ciepłe z bitą śmietaną. Coś wspaniałego. Acha robi się je w mgnieniu oka.
Justycha [2006-10-18 11:52:13]
Ciasto pyszne, szybkie ale jabłka muszą być bardzo soczyste.Ja podaję ją na gorąco z lodami waniliowymi-pycha!!!
Małgosia [2006-02-05 12:23:48]
zrobilam, b dobre, szybkie, nie znalam wczesniej. Genialne, bo proste. dodalam tylko cynamon, bo lubie. gooraco polecam
ewa [2005-10-16 19:02:44]
ciasto smaczne przynajmniej jakas odmiana od jabłecznika1
ilona z dabrowy [2004-12-29 17:00:04]
Uwazam to ciasto za bardzo dobre, znam je od dziecinstwa, a co oprocz wyjatkowego smaku mnie w nim uracza, to niepowtarzalny zapach po upieczeniu,mmmm.......... polecam wszystkim, a szczegolnie tym, ktorzy nie lubia ryzykowac- ciasto wyjdzie na 100 %, musisz tylko uzyc soczystych jablek, smacznego
Bena [2004-12-26 14:36:23]
Super ciasto.już od dawna je robię,ale ja zmodyfikowałam trochę przepis i daje mniej cukru-tak ok.1/2 - 3/4 szklanki,a za to troszke więcej reszty składników.jest mniej słodkie i jak dla mnie lepsze.
Katarzynka [2004-12-20 07:25:44]
Świetny przepis,nadaje się dla osób ze skazą białkową. A kasza manna nadaje specyficzny smak temu ciastu. Po prostu palce lizać. Polecam
Aneta [2004-10-02 14:56:06]
nie polecma tego ciasta, kasza po upieczeniu ma jakis dziwny smak, lepiej poswiecic wiecje czasu i upie normallna krucha szarlotke
kati [2004-09-06 12:37:55]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Dimpart 2003 - 2016. Wszystkie prawa zastrzeżone.